Hoppa till sidans innehåll

Kärt återseende i första träningsmatchen

04 MAR 2017 16:20
Kils AIK vann mot Bengtsfors IF med 3-0 (1-0) i den första träningsmatchen efter mål av Andreas Ståhlberg, Jesper Svensson och Buba Conteh.
  • Uppdaterad: 04 MAR 2017 18:04

Mars är här och äntligen första träningsmatchen för året. På andra sidan i denna stod Bengtsfors IF som under året leds av Kils förre tränare Edin Mesic. Som spelande tränare återfinns också Almir Aldzic som gjorde två säsonger i KAIK 2011-2012.

Matchen var avslutningen på ett mini-läger för Dalslands-killarna som tränade både fredagkväll och lördagmorgon. Och killarna har fått bra snurr på Bengtsfors - hela 25 man var med i matchtruppen där de allra flesta i förstauppställningen var nyförvärv för säsongen.

Kil kunde inte matcha den truppstorleken - men hade ändå med 19 spelare till matchtruppen vilket är ett bra kvitto på bredden då Kil är något luggade med skador. Johan Sandström är axelopererad och om allt vill sig väl kommer han vara på rätt sida gräset i maj, Viktor Hultmans bristning i ljumsken håller honom borta från spel till i bästa fall mitten av april medan Johan Andersson den yngre, Linus Johansson och Johan Rosenberg förhoppningsvis är lite närmare spel med sina krämpor. 

Träningsmatchen, eller vänskapsmatchen är kanske ett mer passande begrepp, spelades på en grön och fin konstgräsplan - detta tack vare både skonsamt väder men också på grund av att våra duktiga vaktmästare sköter om den. I detta fall var det Jan-Inge Boris som förtjänar en fjäder i hatten efter morgonplogande. Tack!

Matchen startade bra med Kils-ögon sett. Redan i första uppspelet syntes ett anfall hämtat från vårt nötande av uppspel i träning - Andreas Ståhlberg fick bollen efter trevligt "triangel-spel" med mittback och innermittfältare och högerbackens passning skar genom plan upp till Erik Sälgeback som mötte bollen och spelade hemåt till rättvänd innermittfältare. Det var sedan sånär att Olle Härdelin nådde fram till sin innermittfältskolega Anders Svensson som löpte i djupled på den yta "Sälen" frigjort. Gåshud, åtminstone för en tränare...

Att Kil har fina träningsmöjligheter och Bengtsfors inte alls har samma möjligheter till träning på konstgräs var mer påtagligt första femton minuterna där Killingarna kom i anfallsvåg efter anfallsvåg med överbelastade kanter. Nyförvärvet och hemvändaren Karzan Azizi var överallt på en och samma gång och stod för en mycket fin insats vilket lovar gott för framtiden. Samtidigt fick han flera läropengar av vad det innebär med seniorfotboll på köpet.

Dessa läropengar fick Johan Jonsson under fjolårssäsongen - fjolårets 15-åring är nu "snart 17" (han fyller år i mitten av augusti) och spelar med samma entusiasm och tempo men med betydligt mer seniormentalitet. Det är ingen tillfället att flera klubbar inför säsongen drog i Kils kvicksilver och vi är mycket tacksamma att han är kvar i vårt omklädningsrum. 

Johan Jonsson jagar boll (Foto: Krister Nilsson).

Bengtsfors jämnade ut spelet men Kils AIK tog ledningen efter att ständigt spelbara Erik Sälgeback hittat fram till Andreas Ståhlberg som i straffområdet i sin tur hittade nätmaskorna. Just offensiva ytterbackar är något vi vill tro att vårt spel kretsar runt och det finns inget bättre kvitto att få än en ytterback som målgörare.

Grabbarna kramar om målskytten Andreas Ståhlberg. (Foto: Krister Nilsson)

Spelet böljade sedan fram och tillbaka med den gemensamma nämnaren att det var två lag som ville spela konstruktiv fotboll. De röda spelade sig ur situationer på ett både finurligt och vägvinnande sätt och kunde ofta etablera ett spel högre upp i banan. Inte lika ofta - men kanske för ofta - tappades boll i samma moment. Laget hade skapligt med boll i sista tredjedelen men var också lite för omständiga för att det skulle resultera och sammantaget var spelet i stunder tämligen "valpaktigt".  

Olle Härdelin, ett ankare till innermittfältare och fundamental i vår speluppbyggnad (och än viktigare i det omklädningsrum han för övrigt är usel på att städa), var en med i några moment mer ovana fötter än vanligt. Men han förtjänar beröm för att han efter flera misslyckade passningar fortsätter att försöka med högt huvud. Att våga misslyckas igen efter att ha misslyckats flera gånger tidigare är någonstans också grunden för att spela en utvecklande fotboll.

Olle Härdelin - med en förmodad "Olle Härdelin". (Foto: Krister Nilsson)

Alla trevliga uppspelskombintationer genom de olika spelytorna i all ära - men mittbacken Tim Anderssons svepande passning från egen planhalva till framstornade ytterbacken Fredrik Vikman i offensivt straffområde stack ut - och det vapnet kan också komma väl till pass i en fotbollsmatch och framför allt i stunder när det blir lite väl nätta grejer. 

Gästerna hade i slutet av den första halvleken ett bra läge för kvittering men Erik Ramefelt var stor i det läget och kunde enkelt ta hand om det avslutet. Ramefelt, sänkt av en mansförkylning under veckan, var förutom den räddningen också skicklig i luftspelet vilket kom väl till pass på Bengtsfors många frisparkar och hörnor i den första akten. Målvakten gjorde inte en minut under förra säsongen till följd av en ryggskada och visst värmer hjärtat extra när en sådan lagspelare är tillbaka på planen. Hans målvaktskollega Adam Modén är för övrigt (snart) i startspåren för Vasaloppet - vi kommer heja på i tv-sofforna. Kanske blir det också några mil för Sysslebäcks-sonen där käkmusklerna inte kommer att orka arbeta, bara en sån sak.

Tillbaka i målet! (Foto: Krister Nilsson)

Motståndarlaget bytte ut hela sitt lag inför andra halvlek - Kils AIK gjorde fem byten och ytterligare tre inom de första tio av andra vilket gör att andra halvlek lika mycket var "andra matchen". Förutom Ramefelt var det bara "Sälen" som fick 90 minuter under bältet. 25-åringen tog klivet ner som innermittfältare istället för en i första halvleken inspirerad Anders Svensson och stod där för en lika god insats även om han av förklarliga skäl mattades mot slutet. Här var tanken att ett av Kils stora framtidsnamn  - 15-årige August Niljung skulle ta plats men lill-grabben låg hemma i förkylning, men det kommer fler tillfällen...

Fredrik Johannesson och Marcus Schmidt klev in som centrala försvarare med Johan Arvidsson och Kasper Huatorpet som ytterbackar. Jesper Svensson tog en bit in i andra halvlek Karzans plats som vänsterytter - Oscar Lidström stegade in som högermittfältare och bredvid John Andersson i den andra sprang förra årets målkung, Buba Conteh.

Andra halvleken fick en mer ryckig karaktär i matchbilden där hemmalaget hade mer och mer boll. Även om Bengtsfors ställde upp med elva nya man syntes det att de hade många träningar i benen. Motståndarnas press var lägre men ytorna i djupled ändå större samtidigt som Oscar Lidström och hans lagkamrater fick tid och yta med boll att lira på.  "Lidas" laddar för övrigt för att i framtiden lotta ut sina ikoniska Sondico-skor - detta på Instagram så håll ögonen på @Kils_AIK kommande veckorna för dessa dojjor vill du inte missa...

Kil skapade fler och bättre målchanser och kunde kanske också gjort något mål redan i upptakten av den andra. Defensivt agerade den nya fyrbackslinjen lugnt och säkert även om de sattes i prov i djupled när Dalslands-laget låg på kontring. Robin Svensson bytte av Olle Härdelin med halva halvleken kvar att spela och gav laget välbehövlig injektion som erövrare och närvaro i sin debut. Härligt!

John, lagets konditionsfenomen, var även han osäker efter förkylning i veckan men sprang ändå kopiöst under de 80 minuter han spelade. Många otacksamma löpningar för laget - flera än mer otacksamma där han kanske kunde fått bollen och visst måste det gjort lite ont i Lysviks-killen när han från sidan skulle se laget få rejäla ytor och målchanser under slutminuterna.

Den tappra publiken på ett kylslaget Sannerudsvallen hade länge stampat i blötsnön för att hålla värmen och de som var kvar fick åtminstone se två ytterligare mål. Erik Sälgeback, målkungen som blev framspelskung ifjol, låg bakom det mesta offensivt och spelade fram Jesper Svensson i straffområdet som behärskat slog in bollen stolpe in. Jesper har därmed redan gjort fler mål den här säsongen än under förra och vi hoppas att det kommer många fler sådana avslut!

Buba Conteh, som tidigare under halvleken haft ett par bra målchanser, skulle inte gå mållös utan snappade opportunistiskt upp en svag passning mellan Bengtsfors-spelarna och gjorde sedan det Buba brukar göra - han rundade målvakten och placerade bollen i mål. 

Vi tackar Bengtsfors för dagens match och hoppas de har trivts på Sannerudsvallen. Trevliga killar med duktiga ledare som hjälpte till att göra matchen till en vänskapsmatch på alla sätt. Laget kan hålla huvudet högt efter matchen där jag tror att de har något på gång. De har en trupp med fin individuell kvalité som de förhoppningsvis kan snickra ihop till ett vägvinnande lagbygge i Dalslands-femman. Kils AIK håller på er!

För vår egen del är det svårt att utvärdera denna första första träningsmatch. Vi slapp skador eller känningar vilket är en lättnad efter första matchen. På pluskontot skall det också läsas vår drivkraft att spela en svårare men mer konstruktiv fotboll. Truppens bredd över hela planen, och då med tongivande spelare i sjukstugan, är ett annat positivt kvitto.

Men måttstocken är tuffare i år och jag håller med Stefan Henriksson om att vi behöver upp några pinnhål för att ligga i paritet med våra egna krav. Tempo, beslutsfattande och värderingar är några ledord att arbeta vidare med och förhoppningsvis kan vi ta några steg redan till lördag då vi möter Hammarö på hemmaplan med matchstart 13:00. Väl mött!

 

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info