Hoppa till sidans innehåll

Kils AIK 2: Seger i premiären

30 APR 2017 18:01
Kils AIK 2 startade med en solid seger mot Sommarro IF. Slutresultatet skrevs till 2-0 (1-0) efter mål av Kim Engdahl och Jon Bergsten.
  • Uppdaterad: 30 APR 2017 19:07

Inför säsongen bytte Kils AIK 2 till division 6 södra från division 6 norra. Förutom rejält kortare restid får laget på köpet också möta nya motståndare - ett byte som blev möjligt tack vare fint arbete av Stefan Henriksson under försäsongen.

Dagens motståndare Sommarro IF är också en nykomling men inte från en parallellserie utan efter degradering från division fem vilket gjorde matchen på förhand till en än mer intressant värdemätare.

En händelserik match som sådan överskuggades dock av att en Sommarro-spelare redan efter några minuters spel gick i mattan ordentligt efter en närkamp. Smällen tog så pass illa att ambulans tillkallades och från Kils AIK hoppas vi verkligen att skadan inte är allvarlig och att spelaren snart är tillbaka på gräsmattan igen.

När väl matchen kunde återupptas var det även fortsatt en fysisk historia där de många tuffa närkamperna avlöste varandra. Kils unga lag stod väl upp i dessa och frisparkarna haglade med rätta i de fall de inte gjorde det.

Passningstempot var stundtals lite oordnat där undertecknad hade önskat lite mer tålamod och spelvändningar men när väl bollen var på offensiv planhalva löstes många knutar genom ett trevligt kombinationsspel. Ett sådant var också upprinnelsen till det första målet där  Tim Andersson spelade Johan Jonsson som från vänsterkanten slog in bollen till en fristående Kim Engdahl. Högboda-sonens avslut gick över mål men anfallaren kapades i efterhand av målvakten och domaren blåste för straffspark.

Ett bra beslut av domaren i en situation som det ganska ofta i fotboll inte renderar ett beslut eftersom avslutet tagits. Kim Engdahl tog själv hand om straffsparken och visade ingen nåd utan satte bollen säkert i mål och som målgest bjöd 18-åringen på sin patenterade "trana" till målgest. Engdahls första balja för säsongen och säkerligen inte den sista. Efter en fin första halvlek mattades tonåringen i den andra och med mer träningar i benen kommer bra bara bli ännu bättre...

Casper Nyström, som i sina första seniormatcher i föreningen samlat nollor på hög, hade en tämligen lugn match och ställdes inte på några större prov under halvleken. Någon fin räddning noterades där den allra svettigaste kom på en tillbaka-nick från egen spelare.

Den andra målvakten hade inte heller han den tuffaste matchen i karriären men tvingades till en bra räddning efter att ett kreativt passningsspel frispelat innermittfältaren Jon Bergsten i djupled. 

Stämningen på planen mellan fotbollslirarna var sådär och personliga dueller syntes lite överallt. Detta kulminerade när en Sommarro-spelare i slutet av första halvlek tog till händerna mot Andreas "Munkfors" Svensson och utan pardon fick syna det röda. "Munkfors" fick syna det gula alldeles korrekt efter teatraliska konster som inte värmer den här tränarens hjärta. 

Jason Gilbert använde halvtidsvilan till att försöka lugna sina spelare i en match som hela tiden såg ut att kunna urarta. Lugnare blev de men också lite väl bekväma med en man mer i en andra halvlek där den spelmässiga strukturen fick ge avkall i en mer böljande matchbild.

Saknades i den andra halvleken gjorde startande högerbacken Kasper Huatorpet som fick skynda sig med att hinna med skolklassen för en resa till Bryssel. Denna färglada och uppskattade lagkamrat kommer att saknas i omklädningsrummet (och på planen) under veckan och hans frånvaro markerar därmed slutet på en sagolik träningssvit på 109 raka träningar i seniorlaget. Tim Andersson (124) är nu ganska ohotad om den titeln och de som börjat jaga där bakom är ett par träningar bakom...

I den första halvleken fanns det linjer i vårt sätt att spela som vi kan ta med oss. I den andra halvleken var försöken till avgörande passningar desto vanligare - målchanserna blev däremot fler i en match som från läktaren bara kunde sluta ett håll. 

1-0 är samtidigt bara ett måls ledning men när 2-0 kom så kändes det som ridån gick ner för bortalaget som förlorat tåga och inställning längs vägen. Och det målet var vackert med många involverade spelare efter en högst välkommen spelvändning i sidled.

Kapten Andreas Svensson spelade fram Johan Jonsson som i sin tur spelade i sidled till innermittfältaren August Niljung. Med en fin blick för spelet satte han bollen på fötterna på Jesper Svenssons fötter på motsatt kant - högermittfältaren i sin tur behövde bara två tillslag för att spela på tom yta där den överlappande ytterbacken Simon Sjöström kom som en kanon. Inlägget från succé-inhopparen var distinkt efter grandulatet och nådde Jon Bergsten som slängde sig och satte bollen i mål.

Ett vackert mål från skolboken där vikten av att vända spelet på offensiv planhalva och djupledslöpande innermittfältare inte kunde bli mer tydligt.

Målskytten Jon Bergsten kom att stå i huvudrollen på mer än ett sätt då han i mitten av halvleken blev den andra spelaren att visas ut efter två gula kort. Utvisningen hade kanske legat i luften ett tag men Bergsten kan ändå se tillbaka på en fin insats under matchen. Som härförare, bollvinnare och djupledslöpande spelare som vägrade vika ner sig. Säkert inte motståndarens bästa vän men utan tvekan sina lagkamraters.

Kils AIK 2 är inte ett b-lag utan ett utvecklingslag. Denna mening kunde inte beskrivas tydligare än att det under större delen av andra halvlek bara är två spelare äldre än 20 år på planen. Kils AIK har många spännande talanger att försöka ta till vara på och en engelsman till tränare som verkligen vågar satsa på dem.

2-0 slutade matchen och det räcker. Men tillfällen för fler mål fanns. Zlatan Hazbic arbetade hårt under matchen och fick också några målchanser. Den första var ett friläge där avslutet smet utanför stolpen och det andra inte lika nära efter att ha dribblat undan tre spelare i motståndarlaget.

Jonsson kom även han fri men lobbförsöket gick över målramen innan sista kvarten kom att kretsa runt August Niljung. Innermittfältaren var tre huvuden kortare än alla sina motståndare men spelmässigt var han betydligt högre och de två sista fina chanserna kom från 15-åringens fötter. Efter trevligt kortpassningsspel utanför straffområdet vräkte han bollen i ribban och ner på mållinjen - om bollen gått i mål hade det varit ett välförtjänt öde för en av planens giganter.

En av planens duktigaste fanns annars inte i något av lagen utan han var klädd i svart. Sällan har jag sett en svårare match att bedöma där närkamper över gränsen från båda lagen, tjafs mellan spelare eller andra situationer gjort sig mer gällande men en duktig domare var kanske det som gjorde att matchen inte gick över styr. Spelare reagerade och naturligtvis blev inte alla domslut helt korrekta men något annat hade varit omänskligt att förvänta sig av en ensam domare i en sådan märklig och svår matchbild. Starkt jobbat!

Kils AIK gör ingen fantastisk match men vinner behagligt vilket är ett styrketecken i sig. Några är nämnda men alla spelare stod för fina insatser där Robin Svensson och Tim Andersson utmärkte sig som stabila och resoluta mittbackar. Den senaste visade också goda ledaregenskaper med sitt sätt att försöka få killarna på planen att koncentrera sig på rätt saker. Just det senare här är läropengar att ta med sig då gula kort kan bli kostamma och fokus på andra saker än fotboll inte utvecklar oss. Varken som lag eller fotbollsspelare.

Den spelaren som hade minst påverkan på matchen var annars kanske den som man gladdes mest av att se. Johan Sandström hoppade in sista tio och gjorde därmed comeback efter sin axeloperation. 

Sammantaget alltså en stabil laginsats där Jason Gilbert lyfte fram de många unga spelarna utan vilka Kils AIK 2 inte hade varit det samma. Henrik Håkansson fick nya minuter i seniorspel och gjorde det strålande som innermittfältare. Simon Sjöström visade att han har fina kvalitéer som ytterback i ett lag där "veteranerna" är i 20-årsåldern. Och 32-årige Andreas Svensson som tar papparollen i det unga laget med ett leende.

Nästa match för Kils AIK 2 är redan nu till torsdag då Älvkroksvallen och Deje IK väntar.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info