Hoppa till sidans innehåll

Kil vann men förlorade

27 AUG 2018 21:31
Kils AIK förlorade den uppskjutna matchen mot IFK Sunne med 2-3 (1-3).
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 21:48

Den uppskjutna matchen mot IFK Sunne spelades klart under måndagen. Matchen avbröts som bekant i halvtid och hade när matchen fortsattes redan fått bästa möjliga utgång. Inträdesavgiften idag var frivillig och gick oavkortat till Hjärt- och Lungfonden.

Kils AIK fick en fin blomma och än vackrare hälsning från "Såta" Johansson i samband med samlingen. Vi hade nära till tårar när Jan-Inge Boris läste upp hälsningen och vi hälsar tillbaka med hopp om fortsatt tillfrisknande.

Men 45 minuter frejdig fotboll sprängfyllt av känslor kan få vem som helst att tappa perspektiven längs vägen.

Jag får ofta höra från domarkåren att jag är resonabel och lugn under matcherna men känner att den här hösten håller på att spola bort den etiketten. Men jag drivs av ett naivt rättspatos som bara en 14-åring kan ha som glasögon där det är vi ledare som får sitta och hantera ett omklädningsrum med besvikna spelare och inte domartrion.

Jag var ursinnig i halvtid mot de vitklädda i "första" mötet där ett duktigt Sunne sett till matchbilden helt rättvist gick till ledning med 1-3. Men inte alls sett till hur vi uppfattade flera incidenter. 

Målvakten i Sunne fumlade in en kvitteringsboll vilken mystiskt blåstes för ruff. Dessförinnan hade Sunne gjort ett mål där Kils backlinje väntat på en offside-blåsning som aldrig kom. Som grädde på moset revs Josef Hallquist ner i slutsekunderna utan åtgärd. Mannen i svart höll med mig om att det var en förseelse men menade att han sett även en Sunne-spelare gå däck och då blivit ambivalent och valt att inte blåsa något.

Målet som aldrig blev. (Foto: Krister Nilsson)

Straffen som "kvittades". (Foto: Krister Nilsson)

Efter ett helt annat drama i halvtid skämdes jag oerhört över mitt engagemang där skamkänslorna och helt nya perspektiv på fotbollens innersta väsen inte sträckte sig längre än till Strömtorp där nästa smått farsartade scenario intogs.

I returen gav vi det chansen och till alla spelare jag har nöjet att omge mig med i Kils AIK vill jag ge dem en eloge för deras förmåga att ge varandra energi i all möjlig motgång.

Sunne kom till spel med flera indisponibla spelare mot ett Kils AIK som prövade en helt ny uppställning. Redan i första anfallet fick vi ett kvitto på att vår formation skulle kunna skaka topplaget från Fryksdalen.

Gästerna, ett i grunden mer organiserat fotbollslag med duktiga kreatörer och stabila försvarspjäsar, skapade dock matchens första heta målchans när ett avslut utanför straffområdet strök stolpen.

De mest tempofyllda 45 minuter jag kanske kommer uppleva som tränare böljade fram och tillbaka där Sunne låg på kontring och Kils AIK spelade rakt och enkelt. Vi tilläts ha en hel del boll men det största bollinnehavet var på egen planhalva där ytorna krympte till minimum på offensiv planhalva.

En hörna var (som vanligt) sånär att resultera medan Sunne hade flera anfall som lovade gott men där Anders Svensson och hans försvarskollegor kunde, om inte i sin linda, åtminstone stoppa dem i tid.

Kils AIK var dock beslutsamma och i den 83:e minuten blev det match på allvar. Rörliga Philip Granander, som precis som samtliga offensiva spelare, bytte plats med varandra som om de spelat ihop under årtionden, spelade fram planens yngsta spelare August Niljung som klev fram. Och som han klev fram.

Med ett par tillslag framåt i banan svarvade han iväg den elegant från goda 25 meter i nättaket - med fel fot. Om man kan säga att 17-åringen har en fel fot med ett sådant smycke till avslut.

Kils-spelarna slet som aldrig förr mot ett Sunne som hade allt att förlora. Jag är den första att säga att utifrån hur matchen utspelade sig de första 45 för några veckor sedan hade vi antagligen inte lyckats rädda poäng. Men idag hade vi allt att vinna och kom nära.

Någon stor kvitteringschans kom dock inte. Men den borde kommit från straffpunkten. Jag har varit verksam som spelare och ledare på Sannerudsvallen sedan barnsben men idag var första tillfället jag fick nöjet att stifta närmare bekantskap med domarnas omklädningsrum efter matchen.

August Niljung kom först med huvudet i en duell - bollen hade måhända runnit ut till inspark men innermittfältaren tacklades sen ner bryskt av en motståndare som helt missade timingen i nickduellen. I straffområdet. Utan någon åtgärd alls.

Kils-spelarna förlorade det helt vilket inte är något jag tycker smickrar oss men i ljuset av hur det varit den här hösten rinner bägaren över. Vid närmare tanke kanske det rinner över för en del lite för ofta ändå.

Men även normalt lugna spelare förlorade helt sitt vett men i vanlig ordning var det Olle Härdelin som fick gult kort sin högljudda kritik. Ostskivan fick Härdelin för att han är Härdelin och betydligt fler kunde synat den samma så kanske ska vi vara tacksamma.

2-3 slutade matchen som av dessa 45 minuter skall ses som fina sådana mot ett lag som visade i första halvlek att de är ett mycket skickligt fotbollslag som med rätta hör hemma i toppen medan vi i den andra halvleken visade upp ett spel som lovar bättre än botten.

Jag uppskattar att domartrion tog sig tid till att prata med mig. Jag vet inte vem av oss som var terapeut och patient när vi under diskussioner beklagade oss omvartannat för varandra men för mig var det viktigt att vädra min frustration. 

Och det är tufft att som tränare gå över till sitt egna omklädningsrum med spelare som inte för första gången känner sig orättvist bedömda, å det grövsta. Jag inser på samma gång att denna mentalitet hör hemma på skolgården och att det inte är rättvist, nyanserat eller för den delen framåtsyftande att än en gång peka på domslut som avgörande i en fotbollsmatch.  

På våren vann vi matcher utan att spela bra men nu har vi gjort hyggliga matcher under hösten utan att få något med oss. Det är fem matcher kvar och någonstans får man ändå älska att matcherna gäller något. Stackars alla de lag som runnit från i toppen eller bara har mittenplaceringar att spela om. Eller, det lät ju ganska trivsamt ändå...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info