Hoppa till sidans innehåll

Ny förlust men fall framåt

21 MAR 2018 22:27
I tredje träningsmatchen blev det tredje förlusten - denna gången mot seriekollegan FBK 2 i en match som slutade 1-2 (1-1).
  • Uppdaterad: 21 MAR 2018 22:31

Tredje träningsmatchen - och tredje förlusten låter kanske mer dramatiskt än vad det är då vi med denna match därmed har gjort lika många matcher som träningar på konstgräs.

Innan jag orerar om matchen vill jag ge ett helt stycke av uppskattning till vår trojka vaktmästare som arbetat hårt med att få planen spelbar. De meterhöga snövallarna runt om planen skvallrar en hel del om vinterns arbete och nu är det dags att de äras för allt slit de har lagt ned. Förra säsongen fick de ett kvitto på vår uppskattning varenda träning men de har lagt ner motsvarande arbete i år - i hopplöst underläge mot Kung Bore. Inför denna match var det säkerligen några ton snö som schaktades bort från sidlinjerna och planen var en dröm att spela på - tack killar!

Efter den i mina ögon lyckosamma matchen mot Säffle FF i fredags roterades styrkorna, både vad det gäller positioner och manskap. Eric Frick gjorde sin återkomst efter pappaledighet och Johan Rosenberg, Jesper Svensson och Kasper Huatorpet gjorde även de sina årsdebuter. Johan Arvidsson bytte högerbacksplatsen mot högerytter, Johan Jaldell gjorde motsvarande resa, August Niljung lämnade den centrala mittfältsplats han triumferade på mot en roll på yttermittfältet medan Philip Granander sprang upp ett pinnhål.

Erik Sälgeback, Marcus Schmidt, Erik Ramefelt, Gustav Carlsson tillkom också medan några föll från. Klassiska förutsättningar en försäsong men visst vill vi ha bättre möjligheter för kontinuitet till serien.

Efter holmgången i fredags var samtidigt ambitionen att så få spelare som möjligt skulle utsättas för dubbla 90 minuter - fler än Granander och (nästan) Niljung blev det inte heller. Vi är i en känslig fas då vi inte tränat tillräckligt på underlaget och vi behöver vara kloka för att undvika fler skador.

För några skador har vi redan skrapat på oss - Karzan Azizis baksida och Robin Svenssons vadskada läste ni kanske om i fredags men även Olle Härdelin har saknats från träning senaste två veckorna. Igår fick han svaret - en fraktur i pubis-benet men Kils-ikonen hoppas kunna känna på träning redan nästa vecka.

Mötet med seriekollegan FBK 2 innebar i en del avseenden fall framåt där många spelare gick av mattan med insatser som lovar gott för framtiden. Vi vårdade bollen en aning bättre och framför allt högre upp i banan och visade glimtar av ett kontringsspel som kan bli ett adelsmärke. 

Av två ungdomliga lag var det annars gästerna som höll i det mesta av bollen även om Kils AIK hjälpte dem på traven med ett stundtals passivt försvarsspel utanför eget straffområde och något lojt agerande vid inkast högre upp i banan. Efter kanske fem-sex minuter av matchen hade också de vitklädda tagit ledningen efter att en anfallare fått bollen till skänks i offensivt straffområde och placerat in bollen bakom Erik Ramefelt i målet.

Killarna i hemmatröjan åt sig in i matchen med ett framför allt rörligt innermittfält. Bollen satt inte alltid på fötterna och den samma studsade lite väl ofta fel i behandlingen av den - barnsjukdomar en försäsong även om det kanske är några veckor senare än vanligt. Vi försökte spela upp bollen genom spelytorna - även till markerade spelare - men detta är något vi behöver göra ännu oftare. Våra spelvändningar var oftast i ental och alldeles för ofta hamnade vi fastlåsta på kanterna - eller spelade oss tillbaka i press vilket gjorde halva jobbet för motståndarna.

Kvitteringsmålet var dock ett skolboksexempel på ett rörligt anfallsspel - den tillbakadragne anfallaren Granander sjönk djupt ner i plan för att hämta boll på vänsterkanten - frispelade innermittfältaren Erik Sälgeback på offensiven på samma kant där "Sälen" i sin tur slog ett inlägg till anfallaren Gustav Carlsson som elegant styrde in bollen i mål. Hade jag arbetat på Aftonbladet hade jag förmodligen skrivit drömmål.

Annars var sådana initiativ lite sällsynta. Jag håller med Jonas Karlsson i hans sammanfattning att vi behöver löpa mer och längre utan boll i anfallsspelet - men också överbelasta oftare.

Andra halvlek, där Rosenberg och Schmidt klev av till förmån för Frick och Filip Larsson, var inte gammal innan FBK 2 ånyo tog ledningen. Det är lätt att slå undan målet som ännu ett lite för enkelt bolltapp men sådana tillhör fotbollen och snabba och opportunistiska motståndare gjorde istället ett fint kontringsmål.

Lagen blev lite längre och ytorna lite större men en chansfattig match såg inga fler mål. FBK 2 borde fått chansen från straffpunkten vilket vållade onormalt stora protester för en träningsmatch och gästerna var också det laget som var närmare ett utökat ledningsmål än vad vi var ett kvitteringsmål. Men vi centrerade väl och försvarade oss klokt och även om det var nya spelare i dagens bakre led och mellan stolparna känns de defensiva kvittona fler än de offensiva.

21 april möter vi FBK 2 igen men då är det poäng och inte kvitton vi i första hand jagar. Visst finns det saker att arbeta med vilket vi är förvissade om i möten med tre lag som har haft "andra" försäsonger än vi. Och kuren till detta stavas träning och åter träning men efter månader på trägolv och asfalt är det istället något inspirerande.

Nästa match är på hemmaplan och nu till onsdag mot Forshaga IF. Innan det är det träningspass och en helg fylld av...korpen-innebandy. En turnering vilken lockar ett dussin eller så av våra spelare att delta.

Jag tror ni äldre KAIK-are som läser detta känner ett sting i förmaket och svär över bättre tider förr. Men även jag kan förstå att det är en folkfest och möjligen också en fysisk aktivitet - men med en månad bort till seriepremiär hoppas jag inte att vi får inleda träningsveckan med några nya skador...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info