Hoppa till sidans innehåll

Oavgjort i seriepremiären

13 APR 2017 22:21
Kils AIK spelade oavgjort borta i Säffle mot SK Sifhälla. Matchen slutade 1-1 efter mål av Buba Conteh Lindblad.
  • Uppdaterad: 13 APR 2017 23:49

Om seriepremiären bara skulle summeras med ett enda ord skulle det vara Stolthet. Efter 90 minuter stod Kils AIK sånär som segrare men hade åtminstone en poäng med sig i bagaget hem till Sannerudsvallen. Vi gör det idag inte för att vi spelade den fotboll vi vill spela - utan för att vi har en stolthet att spela för gruppen och en förmåga att stå med raka ryggar även när vinden blåser snålt.

Att ta ut en 16 man stor trupp till matchen innebar angenäma problem och större problem tillkom när John Andersson, tilltänkt att starta, insjuknade under matchdagen samtidigt som den tilltänkta ersättaren Tim Andersson inte var bättre han. Zlatan Hazbic, precis hemkommen från ett skift på arbetet, ringdes in efter samlingen i Kil och ställde omedelbart upp. Nu blev det inte många minuter på planen för Hazbic men i detta nyförvärv verkar Kil ha fått en tvättäkta lagspelare och förutom att han är duktig på planen smälter han också in väl i gruppen. Härligt Zlatan!

Samtliga bilder i referatet är knäppta av Krister Nilsson - fler bilder från kampen i Säffle än de du ser här finns samlade under Foton Senior 2006-2017.

Förutsättningarna i matchen var klara - att som nykomling i division fyra gästa tunga SK Sifhälla med ambition att nästa år spela i division 3. Under träningsveckan hade ödmjuka killar med en fin inställning fokuserat på denna utmaning med det vi visste om kvällens motstånd. Ett tufft lag med både finess men framför allt ett rakt spel och med spelare som gärna går i djupled, inte minst innermittfältare. Vår fördel här var kanske att vi visste mer om Sifhälla än vad de visste om oss.

Om detta är att kalla en matchplan är kanske att slå sig för bröstet men spelarna var inställda på uppgiften och detta motstånd var också vad de fick. Fast än lite tyngre.

Första tio minuterna var brutala för Kils AIK som matades med bollar i djupled - förutom ett häftigt tryck skapade värdlaget två farliga målchanser. Det ena var Adam Modén med och avstyrde och det andra räddade ribban. "Tänk om" är ett scenario som rullas upp såhär i efterhand men det slår vi snabbt undan. 

Denna inledning hade luggat många - men Kils ledande spelare både slet uppoffrande men framför allt uppmuntrade och lugnade varandra och båten vi tillsammans ska ro i land kom långsamt på rätt kurs. Att ha spelare på planen med denna förmåga är avgörande - spelare och ledare i andra lag må gnälla på varandra men jag vill tro att om detta ska göras i Kil är det bakom lyckta dörrar och under konstruktiva former. 

Frick håller undan sin motståndare.

Efter den chocken mattades hemmalaget och Kil kunde oftare hålla i boll. Vår förmåga att spela upp bollen skymtade bara stundtals - denna match handlade om kamp och vilja som fallet så ofta är i nervstinna seriepremiärer.

Inlägg från alla möjliga håll och kanter fortsatte att matas men Frick och Schmidt i spetsen fredade sitt straffområde från de flesta och de avslut som släpptes igenom fick en storspelande Modéns säkra hand över sig. Vi var förberedda på att de allra flesta anfallsförsöken skulle komma på vår högerkant men evighetsmaskinen Johan Arvidsson var i vägen för det mesta även om Svärd och medspelare ibland även var denna gigant övermäktig. 

Fokuserad Johan Arvidsson.

Ett av Modéns många ingripanden under svettiga 90 minuter.

Kreativitet krävs för att skriva längre stycken om chanser skapade vid den andra buren - Erik Sälgeback hade ett fint frisparksläge efter Karzan Azizis dribblingsräd och ju längre halvleken spelades förlades det mesta av spelet till ett centralt krig.

Halvtidsvilan kom lägligt där Kils-spelarna sin vana trogen lugnade ned sig men också samtalade om halvleken innan vi ledare kunde dela med sig av oss våra synpunkter. Då vilan var vid båset och inte i ett omklädningsrum och dessutom (för en ledare) alldeles för kort var kanske inte optimalt men det var onekligen lika för båda lagen...

Andra halvleken kom att bli precis som den första. Kamp och kamp där Erik Sälgeback, Anders Svensson och Olle Härdelin slet som galärslavar (även om jag som historiker vill tillägga att galärskeppen inte bemmanades med slavar) över stora ytor. Och denna trion sprang ändå inte hälften så långt som Kils riktiga maskinister - Karzan Azizi och Fredrik Johannesson. Denna duo var överallt i sitt defensiva arbete och många var de maxlöpningar med inga andra avsikter än att krympa ytor eller stänga spelalternativ i motståndarnas uppspel.

Karzan Azizi.

Kamp och kamp blev ännu mer kamp och sena tacklingar avlöste varandra mellan två lag som både gav och tog. Tufft spel men det var samtidigt gentlemän på gräset även om en utmärkt domare inte fick vila pipan långa stunder innan det var dags för nästa frispark.

Med halvtimmen kvar linkade kuggen Anders Svensson ut efter fullgott arbete - denna pjäs hade vi gärna haft kvar på planen men en lårskada satte stopp för vidare spel och Buba Conteh Lindblad kunde introduceras. Återstår att se hur illa det är med 32-årige Svensson som i ett och samma paket utstrålar lugn, elegans och kraft på mittfältet. För ersättaren Lindblad blev det precis som i senaste inhoppet i hans comeback för knappt ett år sedan - succé.

Anders Svensson med krämpor och Georg Nylund med byteslappar...

Efter en tilltrasslad situation där Johannesson vann ett motlägg var en påpasslig Conteh framme och rundade målvakten och med högerfoten (!) kunde han slå in matchens första mål. Vild show utbröt sedan vid sidlinjen från anfallaren vars KAIK-hjärta är som de säger, next to no one.

Buba-mål = Buba Show.

Efter målet sjönk Kil tillbaka än mer vilket får ses som naturligt mot ett hemmalag som nog syntes mer frustrerade och än mer raka i sitt spel i kamp för ett kvitteringsmål. Minuterna tickade sakta men saker kom ändå att gå fort med en kvart kvar.

Danny Gilbert, en spelare med härligt duellspel och fin box-till-box-förmåga, byttes in mot en tröttkörd Johannesson medan Oscar Lidström strax senare gjorde Johannesson sällskap på bänken då kvicksilvret Johan Jonsson byttes in. Johannessons insats är nämnd - men Oscar Lidström kan även han fira påsk med en fin insats i bagaget. 27-åringens hjärta, lugn och förmåga att hålla bollen i uppvaktade situationer är guld värt och han springer betydligt mer han vad han själv vill tro...

1-0 med minuter kvar - men någon trepoängare skulle inte Kil sno med sig hem. Med matchens vackraste kombination rullades Kils försvar upp och ett inspel från vänsterkanten rakades in i öppet mål av David Andersson i den 85:e minuten. 

Chanser hade Sifhälla haft och det är svårt att säga att kvitteringen var orättvis. De vitklädda hade dock haft bra koll försvarsmässigt - och det är kanske en fjäder i hatten att dessa duktiga spelare de ställdes mot bara lyckades med en sådan kombination under matchen. Fler hade vi inte velat haft mot oss..

Sista minuterna spelas av utan egentlig dramatik - detta trots att jätten Marcus Schmidt klivit av med rejäl kramp strax efter målet. Schmidts försvarskollega Fredrik Wikman hade flaggat redan i halvtid för känning i vaden och vänsterbacken grinade illa i slutet av matchen men stod kvar på den samma vid slutsignalen. Wikman, ensam om att vara med i samtliga 22 matcher förra året, gjorde (som vanligt) en strålande insats på vänsterflanken. 

Innermittfältaren Olle Härdelin avslutade som mittback och Hazbic, normalt anfallare, avslutade som innermittfältare. Och hela vägen till en poäng gick det och vårt sätt att med tålamod och kraft försvara oss och över hela planen arbeta för varandra gjorde det till en välförtjänt sådan. Sen tycker en del kanske annorlunda i Säffle...

Många är nämnda men alla bör nämnas efter denna fina laginsats. Detta var samtidigt bara en match och en poäng i en 22 matcher lång serie men visar Kils AIK samma anda idag kommer vi inte bli den slagpåse som många har räknat med. Det vet nu i alla fall SK Sifhälla om...

Närmast väntar u-lagsmatch mot ÖDIK på måndag med matchstart 16:00. Nästa match för representationslaget är till lördag nästa vecka när Torsby gästar Sannerudsvallen med matchstart 15:00. 

För undertecknad väntar en Englands-resa och fyra matcher på fyra dagar. Det gäller att passa på och kunna komma från fotboll ett par dagar...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info