Hoppa till sidans innehåll

Övertygande seger mot RIK

13 AUG 2016 17:09
Kils AIK vann med övertygande 4-0 borta mot Rottneros IK. Målen gjordes av John Andersson, Buba Conteh (2) och Viktor Hultman.
  • Uppdaterad: 14 AUG 2016 23:12

Segerleenden efter 4-0 på Ekebyvallen. (Foto: Krister Nilsson)

Kil kunde på Ekebyvallen ta sin andra raka seger efter några vilodagar efter match mot Värmskog i veckan. Några krigare fick inte ens den vilan då flera var med i gårdagens oavgjorda bortamatch mot Ekshärads BK med Kils AIK 2. Kasper Huatorpet briljerade som mittback under fredagen och hoppade in som yttermittfältare på lördagen medan även Marcus Schmidt och Linus Johansson gjorde samma resa. Föreningen har (bara) många fina lagspelare och detta är tre av dem.

Det unga utvecklingslaget förtjänar lyftas fram även här och inspirerande att se att så många ungdomar både ges och vill ta chansen att spela seniorspel. I skrivande stund har inte mindre än tolv spelare från klubbens P16 representerat Kils AIK 2 vilket ger framtidstro för säsonger som kommer. Och om denna vilja och fina utveckling under Jonas och Olas ledning fortsätter stannar det inte med spel i utvecklingslaget.

Kil tvingades inför matchen av olika anledningar till fler ändringar än vad som på förhand är optimalt efter en fin seger. Truppens bredd sattes på prov men visade återigen sin styrka och lagets helgjutna insats ger trevliga problem för tränarstaben för kommande matcher. Flera var borta men desto trevligare var att Peter Lundqvist var tillbaka efter skada och två av våra studenter i Marcus Schmidt och Johan Arvidsson har kommit hem efter sommaren.

Nyckeln till segern var just ett lagarbete, en vass omställningsfotboll, en matchplan som följdes till punkt och pricka - och kanske också ett tidigt mål. För knappt hade publiken, i vilken det var många "killingar", hunnit sätta sig innan gästerna hade tagit ledningen. Ett på många sätt efterlängtat tidigt ledningsmål och när det väl kom såg det till att vara extra vackert. Kapten Viktor Hultman vann bollen resolut, spelade fram till Buba Conteh som efter en patenterad vändning eller två slog in bollen i straffområdet med yttersidan. I boxen kom en framspringande John Andersson som kraftfullt nickade in bollen till ledning redan i första eller om det var andra matchminuten. Vackert och John Andersson erhöll epitetet "nickexpert" av framspelaren under bilfärden hem - det var också anfallarens andra mål på mindre än en vecka.

Johan Arvidsson var tillbaka och lika stabil som vanligt. (Foto: Krister Nilsson)

Under en första kvart var det fler chanser; Buba Contehs luriga skott gav Johan Jonsson ett läge nära mål men högerytterns avslut nära mål räddades. Conteh slet sig sedan loss och fri från vänsterkanten var det nära mål - ännu närmare kom vänsterbacken Fredrik Vikman som i efterskalvet av chansen dunkade bollen stenhårt på mål men målvakten stod väl placerad.

När Rottneros är på andra sidan vet man vad man får; ett lag som är rutinerade, sliter hårt för varandra till matchens slut och som besitter en förmåga att kunna göra mycket även av lite. Det är inte tillfälligheter som gjorde att de hade en segersvit på sex matcher under vårsäsongen. Kil fredade sitt mål väl och det var aldrig riktigt nära en kvittering även om varje hörna och frispark kändes farlig.

Hemmalaget utjämnade matchbilden efterhand mot ett KAIK som medvetet låg lite längre ned i banan. Detta gav fina kontringschanser där Buba Conteh efter dryga halvtimmen blev fri med målvakten men utan att resultera. Den gången.

Kil var farliga på sina hörnor, inte alltid i första skedet men både Josef Hallqvist och Conteh avslutade utifrån i andra skedet men målvakten kunde sträcka ut och parerera båda gångerna.

Tungt skott av "Jofa" kunde räddas. (Foto: Krister Nilsson)

Första halvlek var långt från någon promenad utan ju längre den gick kändes det som om Rottneros fick momentum. Halvtidsvilan kom ganska läglig men innan den kom hade hemmalaget pumpat ett knippe frisparkar och hörnor in i Kils-boxen - närmast att göra mål var RIK i slutminuten men Johan Jonsson kunde elegant täcka undan motståndare och skicka bort bollen.

I halvtidsvilan kändes spelarna nöjda utan att vara belåtna. Vikten av lagarbete och ansvar repeterades mellan spelarna i omklädningsrummet vilket gav en god känsla inför den andra. Vi ledare hade några små detaljer vi ville ändra på; ett större understöd hos försvarare på de många långa bollar som de ställdes mot var en, att minimera antalet långa bollar på deras centrala försvarare en annan.

Så länge det bara skiljer ett eller två mål är det alltid spänning - Kil gick ut inte för att bevaka en ledning utan för att försöka utöka den. Conteh kunde gjort det redan i 48:e minuten men avslutet blev lite väl tamt från nära håll - tam var inte "Jofas" skott med pannan efter Erik Sälgebacks monster till frispark men RIK-keepern var med även den gången.

Det dröjde ända till mitten av andra halvlek innan vi kunde andas ut en aning från sidan då Viktor Hultman spelade fram Buba Conteh som fri med målvakten rullade in lagets andra mål.

Inte mer än fem minuter senare kom 26-åringen än friare efter att ha lämnats helt ensam efter Rottneros-hörna vilket "Sälen", idag innermittfältare med den äran, uppfattade. Anfallaren sprang, dribblade, vände och blev till sist neddragen i straffområdet. Straffsparken kändes given men visst är regeln om målchansutvisning tuff.

Buba tvålar dit 3-0. (Foto: Krister Nilsson)

Buba satte straffsparken säkert i mål vilket var en skön revansch från i onsdags. Om han nu behöver en revansch för en olycklig spark när han gjort makalösa tio mål på åtta matcher. I dessa tio är det bara i en enda han gått av planen mållös vilket kanske är än mer imponerande. Det lyser om anfallaren som själv är noga med att poängtera att målformen är lagets förtjänst. Det kan jag bara instämma i men anfallaren tränar också oftare, hårdare och springer mer otacksamma löpningar i defensiven än vad jag kom ihåg honom från hans sejour sist vilket kanske är en liten delförklaring.

Men det var innan matchen tveksamt om han skulle komma till start efter att han halkade i duschen i omklädningsrummet. Det var långa grimaser innan men efter de första minuterna blev handleden allt bättre...

Peter Lundqvist, som inte spelat sedan 1:a juni då han skadades mot Grums IK, gjorde efterlängtad comeback. 26-åringen hade dessförinnan gjort fyra mål och en framspelning på fyra matcher och Peter kan bli en grym "förstärkning" inför hösten. Han hann visa en del av sitt register - inte minst när han spelade fram Viktor Hultman som helt fri med målvakten behärskat gjorde 4-0 med fem minuter kvar. Det var grädden på moset för Hultman som välförtjänt efter två ohyggligt bra matcher under veckan fick kröna den med säsongens första seriemål. Vill du se fler statistik från spelarna i Kils AIK och Kils AIK 2 klickar du här.

4-0 borta mot Ekebyvallen kommer inte gratis utan sammanfattas som en helgjuten lagseger. Det är ibland lätt att skriva mer om målskyttarna men samtliga förtjänar lovord. Adam Modén var säkerheten själv mellan stolparna, Tim Andersson och Linus Johansson som mittbackspar hade en rejäl utmaning framför sig men skötte den exemplariskt. Laget hade det mesta som krävs; ytterbackar som stormar framåt, innermittfältare som var både kreativa och hänsynslösa bredvid yttrar som ena stunden var i eget straffområde för att nästa vara i det andra vilka framför sig hade anfallare som alla presterade.

Modén höll, med god hjälp av lagkamrater, sin andra nolla för veckan. (Foto: Krister Nilsson)

Glädjen sprudlar efter två bra prestationer på en vecka men för Kils AIK gäller det att stå kvar på jorden om de ska kunna upprepas. Nästa match är på Sannerudsvallen till fredage mot Mangskogs SK medan Kils AIK 2 möter Rännbergs IK dagen efter. Men innan dess en rejäl träningsvecka...

Fler bilder från matchen (och från säsongen) finns under Foton 2006-2016.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info