Hoppa till sidans innehåll

Premiär-seger mot FBK 2

21 APR 2018 18:27
Kils AIK inledde årets seriespel med att vinna över FBK 2 med 3-1 (2-1) efter mål av Johan Rosenberg (2) och Gustav Carlsson.
  • Uppdaterad: 21 APR 2018 18:58

Segerjubel. Fler matchbilder från Krister Nilsson än de som publiceras här finns att hitta i Fotoarkivet.

En premiär är en premiär. Och tre poäng är sällan lika sköna som just i den första matchen - och framför allt inte efter denna försäsong i mörker som killarna har gått igenom.

Vi har haft stora problem under försäsongen och det var bara dryg månad sedan vädrets makter och gudalika vaktmästare gjorde det möjligt för oss att träna på konstgräs. Vi har haft spelmässiga och resultatmässiga  svårigheter i våra träningsmatcher där vi inte har lyckats att skapa tillräckligt med mål eller för den delen målchanser.

Men träningar i blötsnö och Vikstahallen, stor som ett vardagsrum på Östermalm, har kanske gett annat. Eller så har det kanske alltid funnits där. Det där KAIK-hjärtat vi brukar prata om.

För när det verkligen gäller är dessa killar ofta som bäst. Trots blessyrer på varannan spelare, trots spelmässig uppförsbacke och trots underläge verkar det alltid finnas en väg framåt. Och utan denna inställning som bara ett omklädningsrum i harmoni kan ge hade vi inte vunnit denna svåra premiärmatch.

Det märktes redan innan matchen att det nödvändiga fokuset var på plats men också den avspända charm som behövs för att avväpna allvaret. Och när Eric Frick drog igång sitt brandtal fem minuter innan avspark var jag inte ensam om att få gåshud men också kunna gå ut ensam i krig mot Ryssland om någon så hade frågat mig.  

Matchen spelades annars mellan två lag med många gemensamma nämnare. Den största är att det var två spelande fotbollslag där båda lagen strävar mot att spela sig igenom spelytorna och inte över den samma. Då Örsholmen är på promenadavstånd har jag också sett FBK spela träningsmatcher under försäsongen och blivit imponerad. Men förutom beundran innebar dessa matcher också en liten pusselbit i vår matchplan som såhär i efterhand inte kunnat följas bättre av spelarna.

Trots att en premiärmatch alltid brukar innebära mer kamp än lirande tycker jag ändå att båda lagens kvalitéer med bollen lyste igenom under matchen. Gästerna, som ganska komfortabelt vann när lagen spelade en träningsmatch i slutet av mars, inledde starkast. Med några spelare från division 2-truppen i startelvan fanns det kvalité i djupledsspelet och uppspelen vilket rev upp stora sår inledningsvis. Innan det stod tio minuter spelade på klockan gjorde Karlstad-gänget också mål efter att en hörna letat sig fram till en fristående spelare som från nära håll skickade in den i nättaket.

Det känns alltid onödigt att släppa till ett mål på hörna, och idag mer förvånande då vi sällan haft större styrka på papperet i huvud- och markeringsspel. Men 0-1 kändes också lite som en välsignelse efter 20 minuter spelade då FBK 2 rann igenom ett par gånger med bara Adam Modén ensam kvar. Men Sysslebäcksbördige Modén räckte för att avvärja fler mål.

Adam Modén med viktig räddning i första halvlek. (Foto: Krister Nilsson)

Det var längesen vi släppte in mål på hörna i en seriematch och än längre sedan vi gjorde ett. Men med Philip Granander vid hörnflaggan och den väldige Johan Rosenberg i straffområdet så kvitterade Kil efter halva halvleken - 26-årige "Tjong" med en spänst som få andra hoppade och bröstade in bollen som letade sig in i nätmaskorna. 

Efter tio minuter var det annars nära att Rosenberg tvingades utgå efter en närkamp. Men signifikatitvt för mittfältaren och hans lagkamrater var smärta bara smärta och han fortsatte spela. Och detta kan ha varit matchavgörande då samma Rosenberg också gjorde ledningsmålet strax innan halvtid.

Och det var vackert. Riktigt vackert. Marcus Schmidt, som gjorde en storstilad insats i den trygga backlinjen, spelade ut till Philip Granander. Granander väggspelade sedan med Anders Svensson i mitten, Philip höll sedan i kulan med ett par smäckra drag och spelade i helt rätt tillfälle till Rosenberg som från sin innermittfältsposition sprang i djupled. Med en vacker tunnel på sista försvarare var det bara målvakten kvar som tvingades se på när bollen dunkades in i nättaket. Det är 21 matcher kvar men från bänken konstaterades det som en given kandidat till Årets Mål.

Om det var rättvist? Inte sett till målchanser men sett till spelet anser ändå jag med "något" färgade ögon att om FBK 2 hade inledande kvarten hade vi lejonparten av resterande halvleken med ett spel vi inte sett mer än spridda sekvenser av under träningsmatcherna. Kil hade samtidigt några fler chanser där Erik Sälgebacks finurliga frispark var ytterst nära och Olle Härdelins nick från nära håll räddades strålande. Men visst var vi nöjda med att gå till vilan i ledning.

Marcus Schmidt håller undan boll. (Foto: Krister Nilsson)

Efter en nyttig halvtidsgenomgång i solgasset ljöd signalen för andra halvlek. Den spelades bara i 45 minuter men för oss från sidan kändes det mer som det dubbla. FBK 2 höll i taktpinnen och vägrade släppa den mot ett Kils AIK som mer sällan etablerade ett längre bollinnehav utan istället med närmast dödsföraktande lugn såg ut att trivas ganska bra i skyttegraven.

Efter väl utfört slit byttes August Niljung ut med 25 minuter kvar till förmån för nyförvärvet Gustav Carlsson. Med inte mer än några minuter på planen gjorde Carlsson också mål efter att han i djupled helt ensam med målvakten otagbart vristat in bollen. Vem som stod för den fina framspelningen? Philip Granander naturligtvis som därmed assisterade till samtliga tre mål. Erik Sälgeback - som vanligt en jätte i matchen - blev i segeryran efteråt så imponerad att han framför laget abdikerade från sin tron och smeknamn som "Assistkungen" till förmån för Kils nyförvärv från Ljungskile.

Gustav Carlssons segerspark...

...och kaxiga målgest...

FBK hade dittills haft det mesta och målet cementerade matchbilden ytterligare. Desto längre andra akten höll på satte gästerna allt på ett kort men mot ett lägre spelande hemmalag kretsade det mesta kring längre bollar. Och hörnor och frisparkar. Massor av hörnor och frisparkar. På en sådan längre frispark var det ytterst nära reducering om stolpen stått någon decimeter åt andra hållet.

Och om möjligt ännu närmare var det strax senare när Adam Modén sträckte ut i en av de vassare räddningar jag har sett. En nickskarv från nära håll var så gott som inne men på något sätt kunde burväktaren tippa ut bollen till en hörna. Svårslagen räddning som under matchen kryddades med flera andra fina räddningar samtidigt som Modén i sin kommunikation styrde försvaret men också underhöll oss andra med kommentarer som förmodligen bara han kan haspla ur sig.

En av matchhjältarna.

Innan matchen fick även Johan Jaldell debutera då han bytte av en slutkörd Fredrik Vikman efter 80 spelade. Mer än dryga tio minuter blev det alltså inte för 17-åringen men i nyförvärvet från KBK har vi en spelare som trots sin korta skolning i seniorlag definitivt håller för spel i division fyra.

3-1 slutade matchen och stor glädje sköljde över Sannerudsvallen. Inte bara för tre poäng utan kanske desto mer för att det faktiskt varit så ovisst hur årets upplaga står. En match är också bara en match men gör vi många sådana här matcher under året ser det ändå skapligt ut. Detta är sagt efter omgång 1 - det återstår 21 liknande "finaler" innan vi är i hamn där vårt mål den här säsongen i första hand är att klara oss kvar och i andra hand följa upp fjolårets resultat och än tydligare etablera oss som ett stabilt mittenlag.

Nästa match i division 4 är borta mot Skattkärrs IF nu på fredag med avspark klockan 19:00. Men för den som inte fått nog av Sannerudsvallen för den här helgen så spelar utvecklingslaget hemma mot Norrstrand 2 i morgon klockan 14. 

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info