Hoppa till sidans innehåll

Proppen ur i Munkfors!

16 JUN 2017 22:20
Kils AIK vann borta mot IFK Munkfors med 0-4 (0-1) efter mål av Erik Sälgeback, Karzan Azizi, Olle Härdelin och Zlatan Hazbic.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2017 23:48

Efter tre raka förluster vann Kils AIK åter en match i division 4. Efter matcher med bollar som vägrat gå in släppte det ordentligt med fyra mål och nollan intakt hemåt.

Syndafallet nådde Värmland och det såg länge ut som om Kils AIK skulle spela match utan sin fotograf. Men efter halvtimmen spelad dök Krister Nilsson upp och dokumenterade den - fler bilder än de i referatet finns under Senior - Foton.

Truppen stuvades om ganska rejält på grund av indisponibla spelare - hela åtta positionsbyten från föregående match även om det bara innebar fyra nya spelare i startelvan. En av dem var Danny Gilbert som i tidigare vänsterbackarna Fredrik Vikmans och Johan Rosenbergs frånvaro spelade på en ovan position men skötte det med den äran. Nämnde Vikman åkte trots naggande krämpor med till Munkfors vilket säger mycket om 28-åringens inställning där han är långt från ensam.

Med tre raka förluster i jämna matcher är det lätt att vika ner sig - men idag kändes det som om vi hade bestämt oss för att vinna. Konstgräs som underlag passade vårt sätt att spela fotboll; genom och inte över spelytorna även om vi med ett betydligt mer varierat anfallsspel hotade även i djupled.

Några uppspel var nära där framför allt yttermittfältarna John Andersson och Karzan Azizi löpte konstant i djupled men mer än nära i matchupptakten blev det inte. Än närmare var det istället när Munkfors fick matchens första högklassiga möjlighet efter att en anfallare snappat upp ett olyckligt tillbakaspel men Adam Modén, åter mellan stolparna efter avstängning, räddade det avslutet.

Inget ont om Munkfors, men de gånger de var som farligast var just när de röda blev lite väl glada i sitt kombinationsspel och tappade boll på egen planhalva. Sådant tillhör fotbollen och vårt sätt att spela fotboll gav ändå mer än det kostade i insats och det var både behövligt och trevligt att se att vi fortsatte med vår speluppbyggnad.

Efter flera anfallsförsök som var nära kom så också målet då Danny Gilbert från vänsterkanten slog en väl avvägd passning som innermittfältaren Sälgeback skarvade vidare för lagets första mål - och 25-åringens första mål för säsongen. Det dröjde tio matcher men ingen annan spelare förtjänade det mer än slitvargen "Sälen".

Innan en bra halvlek för Kil var till ända hann en brasse från Munkfors med att just göra en "brassespark" på en fast situation vilket gav några imponerade blickar även om avslutet missade målramen. Munkfors är, som flera andra lag i serien, förstärkta med värvade spelare från utlandet men Kils-killarna höll dem kort under matchens nittio minuter.

Djupa andetag i hockey-omklädningsrummet i halvtid och några detaljer vi som ledare ville komma tillrätta med - oron fanns att vi i ledning skulle falla hemåt men verkligheten blev den motsatta. Redan i halvlekens första minuter kunde den ständigt rörlige och spelbara Peter Lundqvist sprinta loss på högerkanten och hitta John Andersson - ett bra tillslag i ett bra läge räddades av stolpen. John var i händelsernas centrum även i nästa målchans då Sälgebacks inlägg hittade Lysviks-sonen men den gången nickades bollen i nätet ovanför överliggaren. 

Kil utnyttjade hänsynslöst de ytor som gavs - Peter Lundqvist var nästa spelare att vara nära ett friläge. I första halvleken hade han ett visslande skott utanför men denna gången var inte riktigt fötterna med honom. Chanserna till frilägen var fler för trotjänaren men anfallaren kom ändå att gå av planen mållös. Men hans rörlighet och spelförståelse gav inte bara lägen för honom själv utan också för hans lagkamrater - samma beröm bör tillskrivas Buba Conteh som var på blixtrande spelhumör där det i framför allt första halvlek inte räckte med tre motståndare för att ta bollen av honom...

Ledningen skulle dock dubblas. John Andersson spelade fram sin yttermittfältskollega Karzan Azizi som med få tillslag på bollen dundrade in bollen i mål även om det hjälptes av att den styrdes över målvakten av försvares ben.

Munkfors hade redan innan det satsat friskt på en trebackslinje och mer folk framåt kunde inte laget skicka fram även om det var några nervösa minuter av inlägg, frisparkar och hörnor. Men när hemmalaget fick en man utvisat för ovårdat språk någonstans i mitten av den andra kändes saken klar. Det är lätt att ge domare beröm när man vinner men dagens rättsskipare kontrollerade matchen väl och förde hela tiden en dialog med spelarna vilket fler domare borde lära sig av.

3-0 och den definitiva spiken i kistan kom när Erik Sälgeback spelades fri på djupet - avslutet gick i ribban men Olle Härdelin var först på returen och rakade behärskat in lagets tredje mål. Jag önskar att jag hade haft detta på film eftersom det tydligt visar vikten av att löpa i djupled som innermittfältare - att sedan den andra innermittfältaren är där för returen är grädde på moset. 

Nämnda innermittfältspar var kanske matchens förgrundsfigurer men överlag kändes det som att vi hittade helt rätt med denna uppställning för dagens match. I de bakre leden styrde Adam Modén laget föredömligt, Anders Svensson och Eric Frick i mittbackslåset höll både rent och styrde spelet med högt bolltempo medan Danny Gilbert och Johan Arvidsson briljerade på sina kanter. Den sistnämnde är annars en spelare som genomgående under säsongen gjort riktigt bra matcher utan att få några rubriker men en liten sådan vill jag ge honom här. Snabb, brytningssäker och aggressiv utan like är attribut som gör honom till en enorm ytterback. Yttermittfältarna och anfallarnas fina insatser framgår kanske redan i texten.

Josef Hallquist hoppade in i en matchbild hans styrka och huvudspel krävde det men det var den andra inhopparen till yttermittfältare som skulle bidra till lagets fjärde och avslutande mål. Johan Jonsson behövde inte många minuter på sig för att sprinta sig loss i djupled - avslutet gick mellan benen men räddades retfullt av målvaktens häl. På en svår studsande retur höll sig dock Zlatan Hazbic framme och kunde utanför straffområdet bredsida in hans första seriemål i Kils AIK. Väl värdigt efter ett starkt inhopp av 21-åringen. Välkommen till klubben Zlatan!

4-0 slutar matchen och om vi är besvikna när vi förlorar visste glädjen inga gränser efter matchen. Äntligen! Efter sex förluster på nio matcher där vi samlat på oss hedersamma förluster var det proppen ur. Med alla fina insatser i huvudet är det lite märkligt att skriva att detta var första gången laget gjorde mer än ett mål under säsongen. Men det är sant.

Enda smolket i glädjebägaren var att Buba Conteh utgick med en illa lårskada vilket antagligen innebär att det var sista matchen för vårsäsongen för Kils anfallsess. Tufft - men 26-åringen sken ikapp i firandet med oss andra efter matchen. En lagspelare är en lagspelare och Buba Conteh är "next to no one" när det kommer till den kategorin.

Med i segeryran var också den gamle Kils-spelaren Andreas Svensson Djurdjevic. Stockholmaren är i Värmland en helg och ingick i ledarstaben med mig och Georg Nylund. Grabbarna, eller framför allt han själv, pratar redan om "Svensson-effekten" så kanske bör han stanna lite längre till...

Åtminstone till onsdag då Sannerudsvallen gästas av FBK 2 för den näst sista matchen på vårsäsongen. Och vill du ser mer Kils AIK innan det spelar Kils AIK 2 hemma mot haussade publiklaget Nyhedshov IF på söndag klockan 17:00. Väl mött på "vallen"!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info