Hoppa till sidans innehåll

Seger i Svanskog!

03 SEP 2016 20:59
Som första lag på över två år kunde Kils AIK vinna på Svanevallen. Slutresultatet skrevs till 2-5 (1-1) efter mål av Buba Conteh (4) och Olle Härdelin.
  • Uppdaterad: 04 SEP 2016 19:52

Det finns segrar – och det finns segrar. Triumfen mot Svanskogs IF sorteras in under den sistnämnda kategorin efter en minst sagt gedigen insats borta mot serieledarna. Inget lag hade tidigare slagit Svanskog på hemmaplan och på de tidigare nio kamperna hade hemmalaget bara släppt in sex mål.

 

Truppen innehöll några förändringar från senast där Johan Jonsson klev in istället för en sjuk Josef Hallkvist och Linus Johansson istället för en bortrest Johan Arvidsson. Som ersättare hade Kils AIK fyra nya namn; bredvid Fredrik Johannesson och Johan Andersson ”den yngre” gjorde tre välkända ansikten comeback. Kim Engdahl från arbete i Göteborg, Oscar Lidström efter faderskap och Johan Sandström från skada – härligt!

Med på resan var även Jacob Nilsson och Erik Ramefelt som hjälpte oss ledare från sidan medan många med Kils-anknytning syntes på läktaren - ”Hickis” Johansson var som alltid med i bortaföljet men hade nu fler omkring sig med sympatier för gästerna. Stefan Henriksson gjorde också resan och bistod med kloka synpunkter både innan och under matchen medan Ewa Andrésen sin vana trogen brett smörgåsar åt hela gänget.

Sådana här eldsjälar är motorn i varje förening och de förtjänar att nämnas eftersom ingen förening består av bara spelare på planen. Att ert jobb och intresse uppskattas hoppas jag ni och alla andra som driver Kils AIK framåt redan är varse men om inte så vill seniorlaget med hatten i hand tacka för ert stöd!

En som dock hade annat åtagande och med svår ågren missade matchen var lagets fotograf Krister Nilsson – ansvarig för bilderna denna gång är nu istället Stefan Henriksson.

5-2 är stora siffror i en tät match men det var en känslomässig berg- och dalbana som inte lovade seger hela vägen. Men vi tar det från början.

Efter 18 matcher har lagen koll på varandra. Inför matcherna finns mer och mer att säga om gästerna och vi visste ganska väl vart vi hade Svanskogs IF. Med en uppsjö av skickliga fotbollsspelare som kompletterar varandra är det ingen tillfällighet att de är med i kampen om seriesegern hela vägen till slutet.

Den väntade tuffa resan inledningsvis var också det vi fick mot oss. ”Första kvarten” används ibland som någon sanning att försöka reda ut och Kils AIK gjorde det inte alls. På längre bollar från egen backlinje kunde Svanskog tidigt etablera ett tryck och matchen var inte många minuter gammal när Jacob Wolfbrandt efter ett sådant anfall sprang sig fri på vänsterkanten och placerade in ledningsmålet. 

Press på bollhållare, understöd i försvar och marginaler att löpa på saknades inledningsvis men Svanskog är ett duktigt fotbollslag och det var inte okoncentration från starka försvarare med kapten Frick och co utan Svanskogs styrka som lyste igenom inledningsvis.

Gästerna krigade sig tillbaka i matchen och iscensatte några farliga chanser men fick också ett större och större bollinnehav vilket vårt spel är beroende av. Inspel från kanterna djupt inne i straffområdet avlöste varandra men adresserna var inte rätt eller tårna för korta - men vi hade kommit ur den inledande stormen med livet i behåll.

Matchen var tät med en härlig inramning på idylliska Svanevallen. I 18 matcher har jag hållt mig något så när lugn men när Buba Conteh bryskt tacklades ner i straffområdet utan tillstymmelse till bollkontakt och straffsparken uteblev var det svårt att inte ge en reaktion.  Att i samma andetag be sina spelare att fokusera på rätt saker är inte det lättaste men efter att spelarna både blivit förvånade, besvikna och nästan arga på samma gång hittade vi gemensamt tillbaka.

Kvitteringsmålet kom inte från elva meter men väl från dryga sexton efter att en ny tackling renderat frispark – Buba Conteh stegade upp och svarvade in den i nättaket för ett psykologiskt kvitteringsmål strax innan paus. Och anfallaren hade mer kvar på kontot...

          Buba gör mål på frispark. (Foto: Stefan Henriksson).

Strax innan hade Johan Jonsson tvingats byte – febersjuk i veckan var det med efterkloka ögon inte rätt att spela ynglingen som på frågan om han var ok att ersätta en än sjukare ”Jofa” precis som alla vinnarskallar kanske svarade ja mer med hjärtat än med hjärnan. Där borde jag och Edin som tränare resonerat annorlunda men denna säsong är läropengar även för oss. Efter fullgott krigande i alla riktningar under 40 minuter byttes Johan ut mot Oscar Lidström och lika tråkigt som det var att se Jonsson gå av lika glädjande var det att se Lidström, en av seniorlagets riktiga kulturbärare, åter göra sina patenterade dribblingar igen.

Halvtidsvisslan blåstes efter en bra halvlek mellan två starka lag och få målchanser för båda lagen. Adam Modén hade fått sträcka ut ordentligt efter att evigt unge Magnus Jansson dribblat sig loss i straffområdet. I andra änden var det snarare många halvchanser eller lovande anfall som inte riktigt fullföljdes men ett kompakt Svanskog på egen planhalva gjorde det svårt för oss att hitta rätt.

En hel del att diskutera i halvtid; vårt understöd bakom i luften attackerande försvarare eller att ge oss själva några meter i försvarsspelet mot snabba anfallare var några punkter men framför allt pratade vi om våra egna styrkor – en match avgörs (oftast) i andra halvlek och där har det varit få lag som orkat med vårt bolltempo. Att våga tro och fortsätta med vårt ibland inneffektiva bollrullande har mer förtjänster än vad det ibland ser ut som.

Svanskog inledde också andra akten bättre även om ytorna framåt tidigt började skönjas. Hemmalaget skulle dock ta ledningen efter att en av planens bästa spelare nästan på egen hand gjorde det. Efter en lobbnick i egen backlinje, tunnel i offensiven i anfallet efter och ett vackert avslut i bortre kunde vänsterbacken Jimmy Karlsson göra 2-1. Han erkände efteråt att det var menat som ett inlägg men det var vackert hela vägen oavsett.

2-1 med halvtimmen kvar och Edin Mesic visade en fenomenal och klok förmåga att bolla olika spännande uppställningar inför vad vi trodde skulle bli en svår resa hela vägen. Dock slapp vi ta till de essen i rockärmen för sista halvtimmen var det istället bara ett lag på banan med en sanslös scenförändring på resultattavlan. Jag hade tidigare sagt inför fyra öron att om matchen lever med halvtimmen kvar tror jag på Kils-seger men en sådan avslutning fanns inte glaskulan.

Olle Härdelin gjorde 2-2 efter en hörna på bortre stolpen signerad Oscar Lidström – lagets första ”direkta” hörnmål under hela säsongen och den tillkom när Olle Härdelin gjorde en helt annorlunda löpning än vad som var uppkritad på taktiktavlan. Det där med egna initiativ från spelare är något jag tycker bra om...

Sedan var det Buba Conteh-show på Svanevallen. 3-2 tillkom efter ett inspel från den aldrig trötta vänsterbacken Fredrik Vikman (som är ensam om att deltagit samtliga 19 seriematcher) och ett par bolltoucher vilka kändes som en evighet pangade anfallaren in 3-2.

Till 4-2 var Erik Sälgeback pappa till efter att han (för vilken gång i ordningen) vunnit boll och frispelat sin anfallskollega medan 5-2 kom som ett brev på posten. Viktor Hultman stod för framspelningen denna gång och med en behärskad tå kunde Conteh göra sitt fjärde mål med stolpen som hjälp.

Ingen firar heller mål som Buba Conteh vars glädje över att ha skjutit Kil till segern inte gick att ta miste om. Fjärde målet blev det sista Conteh gjorde på planen då han byttes ut mot Kim Engdahl. Och sanningen är att 25-åringen ända fram till matchstart var tveksam för spel men med skydd, ett stort hjärta och regelbundna fysiologiska insatser från Edin gjorde att han kunde spela. Och det är vi tacksamma för...

Detta var sjätte matchen vi legat under och vi har hämtat in fem av dessa underlägen vilket är ett statistiskt exempel på vår fina moral. Spelmässiga sådana får vi se i varje där spelarna både krigar och uppmuntrar varandra i med- och motgång över 90 minuter. Vi får lovord för vårt fina passningsspel vilket är en viktig del i vår spelidé men nyckeln till den fina formen är enkel; vi tycker om varandra och föreningen och hittar sätt att visa det för varandra på planen.

Edin och jag är glada och stolta över att vara tränare i en så fin grupp med människor och idag kanske lite extra mycket. Killar som vi själva delat omklädningsrum med som spelare följer nu våra idéer, tränar hårt och med en underbar inställning vilket är deras insats, inte vår.

Slutspurten av serien blev nu också än mer spännande. Efter 19 matcher och en enda förlust är det faktiskt så att Kils AIK fortfarande parkerar på tredjeplats bakom just Svanskog och numer serieledande Fiskeviks IF med tre matcher kvar att spela.

Närmast för Kils AIK att möta är Sörby IK på Sannerudsvallen till lördagen. Ett formstarkt Sörby som slåss för sitt kontrakt blir en ny svår utmaning för Kils AIK. Men vi njuter av dagens fina seger åtminstone över helgen innan det är dags för ny tuff träningsvecka...

Innan det spelar Kils AIK 2 hemma mot Emtarna i morgon söndag klockan 15:00. Förhoppningsvis ses vi där!

 

 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info