Hoppa till sidans innehåll

Seger mot Strömtorp!

12 MAJ 2018 18:22
Kils AIK bärgade tre poäng när laget slog Strömtorp IK med 4-0 (2-0). Målen gjordes av Erik Sälgeback (2), Philip Granander och Eric Frick.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2018 18:40

Äntligen dånade segersången i omklädningsrummet igen då Kils AIK efter tre raka förluster besegrade Strömtorp i en tätare match än vad siffrorna antyder. Matchen var också den första på gräs och trots att snön försvann för knappt en månad sedan har vaktmästarna på Sannerudsvallen kunnat göra underverk med den. Bra jobbat, tack!

Samtliga bilder är fotade av Krister Nilsson där många fler bilder från matchen, säsongen och hela vägen ned till 2006 finns i Fotoarkivet

4-0 ger tre poäng men än viktigare ger det självförtroendet tillbaka i vårt kollektiva försvar som varit under par de två senaste matcherna.

Laget såg få förändringar från mötet mot IFK Sunne i veckan. Johan Rosenberg startade i offensiv mittfältsroll, Buba Conteh var tillbaka i matchtruppen och målvaktsreserven Emil Persson gjorde debut. 31-årige Persson är bosatt i Kil och spelade senast fotboll i norska tredjeligan och har de veckor han varit med visat hög klass. 

Målvakts-sidan är också en solskenshistoria. I början av året stod vi med två målvakter för två lag - några månader senare har vi fyra duktiga målvakter i Modén, Ramefelt, Persson och Efraimsson där den sistnämnde dessutom drillar målvakterna hårt som målvaktstränare. 

Dagens match handlade på förhand om glädje och inställning. Detta saknade vi i onsdags men idag hade vi stundtals båda delarna. Framför allt hade vi en god inställning och förmåga att lyfta varandra. Och det gäller inte bara från de elva på planen - alla 16 spelare deltog i det arbetet tillsammans med ledare där Jan-Inge Boris stämma säkerligen hördes ända till Fagerås.  

Strömtorp mötte inte elva spelare utan de mötte ett sammansvetsat lag. Detta märktes redan innan match men också från avspark. Vi var fast beslutna om att spela fotboll med tålamod men än mer beslutna om att inte låta någon gå över bron.

Fotboll behöver ibland inte vara svårare än så och även om segern var odiskutabel var det inte spelmässig dominans som tog oss dit utan ramstark defensiv. Och fasta situationer.

Nyförvärvet Philip Granander - som känns så mycket "Kils AIK" trots att det är första säsongen gjorde sitt första tävlingsmål för föreningen på en hårt inåtskruvad hörna som gick rakt i mål.

Svensson, Rosenberg och Härdelin jublar efter Grananders hörnmål.

Det andra gjorde slitvargen Erik Sälgeback bara några minuter senare då han utnyttjade ett hemåtpass och sämre mottag av målvakten med att offra skallen och kunde därmed dubbla ledningen. 

Halvleken var annars chansfattig från båda lagen. Strömtorp låg inte alls så djupt ner i plan som de har gjort under tidigare matcher och inget av lagen klarade av att etablera längre sekvenser på offensiv planhalva. 

Gästande SIK var ytterst nära att reducera ledningen men insida stolpe och hälften av marginalerna i världen räddade Kil då en längre frispark damp ned i straffområdet. 

Om det var August Niljung eller Gustav Carlsson som var sist på bollen vet jag inte men Kil kunde och sin sida dragit ner ridån tidigare då ett bra avslut på ett inlägg i straffområdet räddades av målvakten. Gästande Strömtorp var inte ofarliga med sitt raka djupledsspel men offside-flaggan var med oss på flera tillfällen som kunde blivit farligheter. 

2-0 i halvtid är något helt annat än att känna stressen av att behöva förändra eller göra någonting bättre. Och skulle vi spelat om halvleken tio gånger tror jag inte vi hade lett med 2-0 så många gånger men känslan i omklädningsrummet var inte tacksamhet utan mer känslan av att vi skulle hela vägen fram till 90.

En spelare som inte nådde fram till 90 var Johan "Tjong" Rosenberg som tyvärr fick kliva av i den 55:e minuten med en lårskada. 26-åringen har i en ung säsong varit en av våra nyttigaste och viktigaste spelare och vi hoppas snart se honom på gräset igen. Du behövs!  

In kom Josef Hallquist i sin andra match för säsongen. "Jofa", som representerar Kils AIK i både hockey och fotboll, brukar mogna som bäst under höstsäsongerna men trots få träningar i benen ser han betydligt vassare ut än vad han brukar i maj. Det bådar gott då 22-åringen var ett monster att möta under fjolårets lyckosamma höstsäsong.

Josef Hallquist bryter fram.

Från nämnda 55:e minuten till den 70:e hände det mesta av matchen. Spelarna slet föredömligt på planen men Jonas Karlsson som ledare fick slita ordentligt med att skriva byteslappar, ge direktiv i spel och fasta situationer, ändra skrivna byteslappar och mitt i röran såg jag honom också vara matchläkare. Hatten av Jonas, men framöver får jag nog inte vara så bortskämd...

August Niljung, som gett precis det understöd defensivt och hotat offensivt som vi önskar i en yttermittfältare, klev av med känning i ljumsken till förmån för yrvädret Fredrik Johannesson.

Minuten senare stod det 3-0 - inte från Johannesson - men från Eric Fricks kraftulla nick efter Grananders hörna. Två hörnmål i samma match tillhör inte vanligheterna i Kils AIK som brukar snitta motsvarande på en hel säsong men det här året är vi redan uppe i tre baljor.

Frick är också en kapten att luta sig mot när vinden blåser och tillsammans med andra trotjänare på planen var han ledande i att laget den här matchen var den där lagmaskinen och kamratgänget som är Kils AIK. 

Olle Härdelin är en annan spelare som personifierar Kils AIK och när Härdelin är bra - då är Kils AIK bra. När Härdelin dessutom är dominant på innermittfältet, ja då kommer ingenting igenom.

Och sen har vi "Sälen". Jag gav honom epitetet "slitvarg" ovanför och det finns hundra till som kan tillskrivas honom. I matchminut 66 ordnade han en frispark i vänsterytter-position och slog själv makalöst vackert in den för 4-0 vilket var 26-åringens fjärde mål den här säsongen.

Inte ens "Sälen" träffar varje gång...

Stödföreningen Gamla Fotbollsvänner, med bland annat pappa Frick och Sälgeback, var på plats och det känns extra glädjande att kunna vinna framför dessa gamla hjältar i föreningen. Är du som läser detta tidigare Kils-spelare och känner att du vill vara med likasinnade? Gå med! Vi 80-talister och för delen yngre före detta lirare är också välkomna...

I samband med det målet gjordes två ytterligare byten där storspelande Anders Svensson klev av som försiktighetsåtgärd mot Marcus Schmidt medan Philip Granander klev av med en fotskada mot Buba Conteh. Eller fotskada och fotskada - det fanns ett rött märke på ena foten.

Marcus Schmidt lämnar Kils AIK till sommaren då han efter fyra år i KAIK och avslutade studier kommer att arbeta i Borås. I honom förlorar vi inte bara en duktig fotbollsspelare, en god kamrat utan också en lagspelare av rang. Det säger en hel del om dalkarlen då han börjar jobbet i Borås den 18:e juni - men väljer att flytta dit först den 17:e då Kils AIK har match den 16:e...

Bytena innebar en hel del positionsbyten på plan, för några spelare fler än en gång, vilket kanske inte är det bästa om laget ska få till struktur på plan. En chansfattig match såg inte heller någon hop av målchanser sista 20 trots att lagen blev längre och längre. Fredrik Johannesson hade kanske det bästa framspelad av Buba Conteh men avslutet gick rakt på målvakten.

Men många hade varit värda ett mål. Gustav Karlsson gjorde sin utan tvekan bästa match hittills i Kil med ett antal löpmeter som inte ens Johan Arvidsson matchade idag. Arvidsson och sin sida stormade framåt med boll som aldrig förr och vid ett av dem sprang han förbi, över och genom minst fem motståndare innan Maradonas mål mot England kunde andas ut.

Gustav Karlsson

4-0 slutade matchen och lättnad och glädje utbröt på Sannerudsvallen. Olle Härdelin samlade laget i en ring för att säga värmande ord innan laget äntligen fick sjunga segerlåten i omklädningsrummet. Adam Modén, omutlig idag, dammade också till stort jubel av sin egen dans och låt - ja, segern var precis så skön som den bara kan vara efter tre raka förluster...

Efter fem matcher på tre veckor väntar nu sex dagar utan match innan laget med förnyat självförtroende åker till Säffle för möte med Säffle FF 2 på fredag kväll. Men innan, i morgon söndag, spelar Kils AIK 2 hemma mot Ulvsby IF i morgon - avspark 15:00.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info