Hoppa till sidans innehåll

Senior: tredje raka förlusten

05 MAJ 2017 22:44
Kils AIK förlorade sin tredje raka jämna match. Den här gången med 3-1 (1-0) mot Ängebäck efter mål av Buba Conteh.
  • Uppdaterad: 06 MAJ 2017 00:37

Kils AIK åkte på tredje raka förlusten i division 4 - men än en gång kan de rödklädda i Kils AIK se tillbaka på en kamp laget föll med flaggan i topp.

I Ängebäck spelades matchen på en plan värdig korpserien men i motståndarlaget fanns flera spelare som förtjänar att spela betydligt högre än division 4. Ett lag utan egentliga linjer i sitt spel men individuella spelare som verkligen gjorde skillnad för sitt lag.

En chansfattig halvlek med få avslut mot mål slutade med ett enda mål som slogs in av hemmalaget efter ett vindsnabbt kantanfall där Kil inte hängde i svängarna och inspelet kunde slås in i ett öppet mål. Kils AIK hade flera avslut vid sidan om mål men egentligen bara en farlig målchans när Erik Sälgeback tog ner bollen och som efter ett kraftfullt volleyskott fick se målvakten sträcka ut och göra en bra räddning.

Men detta referat handlar egentligen inte bara om det spelmässiga utan mer om min personliga känsla av maktlöshet, skam, orättvisa och stolthet - allt på en och samma gång.

Redan innan kampen visste vi att en fysisk match väntade och vi var mentalt som kroppsligt förberedda på den matchbilden. Grabbarna stod upp väl men redan i första halvlek började känslorna svalla efter våldsamma tacklingar. I den andra tog dessa fullständigt över.

I denna andra halvleken startade Kil beslutsamt; "ett helt nytt Kils AIK" menade några av den faktiskt handfull stora skara som gjort resan med laget österut. En av dessa var fotograf Krister Nilsson som sin vana trogen hade med sig bilder hem för publicering.

Fotografen och övriga Kils-hjärtan med på plats ska veta att deras stöd är viktigt och symboliserar också att en förenings hjärta bultar lika mycket på sidan som på en fotbollsplan.

Våra försök att spela fotboll efter backen genom spelytorna övergavs på grund av planens beskaffenhet (eller om det var duktiga motståndare) och spelarna fick istället direktiv att spela bollen mer direkt. "Fulare" fotboll om man så vill men detta satte större tryck på det grönklädda hemmalaget som sjönk längre tillbaka där merparten av andrabollarna nu vanns av gästerna.

Mer än dessa eviga "nära"-lägen eller vår högljudda förbannelse över marginaler på fel sida kom vi dock inte. Den fina starten gav istället 2-0 till hemmalaget efter att ett avslut ur snäv vinkel letat sig in under Adam Modén.

Men Kils AIK ger inte upp. Aldrig. Och efter omgående omformation till 3-2-2-1-2 (avdelning lek med siffror) repade Kil mod och forcerade för reducering. En reducering som kom. Buba Conteh stänkte in reduceringen efter att Erik Sälgeback spelat fram - en kombination som gett många mål senaste året och detta var säkerligen inte det sista.

Vittring när matchen går mot sin sista fjärdedel och déjà vu från föregående matcher. Kil fick också tillfällen att kvittera, bland annat en nick som räddades på mållinjen och några avslut som smet över målet medan Ängebäck av naturliga skäl fick desto fler när de bakre leden tömdes på folk och avgjorde matchen mot slutet med ett välplacerat avslut från kanten.

Men där och då var tankarna på annat håll och anledningen till att alla märkliga känslor som tagit över såhär efter matchen. Matchen var tuff - och vi från sidan hanterade den inte inte alls bra. Så inte alltid de på planen heller där vi denna säsongen har blivit betydligt mindre disciplinerade med frustrerade känslor utanpå matchstället.

Men jag vill skicka en passning till högre ort då det inför säsongen vad jag förstått gavs direktiv eller om det till och med är regler att språket på planen bör i så lång utsträckning det är möjligt hålla sig till svenska eller engelska. Direktiv som inte alls hörsammats. 

Spelarna i Kils AIK är inte proffesionella fotbollsspelare och beter sig således inte som sådana. När de blir grovt förtalade under matchens gång reagerar de. Och här har Värmland något att bita i om spelare alldeles ostraffat, ogenerat och ohämmat under matchens gång ska komma undan med sådana tilltal. Detta behöver ses över och är heller ingenting som startar med en enskild domare i en enskild match.

Annars är jag rädd att det även fortsättningsvis kommer innebära matcher likt denna som går överstyr - och spelare som blir frustrerade och med all rätt i vissa fall förbannade över vad de tvingas höra. Allt detta leder oss i förlängningen längre bort från den positiva och glädjefulla fotboll vi istället vill ska råda.

Sista 30 minuterna handlade lika mycket om att försöka få med sig ett resultat som att försöka få med sig helskinnade spelare hem till Kil. Efter att ett i mina ögon grovt överfall inte ens renderar i en frispark har vi inte nerver att inte reagera. När till och med Värmlands mest genomsnälla individ och den lugnaste fotbollsspelaren av dem alla i Fredrik Vikman blev vansinnig... 

Hemmalaget fick till slut en utvisning efter att en Kils-spelare blivit slagen när bollen inte ens var i spel men ingen kan få mig att tycka att det var det enda röda kortet som skulle halats upp denna match. 

Vi reagerade. Och vi reagerade för mycket och för det har jag och andra i ledarstaben redan framfört min ursäkt till en ung domare som alldeles oavsett enskilda bedömningar under bråkdelen av en sekund varken förtjänar att höra det eller för den delen blir bättre av det under matchen. Och domare ska respekteras bättre från planens alla aktörer och motsatsen har kanske hjälpt till att göra så att det blivit färre och färre domare i Värmland.

Skamsen - men samtidigt är jag stolt över att stå på sidan om detta lag som visar en sådan kamratskap och laganda för varandra. Även i slutminuterna när ridån har gått ner till ett becksvart mörker fortsatte laget att kämpa i båda riktningar, att göra obekväma löpningar för varandra eller att uppmuntra sina lagspelare. Jag kan stå i hundra matcher utan att vinna med sådana fantastiska lagspelare framför mig vilka ner till varenda individ både förtjänar lovord och att sjunga vår efterlängtade segersång.

Det är också för deras skull jag känner sådan maktlöshet. Jag själv kanske har Värmlands just nu största offerkofta men mina spelare är bättre än så. Ändå kokade omklädningsrummet av spelare som känner sig orättvist behandlade och bedömda i något de lägger ner sin själ i vilket är svårt att hantera eller bättre sätta ord på.

Inte heller hjälper det att det i tre raka jämna kamper där vi kunde fått med oss ett resultat istället har blivit tre raka förluster. Men det är ju onekligen fotboll även om vi inte behöver fler hedersamma förluster utan hellre trepoängare vi inte förtjänar.

Med tålamod, fortsatt tro på oss själva och vår spelidé, en aning vässad offensiv förmåga i de avgörande skedena och bibehållen lagmoral kommer trepoängarna att komma. Det är jag övertygad om.

Nästa match är dock inte en match om poäng utan det är DM-kvartsfinal mot division 1-laget Carlstad United. Väl mött på Sannerudsvallen nu på onsdag klockan 19:00!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info