Hoppa till sidans innehåll

Serieseger!

25 SEP 2016 12:01
Kils AIK vann seriefinalen mot Fiskeviks IF med klara 5-1 och är därmed tillbaka i division 4. Målen gjordes av Peter Lundqvist, Fredrik Johannesson, Buba Conteh, Olle Härdelin och John Andersson.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2016 14:39

Kils AIK ledde inte serien i någon av de 21 första omgångarna. Men det står Kils AIK högst upp efter 22 spelade sedan de rödklädda avslutade säsongen med nio raka segrar i vilka laget hade en sammanlagd målskillnad på 46-4!

Hitchcook hade inte kunnat skripta ett bättre spelschema till rysare. Alldeles oavsett matchens betydelse hade grabbarna varit laddade med den tunga förlusten på Sjövallen (lagets enda förlust på 22 matcher) fortfarande i färskt minne.

Publikfest på Sannerudsvallen är inte ord som är vanliga att skriva men publiken var månghövdad runt Sannerudsvallen. Från Fiskeviks IF kom det både buss och bilar, hemmapubliken slöt upp även den och i vimlet fick man förutom domare eller spelare från andra lag också se gamla KAIK-spelare och ledare - den fina publiken gjorde sitt för att inramningen och matchen skulle bli än häftigare.

Matchens betydelse var stor (även om jag försökt arbeta med perspektiv under veckan) och farhågan var istället att vi som ledare skulle stå i ett tyst och nervigt omklädningsrum innan match. Jag hann aldrig bli orolig när det hölls låda som om det vore en match i serielunken och där och då kändes det som om mycket var vunnet. "Inget att förlora - men en serie att vinna" var vårt mantra och vårt förhållningssätt till matchen kunde inte blivit bättre.

Som tränare på våra nivåer är det spelets regler att ibland sakna spelare av olika anledningar vilket skapat en del huvudbry under säsongen. Idag hade vi samtliga spelare i truppen tillgängliga och det gnagde ännu mer när vi i vår laguttagning fick placera tongivande spelare både utanför elvan och truppen. Att få sådana tunga besked i säsongens viktigaste match är inte lätt - men spelarna tog det som män och lagspelare vilket var ytterligare en viktig del i matchuppladdningen.

Samtliga bilder denna tag är som vanligt tagna av Krister Nilsson - ett stort antal bilder från matchen finns att se under fliken Senior vidare till Foton 2006-2016.

Matchen då? Inget skvallrade i matchinledningen om att matchen skulle sluta med stora siffror då två lag kände på varandra och bytte boll. Kils AIK hade svårt att få igång sitt spel och gästernas tremannamittfält vann mer boll och kunde sätta igång anfall högre upp i banan - ofta mot den snabbe och duktige Peter Ek.

Efter tio-femton minuter började dock den röda vulkanen att mullra och hemmalaget skapade matchens första giftiga målchanser - Peter Lundqvist hade två avslut knappt över mål medan de bästa målchanserna kunde blockas av uppoffrande Fiskeviks-spelare.

Matchen var spelmässigt mer böljande än vad tabelläget kunde förutspå och Fiskevik hade i anfallet efter sin bästa möjlighet under första halvlek men Kil kunde freda sitt mål.

Första målet var viktigt - 0-1 hade kunnat skapa panik i leden men Kil kunde göra det välbehövliga ledningsmålet efter drygt halva första halvleken. Peter Lundqvist var den som visade vägen med ett snabbt avslut i stolproten djupt inne i straffområdet - Olle Härdelin assisterade med en "tittfint" vilket var en delikatess även det.

Fiskevik vann mer boll än vad motståndare brukar göra och var också det lag som i mina ögon spelat den mest passningsinriktade fotbollen av de motståndare som gästat oss under säsongen. Men de grönklädda stod högt upp i plan vilket också gav möjlighet till omställningar - Buba Conteh kom efter en sådan fri från halva planen men målvakten räddade skyttekungens avslut den gången.

Peter Lundqvist hade en fot med i det mesta och några minuter från pausvisslan friställde han Fredrik Johannesson på högerkanten. Födelsedagsbarnet gjorde ingen besviken utan framför hans från Borås tillresta familj placerade han in bollen behärskat i nät.

Ett psykologiskt mål i slutet av första halvleken skulle bli ett till - och såhär i efterhand var det kanske här som matchen avgjordes även om jag själv hade nerver in till slutsignal. Peter Lundqvist - vem annars - spelade fram Buba Conteh som distinkt satte trean.

Den där Buba Conteh ja. Den baljan var 25-åringens sjuttonde för säsongen sedan han anslöt under säsongen från Säffle FF och han har varit en nog så stor pusselbit till vår serieseger. Förutom hans mål och målgivande framspelningar har han hjälpt till att ge laget en större tro på sitt spel, ett krigarhjärta på planen och bidragit med att om möjligt sprida än mer glädje  vid sidan. Trots att han på Instagram (@Kils_AIK) ansågs vara större än Jesus efter fyra mål mot Svanskog för några helger sedan raljerar han skämtsamt om att jag är lite väl tuff mot honom eller hastar förbi hans mål i mina referat men här får han ett helt stycke och det är han förhoppningsvis nöjd med...

Halvtidsvilan var den mest behagliga för säsongen - men skulle ändå visa sig vara den mest mardrömslika. Alberth Bäckryd, som var luftens hjälte under matchen och chef i sitt straffområde fick problem med sina skosnören. Rejäla problem. När övriga tio spelare gick ut på planen var Alberth kvar med sina dubbelknutar. Jag försökte men lämnade snabbt skeppet.

Vilken panik 31-åringen måste känt när hundratals människor - inklusive två lag - stirrade mot omklädningsrummet mot en målvakt som aldrig tycks komma ut. Vi ledare blev svettiga, domaren och Fiskevik tog det bättre än förväntat men visst blev de med all förståelse otåliga. Men till slut - till publikens applåder - klev målvakten ut och matchen kunde fortsätta.

Vi visste vad som väntade oss - ett desperat motståndarlag med inget att förlora. Fiskevik flyttade upp till en uppställning med två anfallare och skapade tryck på Kil som stod pall även om lugnet inte alltid fanns där.

Ett tidigt reduceringsmål där hade kunnat skaka båten men istället blev det mål i andra änden. Inbytte Erik Sälgeback hade en otacksam roll att slita över stora ytor när hemmalaget sjönk längre ner men både löpte och krigade sig till boll - ett av 24-åringens avslut räddades skickligt av målvakten men returen stormade Olle Härdelin på och rakade in 4-0 i det öppna målet följt av en klassisk märklig och alldels underbar målgest.

4-0 blev bara några minuter senare 4-1. Vi hade naturligtvis inte undgått att lyfta Ek-bröderna i matchsnacket innan match även om deras framfart i serien inte gått någon förbi. De fick under matchen sällan tid och utrymme - och tur var väl det när Peter Ek utan tid, utrymme eller oddsen på sin sida stänkte in ett mål på halvvolley utanför straffområdet.

1-4 och lite mer nerver. Fiskevik flyttade upp sina positioner än mer sista halvtimmen - laget hade boll och tryck men det var istället Kils AIK som kunde utnyttja ytorna och om inte Thomas Larsson i FIF-målet storspelat hade siffrorna kunnat bli ännu större. Alberth Bäckryd var inte lika hårt ansatt även om han plockade ner inlägg efter inlägg - men en monsterräddning efter nick från nära håll fick han visa och det var vi glada för.

Slutresultatet - häftiga 5-1 i en seriefinal - fastställde John Andersson efter att mittfältshjälten Viktor Hultman spelat fram John som på övertid kyligt slog in matchens sista mål. John - som innan matchen hade gjort fyra mål på två matcher fick ändå starta från sidan vilket säger en hel del om den bredd som Kils AIK har haft under säsongen.

5-1 slutade alltså matchen och firandet kunde ta sin början. Men vid alla segrar finns det förlorare och det är inte svårt att tycka synd om Fiskevik som legat i toppen hela säsongen och som har både spelare och ett spel som förtjänar bättre. Kil vill tacka Fiskevik för ett häftigt serierace under säsongen men också samtliga lag i årets serie - fotboll är bara fotboll och tillsammans har vi skapat en trevlig atmosfär runt matcherna och vi i Kils AIK har alltid blivit vänligt bemötta på våra bortaresor.

Och inte bara motståndarlagen har varit skickliga och trevliga - årets domarkår har stått för ett fenomenalt arbete som rättskipare men också i att kunna skapa ovan nämnda atmosfär trots täta matcher. Bra jobbat!

75-20 i målskillnad - mest gjorda mål och minst insläppta och det är svårt att inte skatta sig själv som värdig seriesegrare. Även om jag inte hade velat spela en krona på det när Grums IK gjorde 3-1 i första matchen för hösten. Det som hände sedan, med upphämtning följt av nio raka segrar är något för KAIK-mytologin. Och kanske en krönika längre fram...

Seriesegern är hela klubbens där vi ledare bara varit en liten pusselbit. Men eftersom detta är min text vill jag från min och Edins sida rikta ett stort tack till alla som vi har haft glädjen att dela säsongen med.

Till spelarna i laget - som för någon säsong sedan spelade bredvid oss på planen - och som nu med både förståelse, mod och inställning följt oss under tio månaders träning. Vår stolthet är stor över att leda er i träning och match och det är er seger att kunna låta oss få vara vännerna Edin och Ola i ett omklädningsrum för att minuterna senare följa våra direktiv i träning utan att blinka.

Tack till styrelsen som gett oss både utrymme och uppskattning där ett extra stort tack riktas till Stefan Henriksson som antagit rollen som mentor för oss unga tränare och gett både råd och insikt bredvid sitt redan fina arbete som senioransvarig. Ett lika stort tack riktas till Anders "Hickis" Johansson som varit allt på en och samma gång - supporter, kock, fixare - eldsjäl. Lennart Bäckmans grillande är också något som uppskattats och förhoppningsvis kan ovan nämnda trio ordna ett sedvanligt avslutningskalas...

Tack till er som troget följt våra matcher vilka alla bemött oss med leenden och ryggdunkar - "ljugarbänken" på Sannerudsvallen har gett oss stöd och energi oavsett hur spelet har varit på planen. Sven Olsson erkände igår att han innan säsongen var orolig över oprövade tränare och han var säkert inte ensam...

Ett stort tack även till positiva ungdomsledare och bollspelande ungdomar som haft stort tålamod med två (jag säger två men egentligen är det nog bara jag...) ibland virriga ledare när planerna ska anträdas. Ungdomsledare (och föräldrar) har varit hjältar med kafeterian under hemmamatcherna och bollpojkarna har skött sig exemplariskt. Förhoppningsvis har de tyckt det varit trevligt att få vara med i firandet i omklädningsrummet efter hemmasegrarna...

Ett stort tack till Jonas Karlsson och Ola Fossengen som gjort mer än vad som förväntas i att förbereda tonåringar för spel i våra seniorlag - dessa ungdomar på planen har varit ett av säsongens stora glädjeämnen.

Och tack till våra fina vaktmästare i Stefan, Anders och Boris som sett till att vi har haft de allra bästa tänkbara förutsättningarna att bedriva fotboll på. Jag tror ingen förening i Värmland kan stoltsera med bättre fotbollsplaner än vad vi har haft i år och det är tack vare er!

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Ewa Andrésen och Krister Nilsson för vilkas arbete i föreningen under alla år har varit, som det heter, "second to none". Tack för att ni slet med en rädd och orolig 6-åring till fotbollsplanen för 25 år sedan - det ångrar jag inte idag - huvudvärken till trots...

Och om jag såhär dagen efter firande är lite väl snabb och skulle glömt någon - tack alla!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium 
Köp KAIK-kläder hos Stadium.

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info