Hoppa till sidans innehåll

Sifhälla för svåra i DM

10 APR 2018 22:26
Kils AIK förlorade DM-matchen mot Sifhälla med 0-2 (0-2).
  • Uppdaterad: 10 APR 2018 23:02

Tunga Sifhälla SK, som kvalade upp till division 3 förra säsongen, vann rättvist årets första tävlingsmatch i en match med två olika scenarion. 

Den första halvleken var gästernas. Med ett frejdigt rakt spel på offensiva giganter, hög press och hög nivå i sitt närkamsspel var det killarna från Säffle som satte tonen i det mesta. Två av gästernas spelare, David Andersson och Niklas Bengtsson (ny från Forshaga) gjorde tillsammans mer mål än hela Kils AIK i fjolårets division fyra. Det var med andra ord ett tufft motstånd våra killar sattes mot och en riktig värdemätare inför seriestarten.

Bra möjligheter i boxen hade båda dessa men det var istället en försvarare som gjorde ledningsmålet efter en antingen snillrikt agerande på en frispark eller aningen släpphänt försvarsspel. Kanske var det båda två.

Innan halvleken var över hade nämnde Bengtsson ökat på till 0-2. Anfallaren är lång på marken men det kändes som han var fyra meter upp i luften när han tog med sig bollen med huvudet och i språnget kunde slå in bollen bakom Adam Modén.

Kils AIK var inte modfällda och gjorde ett stort arbete defensivt. Men med bollen på fötterna var vi initiatvlösa. De gånger vi spelade oss förbi Sifhällas höga press fanns det ytor att etablera spelet på men de gångerna var lite för sällsynta. Annars handlade anfallsförsöken mest om ett fruktlöst djupledsspel eller ett antal hörnor som lovade mycket men inte gav något.

Efter ett halvtidssnack där vi var överens om att släppa på handbromsen ändrades mycket till en andra halvlek där det finns mycket i vårt kollektiva sätt att agera men också individuella prestationer som vi tar med oss i tanken framöver.

En rockad i laget och introducerande av kulturbäraren Olle Härdelin kanske var en förklaring. En annan kanske att en överdriven respekt försvann och att modet och spelglädjen istället infann sig för nu spelades fotbollen som vi är vana att se. På spelbara och rörliga spelare där gränserna för deras position på en taktiktavla långsamt suddades ut. Med färre tillslag och med fler involverade spelare spelade vi oss nu högre och högre upp i banan vilket är en förutsättning för att skapa fler målchanser. 

En tredje kanske också var att Sifhälla föll tillbaka för att bevaka ledningen men att döma av sympatiske tränare Svärds missnöje under andra halvlek tror jag inte det var medvetet. Några av killarnas summering att "varför spelade vi inte i första som vi gjorde i andra" är inte alltid lätt att förklara men kanske har det att göra med alla tre förklaringar i kombination.

För under sista 45 minuterna var det istället Kils AIK som hade bollinnehavet under vår sammantaget bästa halvlek under försäsongen. Det finns och andra sidan bara nio andra (fem matcher) att välja bland i en försäsong där vi gärna sett fler matcher på kontot men där inställda matcher varit vardag.

De rödklädda hade bollen högre upp i banan och spelade en mer rörlig och bekväm fotboll mot motståndare som istället för att kunna kämpa till sig bollen fick jaga den eller vara steget efter. Med boll högre upp infann sig möjligheten för dagens båda ytterbackar i Fredrik Vikman och Johan Jaldell att kliva med i anfallsspelet vilket gör oss än farligare. Den förstnämnde har några fler år i bagaget och är inte bara duktig väl framme i offensiven utan en mästare på att värdera när det finns lägen.

Philip Granander med boll (Foto: Krister Nilsson)

Lagets tre nyförvärv från KBK i Johan Jaldell, Filip Larsson och Hannes Skogar (samtliga födda 2001) var starkt bidragande till en fin andra halvlek. Skolade under Fredrik Johannessons ledning i KBK är de vårdande med bollen och arbetar ofta med få och rätt tillslag. Ett av flera bra kvitton på att den i fyran så livsnödvändiga bredden finns. Och den kommer behövas - nu är det 11 dagar till seriepremiär där skador eller bortresta blir vardag. Johan Rosenberg - ett krafthus och löpfenomen i samma kropp - utgick efter dryga timmen spelad men inte med mer än en stukad fot och denna nyttiga mittfältare ska alla gånger kunna vara redo för premiärveckan.

Några bra målchanser skapades som kunde gett dramatik i slutet. Den allra bästa skedde efter skolboksfotboll från Erik Sälgeback (anfallare i andra) som slet åt sig bollen i presspelet för att sedan slå den i djupled på sittande mittfältaren Anders Svensson. Helt fri med målvakten fick 33-åringen inte riktigt till avslutet första gången och målvakten räddade - returen föll lite väl snabbt ner på fötterna och med vidöppet mål var det aningen försmädligt att se bollen gå utanför.

Fler chanser än Svenssons fanns bland annat Sälgeback efter att ånyo slitit till sig bollen till ett fritt läge även om jag inte är enögd till att säga att målchanserna var många eller att Sifhälla inte skapade några alls. För det gjorde de, men deras anfallsspel var mer lätthanterligt i den andra halvleken då de oftare blev förpassade till längre bollar från egen backlinje. Eric Frick och Marcus Schmidt hade allt som oftast god koll på dessa och gjorde tillsammans med övriga Kils-spelare ett förtjänstfullt arbete i defensiven.

Vi förlorade matchen men vann istället en hel del svar inför seriestarten om 11 dagar. Några uppenbara frågor återfinns där fortfarande där det största frågetecknet är i vårt målskytte. Av fem matcher innan serien har vi gått mållösa i tre av dem. 

I fjolåret hade vi samma frågeställning där vi till slut kunde summera säsongen på 37 baljor (minst av de lagen ovanför kvalstrecket). Mycket på grund av en stark höst där vi gärna får hitta rätt tidigare det här året. Gustav Carlsson är ett nyförvärv på anfallssidan som vi tror mycket på - han erbjuder en härlig frenesi, löpstyrka och djupledsspel och har också gjort tre mål under försäsongen. Däremot är han ganska ensam bland våra anfallare där vi mår bra av alternativ. Idag visade Erik Sälgeback att han är ett alternativ även om vi ledare hellre har honom djupare i planen.

Buba Conteh och Zlatan Hazbic är två andra men ingen av dessa hjältar från fjolåret är av olika förklaringar i matchform samtidigt som Robin Svensson och Fredrik Johannesson båda fortfarande är skadade och med få möjligheter att spela in sig. Ett vårtecken så gott som något är dock att Buba Conteh gör sina första matchminuter i morgondagens u-lagsmatch och i sinom tid hoppas vi att få honom redo för match även om men det är en bit kvar. Men där det finns KAIK-hjärta finns det en väg.

Vi tackar Sifhälla med Andreas Svärd i spetsen för en god och nyttig match och önskar dem dessutom lycka till i division 3 men också i DM där de i nästa möte ställs mot Karlstad BK.

För ett fåtal av killarna idag väntar ingen ro utan det är match redan i morgon mot Nyedshov där de spelare i truppen som inte var med idag ansluter. 

Därefter är nästa match seriepremiären mot FBK 2 den 21/4 på Sannerudsvallen. FBK 2 har liknat en ångvält under försäsongens träningsmatcher och laget nämns som outsider bland seriefavoriterna för säsongen.

Ett tillfälle för Kils-killarna att bekänna färg direkt - och därefter 21 ytterligare chanser i en serie som på förhand ser sådär oviss ut som den ska.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info