Hoppa till sidans innehåll

Sjunde raka mot Sörby IK

11 SEP 2016 11:19
Kils AIK vann hemma mot Sörby IK med 6-0 (2-0) efter mål av John Andersson (3), Olle Härdelin, Tim Andersson och Erik Sälgeback.
  • Uppdaterad: 11 SEP 2016 13:13

Mötet på lördagseftermiddagen var en match mellan två formstarka lag i SEB-femman. Nykomlingen Sörby IK hade inför matchen under en stark höstsäsong vunnit fem av de senaste sju matcherna vilket tagit dem till säkrare mark i serien.

När säsonger nalkas mot sitt slut behöver inte avstånd i en tabell betyda någonting när lag slåss för att nagla sig fast i serien - men idag är det möjligt att skillnaden ändå lyste igenom då Kils AIK kunde vinna ganska komfortabelt.

Krister Nilsson kämpade trots ryggskott med att knäppa bilder och fler än de som publiceras finns att se längst ned under säsongens bilder från 2016.

Några sedvanliga förändringar från truppen senast mot Svanskogs IF där fyramålsskytten Buba Conteh var avstängd men där Johan "Tjong" Rosenberg var med i truppen för första gången i år. 25-åringen som varit tongivande i representationslaget i många år lade "båtarna" på hyllan efter förra årets säsong men har till höstsäsongen dammat av dem och visat fin form i utvecklingslagets matcher. Ett spännande "nyförvärv" för sluttampen och förhoppningsvis står hyllan fri från skor även kommande säsonger...

Inför matchen handlade vårt fokus på att vara närvarande mentalt - det är tio månaders slit, svett och skratt som tagit oss dit vi är idag och vi är skyldiga varandra att fortsätta sträva mot att spela en utvecklande fotboll.

Det är lätt att stirra sig blind på en tabell där varje match enbart handlar om att utöka poängskörden men fotboll är glädje och varje match bör vara ett tillfälle att som lag försöka hitta den. Dessutom är det långt från alla säsonger som gäller något in i det sista och oavsett nivå borde det vara alla fotbollsspelares dröm att i september ha någonting att spela för. Ni som spelade fotboll med mig tror jag ljuger men som fotbollsinvalid får man andra perspektiv...

Och spelglädjen och inställningen lyste som ersättare för solen den första kvarten av matchen. Kils AIK var överallt. De få gånger bollen inte spelades mellan de rödkläddas fötter erövrades den lika fort i en lovande matchinledning.

Ledningsmålet kom efter drygt tio minuter spelade. Efter att en hörnspark från Oscar Lidström till Olle Härdelin räddats på mållinjen av Sörby fick "Lidas" ny chans från flaggan och nästa hörna nådde den resliga Josef Hallqvist som skarvade vidare till John Andersson som nickade in bollen i nät. Detta var andra matchen i rad som laget gjorde hörnmål vilket ger ytterligare en dimension i vårt sätt att spela anfallsfotboll.

John Andersson nickar in 1-0.

Hemmalagets forcering från start mattade sedan ut - kanske hade den tagit ut sin rätt i våra ben men från sidan såg det nästan ut som att vi växlade ner till en mer bekväm nivå. Det blev lite för roligt att spela anfallsfotboll i djupled och få spelare gav våra mittfältare andra alternativ samtidigt som passningsspelet och avsluten många gånger såg nonchalanta ut.

Kil kunde ändå utöka målskörden efter att Erik Sälgeback frispelat John Andersson som vände runt på målvakten och vristade in bollen. Kils AIK var idag ett bättre lag än Sörby IK som ska ha all heder av att laget kämpar, uppmuntrar varandra och precis som i vårsäsongens match verkligen strävar mot att spela fotboll. Det är inte menat att låta arrogant mot sympatiska motståndare men om Kils AIK haft ett större fokus i den första borde pausledningen varit betydligt större - "Jofa", John, Frick och Olle var några av spelarna som ändå hittade sist till fina målchanser efter fina kombinationer men utan att ledningen kunde utökas. Det är inget konstigt med missade målchanser men en bättre och mer varierad rörelse och större koncentration hade gett oss än fler målchanser att försöka på.

Sörby skapade också några möjligheter med avslut utanför straffområdet, ibland efter fina omställningar och ibland efter bortslagna bollar av hemmalaget men skotten hade Adam Modén inga problem att ta hand om.

Störst dramatik i den första halvleken handlade istället om Olle Härdelin som fick ett präktigt skott i skrevet av Josef Hallqvist. Efter minuter på marken i olika positioner och ett frustande jag inte hört från 29-åringen tidigare kunde kämpen till slut resa sig. Detta var svettiga minuter även på ledarbänken för ingen av tränarna närde en dröm om att ge behandling...

Edin Mesic minituösa anteckningar från den första är samma som ovan; vårt passningsspel i allmänhet och i sista tredjedelen i synnerhet kunde bli och stundtals nonchalant agerande behövde slipas bort för att lyfta i den andra halvleken.

Och bättre blev det i en andra halvlek där trötta motståndare slet beundransvärt men där ytorna blev större och större i en halvlek det inte är helt felaktigt att säga att den spelades på en planhalva. John Andersson tog många sluga löpningar bakom backlinjen i matchen och friställdes återigen på en av dem utan att konvertera - ett läge på volley någon meter från mål över det samma fick anfallaren att grina än mer illa men mer skulle komma.

Mönsteranfallen var flera och på ett av säsongens finaste kunde Viktor Hultman sånär göra mål på efter vad som tycktes vara minuter av anfallsfotboll som avslutades med ett väggspel inne i straffområdet med John Andersson - avslutet räddades föredömligt av målvakten.

"Jofa" visar spänst i straffområdet...

Om ytorna blev större och större på offensiv planhalva gällde det inte i den 58:e matchminuten då Viktor Hultman manglades mellan två Sörby-killar i straffområdet med straffspark som påföljd. Olle Härdelin skickade in den till 3-0 och bytte strax senare ut sig själv efter smällen i första.

Kim Engdahl byttes in som anfallare och Erik Sälgeback flyttade ner. En formtoppad "Sälen" sprang, slet, tacklade - och framför allt passade med briljans under matchen. På en av många framspelningar kom John Andersson åter fri med målvakten och ett behärskat avslut senare stod det 4-0 - John Andersson med hattrick! Tremålsskyttens sista mål blev hans sista spark och in kom istället Tim Andersson - och en åter uppflyttad Erik Sälgeback som oavsett position var överallt och lite till på planen.

                                 Kim Engdahl med boll.

Hårt arbetande Tim Andersson och en lagspelare alla lag skulle vilja ha hade aldrig gjort ett seniormål vilket blivit en snackis - inte från hans lagkamrater utan från honom själv. Säsongens hårdaste avslut på Sannerudsvallen skulle både gett honom det första och årets tyngsta på hemmaplan men kanonen träffade målvakten som "inte hann undan".

Men idag (läs söndags) vaknade ändå Tim upp utan att vara mål-oskuld längre. Efter att Sälgeback droppat ner och fått boll uppfattade Tim den ytan som öppnats upp och sprang i djupled - bollen fick han på fötterna och med en säker bredsida hade han gjort 5-0. Att tillhöra målklubben i Kil får inte tillskrivas större betydelse än vad det har vilket är kanske precis det jag gör med detta stycke men visst var glädjen lite extra stor över just det målet.

Glädjen var total efter Tims mål...

Planen hade några giganter - men Erik Sälgeback var hela banans kung. Han arbetade som vanligt hårt över hela planen men tre målgivande framspelningar som dessutom kunde varit betydligt fler med lite större effektivitet säger också mycket om hans offensiva skicklighet. Fullt värdigt var det också han som fick avsluta målskyttet efter att Viktor Hultman, en annan av planens mest framträdande spelare, spelade fram kamraten.

Erik Sälgeback gratuleras efter målet.

6-0 är siffror som inte ljuger och även om det finns saker spelmässigt vi vet att vi kan bättre under matchen är det naturligtvis så att även den mest krävande tränare får vara nöjd, så även jag och Edin. Kanske är det sanning med modifikation att vi inte tittar i en tabell när vi spelar fotboll och att vi borde fått med oss några mer baljor för målskillnaden men sanningen är enkel; fler målchanser i en match innebär också fler chanser som inte blir mål.

Tack Sörby IK och lycka till i sluttampen!

Tack också till dagens bollkallar från P-04 som precis som tidigare bollkallar kämpat på bra med att under en division 5-match återbörda fotbollar till planen, vilket inte alltid är det lättaste. Som vanligt fick de också följa med in i omklädningsrummet under firandet. Ett firande som blir mer och mer intrikat - efter återintroducerandet av "Pärleporten" förra matchen fick nu även Tim en ramsa och efter vår klubbhymn var det så dags för Adam Modén att "gå ut och köpa tidningen" innan även han fick stå i centrum. Motståndarlag kan säkert, framför allt på bortaplan, tro att det är arroganta Killingar som vräker sig efter tre poäng men sjungande märkliga människor är helt enkelt bara vilka vi är...

Med minst två matcher kvar av säsongen är serien kusligt jämn i både botten och toppen av serien. IK Viking, Jössefors IK, Värmskogs SK och helgens motståndare Sörby IK är i  botten involverade i ett getingbo och just till Hagfors och IK Viking blir nästa tuffa utmaning för Kils AIK nu till lördagen. Häng gärna med och stötta oss - du får plats i bussen!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info