Hoppa till sidans innehåll

Solid försvarsinsats mot Säffle FF

16 MAR 2018 23:28
Ett ungt Kils AIK slet hårt när Säffle FF vann med 2-0 (1-0).
  • Uppdaterad: 16 MAR 2018 23:50

Skapligt stränga minusgrader kanske inte gav idylliska förutsättningar när Kils AIK åkte söderut till Säffle på fredagskvällen. Men efteråt var det mycket som värmde.

Och det var inte bara termometern som var ett orosmoment innan - det Kils AIK som mönstrades var hårt drabbat av manfall av olika anledningar. Flera nya ansikten gjorde årets första match - Johan Jaldell och Filip Larsson gjorde båda inte bara debut i representationslaget utan också debut i seniorfotboll. Duon är född 2001 och tillsammans med August Niljung (2001), Philip Granander (1998) och Karzan Azizi (1997) var det unga ben på mittfältet.

Vi åkte ner med 15 spelare men startade med 14 efter att Robin Svensson fick kliva av redan på uppvärmning. Vi är försiktiga i denna fas av säsongen och hade vi som ledare varit osäkra hade vi agerat annorlunda. En tuff smäll för denna sympatiska lagspelare som de senaste veckorna stått för det imponerande och värmande konsstycket att veckopendla från Norge för att träna och träffa sina lagkamrater. 

Mer smolk i glädjebägaren var att Karzan Azizi tvingades utgå efter en dryg halvtimme med en förmodad bristning i baksidan efter en lång löpning. Azizi var kanske lagets utropsteckeni den då unga matchen och med rätt rehab kommer han komma tillbaka starkare även om modet var nattsvart från sidan hos lagets irrationella ytter.

Förutom dessa avbräck där medlidandet för killarna skaver har jag bara fina superlativer att ge för den fina laginsatsen över 90 minuter. Mot ett starkt Säffle FF, trea i division 3 västra Svealand under fjolåret, hade 2-0 inte varit något dåligt resultat oavsett. Men med tanke på förutsättningarna känns det nära storartat. Och då inte bara förutsättningarna att många tongivande spelare saknades - utan också att vädrets makter begränsat våra konstgräspass till tre stycken inhyrda i Karlstad Airdome sedan åtminstone 22 december (då jag vill minnas att vi hade ett lättare pass på Sannerudsvallen).

I genomgången innan talade vi om vikten av att vara mentalt stark. Det krävs "skalle"  innan en sådan här kamp, kyla att arbeta utan boll över långa tidsperioder och inte minst mod för att ändå våga försöka spela fotboll efter marken. Men det krävs också lirare som söker att vara ledande. Vi pratade också om vikten av underkastelse mot laget, att göra rejäla centreringar i vårt försvararbete, understöd i försvarsarbetet och hur vi ville kommunicera.

 I stora delar utför vi detta strålande i en matchbild där det hade varit kusligt intressant att se siffror på bollinnehavet. Säffle FF anförde i vågor efter vågor, vände kant efter kant och opererade stundtals med ett högre passningstempo än vad vi klarade av och ibland högre än vad de själva klarade av.

90 minuter är lång tid att jaga boll och det var centralt att vi också vågade äga den. Det syntes brottsstycken i första halvan av halvleken på detta och ju längre halvleken spelades tilläts vi också hålla i den mer och mer på egen planhalva.

Ambitionen att spela sig ur pressen var där och vid flertal tillfällen såg det också hyggligt elegant ut när en mur av högljudda grönklädda spelare forcerade men där de röda kom undan. Lika många gånger gjorde vi inte det men att vi vågar att spela en utvecklande fotboll är viktigare - och att göra det mot ett skickligare motstånd är desto trevligare.

På offensiv planhalva syntes sällan rött under hela matchen vilket någonstans inte baktalar vår offensiv så mycket som det ger lovord till vår defensiv. Karzan Azizi, strax innan han fick lyftas ut skadad, hade ett lovande försök till inspel i burgaveln. En fin aktion men kanske inget för ett highlight-collage.

Ett sådant hade istället visat gröna med boll och inte minst deras vackra 1-0 mål som tillkom efter en omställning på högerkanten, inspel mot bortre stolpen och behärskat bredsida i öppen kasse. Säffle spelade en positiv och trevlig fotboll där kulan gick på marken med få tillslag - de strävade mot att hellre kombinera sig fram efter snabba spelvändningar än att slå den enkelt och långt.

Andra halvleken fortsatte med samma scenario även om tempot sjönk en aning i kylan. Linus Karlsson gjorde debut när han bytte av Johan Jaldell. Karlsson, 20-åring från Källby i Västergötland, skulle i initialskedet inte åka med men när en efter en försvann under veckan blev han uttagen.

En sympatisk, ödmjuk och lojal lagspelare har vi fått - men med facit i hand borde han inte varit med. Efter en kvart på planen tog jag beslutet att byta ut honom till förmån för Jaldell igen. Och detta inte för att han stod för en sämre insats men det var alldeles tydligt att han fortfarande var mentalt hämmad av sin tidigare korsbandskada. Fysiskt har han stått för osannolika prestationer i svettens näste i Vikstahallen men det är klokare att vi ger det några veckor till med träning på konstgräs innan det blir match igen.

15 man blev 14 man innan matchen som blev 13 man under första halvlek. Och med Karlsson ut blev vi 12. Dessa 12 blev sista minuterna tio stycken och en färre på plan då två 16-åringar i Filip Larsson och August Niljung linkade av med mindre blessyrer. Kvar på mittfältet då var Jaldell, Johannesson, Granander och Johan Andersson "den yngre" där David Åkerberg sprang ensam på hektar av tomma ytor framför dem.

Innan en något kaotisk slutdel av matchen, låt oss säga mitten av andra, hade Säffle ökat på till 2-0 med ett skott utifrån. Hemmalaget hade sedan flera "nära"-lägen som inte resulterade där Fredrik Johannesson också hann med ett avslut på mål innan domaren blåste av.

Sammanfattningsvis en väl utförd försvarsinsats av modiga Kils-spelare. Jag var orolig att de båda 01:orna Jaldell och Larsson i sin första seniormatch kanske skulle möta väggen men de är av tufft virke och kan se tillbaka på sin första seniormatch med stolthet. Niljung, även han 16 år, är en veteran i jämförelse (sju matcher förra året) och var mästerlig matchen igenom. Olle Härdelins tröja nummer 10 på ryggen hade passform som ett tält men i denna stora lilla innermittfältare har vi inte bara en kanonkille utanför planen utan också en mittfältsdynamo som idag mätte krafterna väl mot division 3-motstånd.

Kapten Anders Svensson som styrde sitt försvar tillsammans med Tim Andersson som åtminstone sträckte sig till att "det kändes helt ok" efteråt. De båda ytterbackarna Johan Arvidsson och Fredrik Vikman pustade ut efter 90 minuters till synes konstant löpande och Adam Modén var överallt med sina handskar; liggandes räddande, hoppandes greppande, utrusande rensande och med sin röst var han överallt på en och samma gång. Fredrik Johannesson gjorde som Fredrik Johannesson brukar - sprang kopiöst och tröttnade egentligen men tänkte inte efter utan sprang sedan vidare till klockan stannade efter 90 minuter.

Vi hade varken målgörare eller matchhjältar idag - men hjältar i detta unga och oprövade Kil fanns det gott om. Och nästa onsdag väntar ny chans att utse nya då seriekollegan FBK 2 väntar i en ny träningsmatch. Det evangeliska budskapet att ljuset åter är i funktion på Sannerudsvallens konstgräs möttes av tårar igår kväll och det ska bli en ren njutning att beträda detta i träning.

Med fler träningspass och fler träningsmatcher kan vi också höja ribban för vår offensiv. Idag var den inte alls närvarande och med två mållösa matcher vill vi gärna hänga en balja - förhoppningsvis redan nu på onsdag. För att se Kils AIK, och vilka lirare som spelar den matchen, är ni varmt välkomna ner till Sannerudsvallens konstgräs. Trevlig helg!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium 
Köp KAIK-kläder hos Stadium.

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info