Hoppa till sidans innehåll

Stark defensiv bakom tre nya poäng

01 JUN 2018 08:53
Kils AIK tog en ny meriterande seger efter bortavinst mot Västanvik. Matchens enda mål gjordes av Olle Härdelin.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2018 08:58

Kils AIK är inne i ett härligt stim just nu och i torsdagskvällens hetta tog laget en ny trepoängare vilket innebar fjärde raka matchen utan förlust.

Samtliga bilder tagna av Krister Nilsson. Fler bilder från matchen finns i Fotoarkivet!

Åtta matcher in i säsongen och truppens bredd ställdes på nya prov. På Granevik gjorde 17-årige Mahir Suliman sin första match från start medan 16-årige Filip Larsson gjorde sin första match i representationslaget. Detta i ett lag där Erik Sälgeback, Buba Conteh och August Niljung saknades från senaste matchen medan Larsson, Tim Andersson och Marcus Schmidt tillkom.

En annan debutant, och några år äldre än 16, var busschauffören Marianne som styrde bussen med varm hand norrut. Förutom att vara en glädjespridare och duktig chaufför förmedlar hon också kanske både lugn och marginaler för med fjolåret i minne känns det som vi är obesegrade med "Marianne-effekten". 

Förutom dagens debutanter har laget tidigare matcher startat med två andra killar födda 2001 i August Niljung och Johan Jaldell och en halv hop ytterligare tonåringar. Dessa är redan nu tillräckligt duktiga för att spela i division 4 och kännetecknar också den föryngringsprocess som laget genomfört inför säsongen.

I Granevik har vi spelat få tillfällen under 2000-talet. Vackraste minnet är från 2006 när ett gäng ynglingar åkte upp i farsors kostymer och krigade till sig tre poäng genom att vinna med 1-0. Olle Härdelin var med den gången och det kanske är tidigt att prata om slutna cirklar men det är poetiskt vackert att just Härdelin var dagens enda målgörare i en match med många paraleller från för tolv år sedan.

Vi blev väl varmt bemötta uppe i Västanvik i en bygd och förening som har glimten i ögat. Kaffetermosen var välfylld, vi ledare fick mackor och dricka i den mängd vi önskade och till råga på allt hade lagen samma modell på bollarna på uppvärmningen. Bara en sån sak.

Västanvik hade inlett säsongen på hemmaplan med tre raka segrar och 9-1 i målskillnad. Och laget är bra - och precis så spelskickligt som vi hört rykten om.

Framför allt var det gulklädda hemmalaget som allra bäst i inledningen av matchen. Med ett tempofyllt passningsspel hittade laget in till halvt rättvända spelare i spelyta 3 i parti och minut och insticken därifrån hotade. När sympatiska tränaren Camilla Nyman ropade att laget behövde höja tempot i sitt passningsspel blev jag orolig...

Innan vattenpausen halvvägs in i halvleken skapade också Västanvik matchens kanske bästa målchans där ett instick framför vår fyrbackslinje hittade in till en djupledslöpande anfallare - fri med Adam Modén gjorde Kils-målvakten en strålande räddning som i efterhand känns matchavgörande.

Vattenpausen samlade styrkorna och även om vi inte jämnade ut matchbilden i den mån vi hade önskat blev det åtminstone lugnare. Men rörligheten i vårt anfallsspel var låg och de flesta passningarna i egen backlinje innan Adam Modén fick ett tillbakaspel som slogs långt.

Kils bästa målchanser under halvleken var Eric Fricks skalle på en frispark från Philip Granander - Frick nådde högre än målvakten men det öppna målet såg ingen påhälsning utan bollen gick om andra sidan stolpen.

Anders Svensson hade den andra och det var häftigt. En stenhård hörna från Granander möttes i fart av Svensson men den stenhårda nicken räddades på vägen av en motståndares huvud. Motståndaren segnade ned rejält omruskad men kunde fortsätta spela matchen.

Georg Nylunds idé om att låta Josef Hallquist byta sin ovana anfallsroll mot yttermittfältaren Gustav Carlsson redan innan halvtidssignal är också avgörande. Från sin yttermittfältsposition tog "Jofa" emot ett fint inlägg av Fredrik Johannesson, rundade sin ytterback och revs omkull i fint läge med straff som påföljd. Olle Härdelin stegade lugnt fram och satte ledningsmålet i 44:e minuten.

 

Inför andra halvlek förväntade vi oss en enda lång forcering men också att vi skulle kunna hota mer och bättre med ett mer etablerat anfallsspel. Ingen av dessa profetior blev egentligen sanning. 

I andra halvlek hade Västanvik bollinnehavet men egentligen utan att skapa målchanser. Och egentligen utan att samla krafter till en rejäl anstormning - det syntes nästan uppgivet från hemmalaget när de ställdes mot Kils-bussen.

Och Kils-spelarna älskade matchbilden vilket kräver sina män. Att lugnt utan ett större bollinnehav vara skärpta och inte förmå motståndare skapa målchanser är än viktigare än ett bra anfallsspel. Det visade vi mot KB Karlskoga och det visade Kil under gårdagen mot Västanvik - där båda motståndarlagen huserade i division 3 under fjolåret. Vi har ett organiserat försvarsspel där spelare ger varandra understöd, kommunicerar för att skära ytor, gör rejäla överflyttningar och har ett positionsspel som sällan felar. Lägg då till ett hjärta för varandra och en vilja att gå ändå in i kaklet och resultatet kan bli tre poäng även i svåra matcher mot riktigt duktiga lag.

En snäll match med ganska skön stämning gick till ända i den sjätte tilläggsminuten. Många förtjänar att hyllas - Mahir Suliman en av dem i en fin debut. Adam Modén en annan bakom 10 försvarshjältar. 

Den kanske finaste försvarsinsatsen under slutet av matchen - som hade sex tilläggsminuter - stod enmans-pressen Gustav Carlsson för. Hur han förmådde hitta krafter att ensam pressa tre och fyra försvarare i uppspelen förstod ingen men var värdefullt då Västanvik istället för att hitta bra uppspel spred bollar ut mot sidlinjerna.

Tre fina poäng i tabellen - en tabell som är så haltande att det är meningslöst att ens titta i den. Vi har fyra matcher kvar av vårsäsongen och först tre veckor efter det - när alla lagen spelat lika många matcher som det kan utläsas något av den. Men 13 inspelade poäng hittills är lika många som vi hade under hela vårsäsongen ifjol och vi är fast beslutna om att spela till oss några till innan uppehållet.

Närmast väntar Villastaden IF på nationaldagen, onsdag 6 juni, med avspark 17:00. I morgon spelar Kils AIK 2 derby mot Forshaga 2. Detta på Ängevi med avspark 19:00.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info