Hoppa till sidans innehåll

Tappert KAIK föll mot serieledarna

03 JUN 2017 19:21
Ett decimerat Kils AIK hade Arvika där de ville - men två minuter förändrade allt när IK Arvika kunde vinna med 3-1 (1-1).
  • Uppdaterad: 03 JUN 2017 21:21

Vi föll med flaggan i topp. Igen. Ord som inte ger någon tröst alls efter att en ny gedigen insats inte räckt till, denna gång mot obesegrade serieledarna IK Arvika.

Kils AIK tvingades skaka om ganska rejält i formationerna efter att Erik Sälgeback, Erik Frick, Anders Svensson, Josef Hallquist och Peter Lundqvist var indisponibla från matchtruppen senast på grund av arbete, avstängning och bröllopsäventyr i olika delar av landet. Men om någon tröst står att finna i förlusten finns den i att laget ändå gör en mycket stark insats trots att dessa flera pjäser inte kunde göra resan västerut. Bland dem som gjorde det var John Andersson och Johan Jonsson vilka gjorde comeback efter skada respektive avstängning och Tim Andersson, Johan Jonsson och Viktor Hultman vilka alla gjorde säsongsdebut i en seriestartelva.

IK Arvika är en fin förening med goda förutsättningar och en vacker anläggning - tyvärr håller inte deras plan i närheten samma kvalité och när den dessutom var tung av regn blev spelet därefter. Fysik före finess i ännu en match där Kils AIK stod upp väl med hjärtat utanpå kroppen.

Första halvleken var tempofylld när väl bollen var på planen men den fick gott om pauser då bollar från båda lagen spreds över sidlinjerna. Arvika, med skyttekungen Elvin Suljic (13 mål på sju matcher), hotade framför allt i djupled där Suljic kvalité lyste igenom i det mesta han gjorde. Mer än en frispark på mål, ett svandyk i straffområdet och några rappa skott utanför mål tillät dock inte Kils försvarare med den storspelande Marcus Schmidt i spetsen.

Mittbackslåset Marcus Schmidt. (Foto: Krister Nilsson)

1-0 kom dock ändå. Detta från hörnspark vilket tillhör ovanligheterna att motståndarna  klår oss på men den duktige mittfältaren Adis Tucek kom högst och bollen nådde över mållinjen. På sin väg över den samma styrdes den i mål av en lagkamrat i mer än misstänkt offsideposition men detta var det (naturligtvis) bara Kils-spelarna som såg och några blev också halvt vansinniga efteråt. Kanske omöjligt att hänga med i svängarna men inte har vi som nykomling varit bortskämda med oväntat välkomna domslut...

Trots baklängesmålet var det de vita som lyfte sig. Det mesta i första halvlek hände på samma kant - Kils vänsterkant och hemmalagets högerkant. Ytorna var större och initiativen fler än den mer låsta kanten i andra änden och från vänsterflanken skulle också Kils bästa chanser ha sin upprinnelse och till slut också kvitteringen.

Karzan Azizi gjorde en inspirerande insats och det mesta i anfallsväg kretsade runt 20-åringen. Efter att Buba Contehs inspel till Viktor Hultman några meter från stolpen sånär resulterat tvinga Azizi på den efterföljande returen målvakten att sträcka ut ordentligt. Efter 90 minuter blev Karzan också matchens spelare i bortalaget - en solklar utnämning även om konkurrensen var stor, närmast i mina ögon från Schmidt, Hultman och Conteh.

Kils AIK kontrollerade mittfältet och vann de flesta närkamperna och andrabollarna genom Viktor Hultman, Danny Gilbert och Olle Härdelin. Den förstnämnde hade två bra volleyavslut över målet och Härdelin, kapten för dagen, fullföljde även han på volley.

Kvitteringen skulle dock komma strax innan halvtid. Karzan Azizi spelade fram efter ett genombrott i straffområdet och Buba Conteh visade klass med ett placerat skott intill stolproten. Vackert!

Karzan och Buba firar 1-1. (Foto: Krister Nilsson)

1-1 i halvtid och skrällen kändes mer än möjlig. Vi hade i vårt försvarsspel fått ett mer och mer frustrerat Arvika dit vi ville men också haft möjligheter att hota offensivt med ett större bollinnehav än vad vi hade räknat med.

Med det inte sagt att vi kontrollerade tillställningen - Suljic och co var ständiga orosmoment och en bättre fotbollsspelare tror jag inte vi mött i fyran. Jag är dock övertygad om att den sympatiske Sten-Åke Westby inte alls var nöjd med lagets insats efter första 45 och jag är lika övertygad om att det var vårt sätt att spela offensivt som defensivt som gjorde dem under par med vad de kan spela.

Optimismen var stor, spelglädjen och inställningen fortsatt helhjärtad men två minuter berövade oss allt. I den 55:e minuten gjorde Suljic nämligen 2-1 - hans kanske enklaste mål hittills efter, för att skriva på ren svenska, bedrövligt försvarsspel i eget straffområde. Den bosniske anfallaren tackade det som bjöds och rundade Modén för ledningsmålet.

Och illa blev än värre i den 57:e minuten när nästa bjudning kom. Ett svagt hemåtpass gav Arvika ett friläge där Modén inte hann fram till boll men väl till spelare och det röda kortet för målchansutvisning var odiskutabelt efter en situation en målvakt inte skall sättas i. Med tio man byttes Johan Jonsson ut och målvakten Erik Ramefelt gjorde därmed seriedebuten för representationslaget. 

Sista halvtimmen är såhär i efterhand tämligen fascinerande då det var ett decimerat Kils AIK som kunde hålla mer boll och ett hemmalag som inte alls tog chansen att dominera med en man mer på banan. Så till den gräns att de blev frustrerade och deras försvarares skrik "hur fan kan de få ha så mycket boll med en man mindre" har fastnat på näthinnan. Hemmalaget kontrade dock fortfarande lika snabbt men Erik Ramefelt stod för flera fina aktioner som kunde hålla kvar KAIK i matchen.

Härligt Erik Ramefelt! (Foto: Krister Nilsson)

Men nära att kvittera var aldrig Kils AIK även om spelarna gjorde det till en match in i det allra sista. Ett sammansvetsat gäng krigare som när stunderna är tuffa bara kämpar hårdare är min verklighet som tränare och jag kan bara hoppas att jag ger tillbaka hälften av vad de ger mig på planen.

Vi gjorde mer än vad vi kunde även om verktygslådan blev mindre med decimerat manskap. De allra sista minuterna satte vi dock allt på ett kort, bytte in Robin Svensson och Zlatan Hazbic och lämnade försvaret vidöppet i ett försök att ändå nå en kvittering. Med matchens sista spark kunde Arvika raka in 3-1 i en match som lovade mycket men inte gav någonting alls.

Sju poäng inspelade på åtta matcher är inte godkänt. Bryter man isär matcherna är det samtidigt bara en enda, den oinspirerade förlusten hemma mot Torsby, som jag är helhetsmässigt besviken över. Och det var en match motståndarna bara hade ett enda avslut på mål (straffspark).

Vi har spelat jämna matcher om vart annat men hittills saknat det där lilla extra som krävs för att ta hem sådana matcher. Arvika vinner rättvist men dagens match är inget undantag även om det "lilla extra" skulle varit " det vanliga" i försvarsspelet i två enstaka matchavgörande moment. Men ett lag spelar till sig poäng inte bara på grund av prestationer med hög kvalité utan också genom att minimera misstagen där vi blev varse vad som blir fallet om ett lag inte gör det.   

Men vi kommer arbeta hårdare för att spela till oss mer poäng i en jämn tabell där vi just nu bara har Forshaga IF bakom oss. Nästa chans att utöka poängskörden är hemma mot Strömtorps IF nu till lördag. Men redan i morgon spelar Kils AIK 2 hemma mot Ulvsby IF klockan 15:00. 

Innan dess final i Champions League där vi åtminstone kan trösta oss med att det finns ett lag i Europa som kommer ha det tuffare ikväll...

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info