Hoppa till sidans innehåll

Två förlorare på Sannerudsvallen

06 AUG 2016 17:58
Två lag i behov av seger delade på poängen när Kils AIK och Grums IK spelade 3-3 (1-2) på Sannerudsvallen.
  • Uppdaterad: 06 AUG 2016 19:49

När Kils AIK mötte Grums IK på bortaplan under vårsäsongen slutade kampen 0-0 i en match med stabilt försvarsspel och få möjligheter att göra mål. Två månader senare är detta svårt att tro efter att lagen spelade 3-3 i en svängig match med massor av målchanser.

Kil kom till spel med samma startelva som senast mot Forshaga IF. En del spelare saknas sedan tidigare då de jobbar hemma över sommaren, ytterligare några andra är skadade. Saknades gjorde också Oscar Lidström men det av en mer glädjande anledning; 27-åringen blev i natt far till en dotter - stort grattis "Lidas"!

 

Lördagsmatchen hade som så många gånger förr på vår nivå helt olika karaktärer. Den första delen av matchen tillföll gästerna som inledde matchen resolut, med ett större bollinnehav och smärtsamt farliga i djupled.

Kils-killarna låg långt från sina spelare, över stora ytor och det var fullt naturligt att Grums skapade de första målchanserna i matchen - den farligaste var ett friläge som Alberth Bäckryd kunde avvärja. Vid det andra målet var det desto lugnare och det dröjde faktiskt 19 minuter innan Kil mäktade med ett avslut då Johan Jonsson prövade målvakten.

Grums-farlighet efter lekstuga i straffområdet. (Foto: Krister Nilsson)

Vi Kils-ledare har för god vana att inte protestera från sidan men inombords var det hög ljudvolym när Buba Conteh revs ner i straffområdet efter att ha rundat några försvarare - men ingen straff den gången. Detta beslut till trots gjorde domartrion en bra insats vilket vi kommit att kunna förvänta oss i årets serie, kanske ibland bättre än vi ledare och spelare förtjänar. Denna domare hade också förmåga till dialog med spelare vilket gjorde att matchen aldrig blev så het den kunde ha blivit mellan två lag som behövde vinna.

Första målet av sex i matchen kom strax senare när en Grums-spelare spelades helt fri - den här gången kunde inte Bäckryd i målet avvärja även om 31-åringen var på bollen. Kil hade strax innan målet ätit sig in mer i matchen där återigen 15-årige Jonsson var nära på ett friläge. Målet fick grabbarna att hänga en aning med huvudet men goda ledare på planen satte ganska omgående Kil på rätt kurs.

En som satte Kil på än bättre kurs var Buba Conteh som kvitterade - hårt slit av Erik Sälgeback och en missriktad passning av en Grums-spelare resulterade i en rättvänd Buba och då slutar det ofta med någon förbisprungen försvarare och bollen i mål, så också denna gång.

1-1 vid den tidpunkten kändes inte helt rättvist då bortalaget kändes betydligt hetare samtidigt som de också spelat till sig fler målchanser. Nära ett vackert mål var laget på ett långskott men Bäckryd fick under en svettig första halvlek sträcka ut fler än en gång.

När lagen närmade sig halvtidsvilan hände mycket på kort tid - och allt åt "fel" håll. Johan Sandström blev lårskadad och under behandling från sidan fick han se bortalaget ta ledningen. En längre boll i djupet och en fin nedtagning av Grums-anfallare - Alberth räddade vackert första läget men returen kunde inte ens den förre Fagerås-målvakten göra något åt.

Som om inte minuten var illa nog i en plattmatch till halvlek hade inhopparen för en skadad Sandström glömt sina benskydd i omklädningsrummet och nämnde Bäckryd flaggade för byte i halvtid. Just Sandström och Alberth var annars två av få spelare bland de rödklädda som klarade sig undan med godkänt.

Halvtidsvila, och som lite för många gånger förr handlade den om att väcka varandra. Passningsspelet var betydligt sämre än vad vi kan kräva vilket inte bara innebar mindre boll att skapa målchanser på utan framför allt mer omställningslägen för motståndarna. Inställningen var på plats men vi kändes alldeles för isolerade, utan understöd i varken anfalls- eller försvarsspel. Det är lite på tiden med en trevlig halvtidsvila framöver...

Som tur är är målvaktssituationen i laget mer än utmärkt och Adam Modén hoppade in i halvtid medan Olle Härdelin klev in på innermittfältet inför den andra. Dessutom gjordes en del offensiva rockader för att få andra svar än de som gavs i den första.

Ny halvlek - samma spel till inledningen. Ett lika undermåligt passningsspel och lika farliga omställningar i djupled. Ett stabilt försvarsspel över hela banan är något som kännetecknat laget den här säsongen men det är inget som kommer per automatik, och idag klickade det. Med denna match som måttstock är det också svårt att tro att Grums inte skapade en enda målchans senast lagen möttes. Faktum är att det svårt att tro att det var samma lag som spelade 0-0 för inte mer än två månader sedan.

I upptakten, taggad(?) Andreas "Munkfors" Svensson, arg Edin och hårt uppvaktad Buba. (Foto: Krister Nilsson)

Första minuterna var Kil inte med, en omställning efter ett bolltapp gav ett fritt skottläge till Grums som dundrades i ribban. Modén fick strax senare bekänna färg  med en bra räddning men tufft blev ännu tuffare när Grums bara minuten efter det gjorde 1-3. En målvaktsrensning nådde Grums-spelare som från kanske sådär 35 meter prickade rätt i det öppna målet.

För många lag hade det målet varit nådastöten. Men inte för Kils AIK. Även om mycket inte alls var bra idag kan ingen ta från grabbarna deras inställning och när hela laget spelar tillsammans är vi som en misslyckad före detta förbundskapten sa, "jävligt starka". En sämre grupp hade fallit ihop men där växlade istället hemmalaget upp. De resterande nästan 40 minuterna var det spel mot ett mål och publiken fick se ett helt annorlunda hemmalag. Fotboll är märkligt.

När matchen summerades stod tretton bra målchanser listade under denna period men det såg länge ut som om inte Kil skulle få något poäng med sig alls. Laget flyttade upp, rockaderna gav nytt blod i anfallsspelet och inbytte Ståhlberg på högerbacken mötte sig själv på väg upp när han sprang hemåt.

"Sälen" med mål i sikte. (Foto: Krister Nilsson)

Kanske blev Grums onödigt rädda om poängen, kanske orkade inte laget hålla uppe spelet eller så visade Kils AIK hur laget kan spela i sina bästa stunder. Målchanser radades upp; Johan Jonssons bredsida någon meter från mål reflex-räddades, "Sälen" kom helt fri centralt med målvakten, Jonsson fri i straffområdet, Olle Härdelin tvingade målvakten tilll en fantastisk räddning utifrån och strax senare var samme 29-åring nära nicka in den.

När Kil i sin jakt senare tilldömdes en straff kändes det i denna målchans-orgie och hur säsongen varit helt rimligt i all orimlighet att straffen kunde räddas. Men laget bröt inte ihop utan fick strax senare viktiga reduceringen. Eric Frick kom nära två gånger och missminner jag mig inte var även Josef Hallqvist nära från nära håll innan Buba Conteh kunde revanschera sig och í en hög av spelare tryckte dit 2-3. Förre Säffle-spelarens sjunde mål på sex matcher. Matchen levde.

Fotograf Krister på rätt plats vid rätt tid för reduceringsmålet.

Grums såg tröttare och tröttare ut - Buba var ett dundrande skott nära att bli tremålsskytt men kvitteringen skulle komma. 15-årige Johan Jonsson, som förutom att vara ett offensivt hot bidrar med ett stort defensivt arbete, fick nu äntligen göra sitt första seriemål för Kils AIK och frågan är hur länge sedan det var Kil hade en yngre målskytt. Efter att ha spelat sig fram till många målchanser under säsongen, oftast med sin högerfot, var det kanske mer förvånande att jungfru-baljan skulle komma med huvudet. Men så var fallet när Sälgebacks passning nådde en omarkerad Jonsson som skarvade bollen i nät. Yttermittfältaren var kanske stum av förvåning av detta själv då han i högen av firande Kils-spelare var den enda som inte drog på smilbanden. Grattis Johan, och hoppas det blir många fler!

Jonsson firas efter kvitteringsmålet. (Foto: Krister Nilsson)

Med fem minuter kvar blev Kil lite klokare men känslan var, som visat sig fel tidigare, att vi skulle klara av att göra ett sent ledningsmål. Samtidigt blir rädslan att inte släppa in ett mål helt plötsligt med i beräkningen. Närmast att göra segermålet för Kil var Josef Hallqvist efter ett inlägg på frispark. Närmast att göra det i matchen var istället Grums som var nära två gånger om mot slutet. Jag kanske är orättvis men det kändes som deras första anfall på 40 minuter.

"Jofa" med Kils sista målchans i matchen. (Foto: Krister Nilsson)

Hur kan denna match summeras? Om alldeles för många rader ovan inte gjort det har jag ännu svårare att göra det på några rader. Det är starkt att kunna hämta ikapp 1-3, i synnerhet efter en sämre första halvlek. "Tillsammans"-identiteten är stark i gruppen och något jag är glad över att vara en del av.

Jag hade tagit 3-3 med femton minuter kvar men precis som 1-3-upphämtningen i Värmskog säger magkänslan att detta var förlorade poäng i en match både vi och Grums hade behövt vinna. Vi skapade tillräckligt med målchanser för tre poäng mot ett lag som inte alls orkade i den andra halvlek. Grums var duktiga offensivt med två-tre fantastiska lirare och jag vill inte ta något från dem men hur målen kom till kändes lite onödigt, även om jag säkert tror att Grums-kollegan kan ha samma uppfattning i omvänd riktning. Men som de vitklädda sa efter, "det är tur det inte var fem minuter till"...

Nästa chans att bryta den tre matcher vinstfria sviten är mot Värmskogs SK redan nu på onsdag. Välkommen ner till Sannerudsvallen och stötta laget som aldrig ger upp!

Många fler bilder från matchen än de som publiceras här finns att se under Foton 2006-2016.

Tim Andersson med boll. (Foto: Krister Nilsson)

Två av matchens förgrundsgestalter. (Foto: Krister Nilsson)

Buba med en tunnel... (Foto: Krister Nilsson)

Fredrik Vikman med ett av många inlägg..eller är det en nedtagning?

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info