Hoppa till sidans innehåll

Uddamålsförlust mot Arvika

09 SEP 2017 19:22
Ett tappert KAIK förlorade mot Arvika med 0-1 (0-0) där målet gjordes i slutminuterna.
  • Uppdaterad: 09 SEP 2017 19:23

Ny match gav ny förlust, nya missade målchanser, ny frustration över domartrions insatser och en gång sympatiska motståndarspelare som efter matchen mer än villigt erkänner att de kom billigt undan i några situationer. Så börjar detta matchreferat...

Bilderna är (som vanligt) fotograferade av Krister Nilsson där fler finns att kika på i Bildarkivet.

Men vi tar det från början. 16 killar kom till spel där nästan halva truppen byttes ut från föregående matchen där flera tillkom och några andra är märkta av skador eller insjuknade natten till lördag. Det är höstfotboll om något och även dagens motståndare IK Arvika hade omsättning i sin trupp.

Innan någon ger upp sitt läsande så inleder jag med detta - Arvika är ett bra fotbollslag där framför allt är Amar Konjhodzic och Mirza Basic på en nivå få andra är i värmlandsfyran. Ovan nämnda duo tillsammans med sina lagkamrater hade show i den första halvleken då de behagligt kunde spelas rättvända och inleda anfall efter anfall. Det skulle vara enkelt att säga att det inte var någon bra halvlek från vår sida men sanningen är nog närmare att säga att gästerna istället spelade ut oss efter noter. Avsluten haglade mot Adam Modén i målet men de flesta skotten i denna första halvlek missade målramen. Burväktaren i Kil räddade dock laget med en fin frilägesräddning vilket höll oss på banan under matchens svettiga inledning. 

Vi klarade oss till halvtid med huvudet precis ovanför vattenytan - i halvlekens sista slog de blåklädda ett distinkt inlägg mot den bortre stolpen där bollen styrdes i stolpen och efter full kalablik kunde den forslas undan. Våra målchanser var minst sagt lätträknade och våra försök att spela bollen genom spelytorna var fruktlösa. Vi andades i halvtid och bestämde oss därför att spela mer på omställning och lite mer rakare fotboll. 

Andra halvleken kanske inte var en total scenförändring men Kil hade betydligt mer att säga till om och under den avslutande akten var det från de röda som de flesta målchanserna skapades. Vi spelade inte lika fin fotboll som Arvika hade gjort i den första men med rakare spel och snabbare omställningar hotade vi mer samtidigt som de blåklädda inte alls kom till anfall lika lätt.

Först ut var Buba Conteh som frispelades helt ensam med Arvika-målvakten. Med all tid i världen gled anfallaren fram men avslutet med vänsterfoten gick om fel sida stolproten. 26-åringen brukar sällan missa ett sådant läge och grämde sig länge efter matchen. Men det kommer komma nya chanser för Conteh vars stora föreningshjärta inte är mindre än någons.

Arvika hade betydligt svårare att hitta fram efter marken i denna andra halvlek men var istället nära på en frispark strax senare som Adam Modén kunde sträcka ut på och förhindra ett mål bakåt. Jag kanske får siffrorna fel, men tillsammans med målet kändes detta som gästernas enda målchanser i denna andra halvlek.

Fotbollen blev antingen ryckigare eller i takt med regnet ett skyttegravskrig där lagens alla kämpar slet hårt i närkamperna. Oftast schyssta tag mellan gentlemän men i en situation där Eric Frick både golvade och golvades i en duell rann känslor över från alla möjliga håll. Med Frick i smärtor munhöggs därefter snart alla spelare med varandra och gula kort delades ut till de två Arvika-spelarna och i slutet även till Conteh. Möjligt att någon Kils-spelare skulle fått kort men knappast Buba för att, och jag citerar, "gick mot och pratade".

Kapten Frick tvingades kort därefter att byta och Johan Sandström hoppade in för sina första minuter för säsongen. Resen gjorde det också väldigt bra i en svår situation och hoppa in men matchens förutsättningar var som manusskrivna för 27-åringen.

Både lagen behövde vinna för att förbättra sin situation i respektive ände av tabellen. Men om något lag verkligen såg ut att vinna i sista fjärdedelen av matchen var det hemmalaget. Josef Hallquist, Karzan Azizi och Conteh sprang sig loss vid några tillfällen innan det var dags för några jättechanser. Inhoppande Jonsson hann på kort tid uträtta mycket - vid ett högt inspel rundade han målvakten och i snäv vinkel med öppet mål sköt 16-åringen i burgaveln. Kort senare spelade han in till Erik Sälgeback vars högerslägga räddades av utsidan av kryssribban.

Kil var på gång mot ett tröttare Arvika som bjöd på stora ytor. Kils AIK bjöd inte på mycket men mer behövde inte Arvika heller för att göra ett segermål. Allt som krävdes var en hörna där en blåklädd kom högst och nickade in ledningsmålet med få minuter kvar till ordinarie 90. Hörnmål hör inte till vanligheterna att vi släpper till men nu har vi gjort det i båda matcherna mot Arvika och sådana mål är knappast marginaler utan ett attribut som fäller avgöranden. Som idag.

Vi har efter att ha vänt i femman i fyran lärt oss att serien förändrats. Jag har inte varit tränare i serien tidigare men visst har jag spelat och jag kan inte komma ihåg någon liknande säsong som den här där nivån på domarkåren ständigt blir i fokus.

En bit in i andra tog en Arvika-lirare bollen med handen vilket inte hörsammades där jag än en gång är övertygad om att assisterande domare såg. Nå väl, om det bara hade stannat där hade vi på sanna naiv mellanstadie-manér kunnat kvitta mot den straff som Arvika lika väl kunde haft i den första.

Men i slutet hände mycket galet och ingen blir gladare av att jag skriver vad jag tycker. Jag saknar all kredibilitet som referatskrivare eftersom jag numer oftare lägger tyngdpunkt på sådana situationer men den sympatiske Sten-Åke Westby i Arvika höll allt som oftast med. Det är heller inte första gången vi som tränare får stå och ömsom le ömsom beklaga oss för varandra när avgörande domslut blir fel.

Vi har all rätt att kräva att när vi kommer till en match att den leds av domare som pratar med varandra. Vi har all rätt att kräva assisterande domare som faktiskt vågar ta beslut istället för att värja sig med att "huvuddomaren var i bättre position". Om du som linjedomare ser en situation som huvuddomaren inte blåser för - då är uppenbarligen inte huvuddomaren i bättre position eller så har vederbörande missat. Jag talar inte om att ta beslut i tid och otid - men kanske någon gång? Oavsett om det innebär, som i vårt fall idag, givna straffsparkar eller bortdömda mål.

Om fotboll bara spelats 45 minuter hade vi rånat ett duktigt Arvika på poäng. Men fotbollen spelas i 90 minuter och där satt vi istället i omklädningsrummet återigen och istället kändes som de som blivit rånade. Däremot vill jag gratulera Arvika till tre poäng. De är inte bara ett duktigt fotbollslag utan också hyvens killar som vi önskar all lycka till i fortsättningen. Jag har sedan länge gett upp idén om objektiva tränare (och jag är säkert inte en av dem heller) men i "Stenis" fall och kommande matchreferat hyser jag ändå hopp om en mer samstämd version av matchen än vad som varit fallen tidigare...

Grabbarna ska ha en eloge för sin inställning matchen igenom där vi arbetade oss ifrån slagpåse till dirigent för att i slutet ändå stå som förlorare. Jag lider med spelarna men Jason Gilbert sa också något klokt. Ju mer vinden blåser mot oss, ju mer känslan av orättvisa råder eller marginaler går emot oss - desto starkare blir vi.

Så var nog andemeningen om jag får tolka engelsmannens svordomar och annat som inte bör publiceras men det känns lite som när de gamla pratar om militärtjänstgöringen. Och vi är tre matcher från att mucka där vi nästa helg tar på oss krigarrustningen igen för en match mot Strömtorp IK på bortaplan. 

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium 
Köp KAIK-kläder hos Stadium.

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info