Hoppa till sidans innehåll

Vårsäsongen slutade med ny förlust

16 JUN 2018 17:17
Forshaga IF var ett nummer för stort och vann med 0-3 (0-1) på Sannerudsvallen.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2018 17:26

Forshaga IF, med Peter Hansson-Böe och Mathias Eriksson som ledare, vann lika rättvist som resultatet antyder, där gästerna hade en fenomenal förmåga att spela en effektiv omställningsfotboll.

Vi var inte nära att förtjäna tre poäng men någon som förtjänade mer var Marcus Schmidt som i och med förlusten gjorde sin sista match för Kils AIK innan flytten till Borås. Schmidt gjorde en bra sista match och klev av den som den ledare han har varit och det är bittert att den där sista matchen inte blev det filmmanus vi hade drömt om.

Från hela Kils AIK - stort tack Marcus och lycka till framöver! Klickar du här har du dina lagkamrater som gärna vill säga ett par fina ord till dig...

Bilder från den tunga förlusten är tagna av Krister Nilsson. För samtliga bilder från matchen, klicka vidare till Foto 2018.

Jag har orerat om spelschemat tidigare men säsongens har varit något i hästväg. Mötet mot FIF var Kils tolfte och sista för vårsäsongen - tolv matcher som spelats inom loppet av 57 dagar och med mindre än fem dagar mellan varje match. Som referens spelar dagens motståndare sina första 12 inom loppet av 77 dagar.

Efter en stark mittperiod i vårsäsongen avslutade vi den samma med tre raka förluster. Om vi lägger till en svag insats i segern mot Villastaden är det egentligen bara mötet med ett toppat FBK 2 i onsdags som vi är nöjda med i avslutande fyra matcherna.

Killarna har försökt med alla krafter de har kunnat uppbringa men det är också svårt att mentalt ladda om och där upplägget i de få träningarna vi har haft senaste tre veckorna har handlat om rehab och att löpa ur dagen efter match eller lugnare matchförberedande träningar dagen eller dagarna innan.

Det enda vi har kunnat påverka har varit matchen mot FBK 2 som initialt skulle legat 7 juli men då är nog alla överens om att ett tidigare uppehåll väger tyngre än tre veckor utan match. Men det finns mer saker för VFF att ta till sig då vi under hela säsongen möter motståndare som vilat omgången innan. Om Forshaga IF gynnats av två veckors ledighet innan dagens möte tror jag inte, mer än att de hade en full matchtrupp vilket inte varit fallet tidigare. 

I dagens match saknades fyra spelare från onsdagens startelva i avstängda Johan Arvidsson och Olle Härdelin medan Anders Svensson och Josef Hallquist var bortresta. In i truppen kom istället viktiga Erik Sälgeback som är hemma från semester med familjen medan Fredrik Johannesson åter startade. Johan Rosenberg gjorde comeback efter skada i en trupp där Filip Larsson gjorde första matchen från start.

Och våra killar födda 2001; nämnde Larsson tillsammans med August Niljung och Johan Jaldell, var framträdande i den första halvleken där hemmalaget visade upp ett vårdat passningsspel på få tillslag. Det är skolade fotbollskillar som förädlas och som dessutom blir bättre och bättre för varje match - Niljung var i min värld en av våra bästa spelare matchen igenom, inte minst i hans förmåga att kliva in i närkamper och sträva mot att vara ledande i både offensiven och defensiven.

Forshaga tog dock ledningen i en jämn halvlek mellan två bolltrillande lag då en anfallare utanför straffområdet klippte till på ett i bortre hörnet. Ju längre halvleken gick tyckte både jag och läromästare Böe att halvleken blev vår - där den ena tyckte sitt egna lag gjorde saker bra medan den andra tyckte att det berodde på att sitt egna lag gjorde saker dåligt.

Vi skapade bra målchanser där Fredrik Johannesson slet och sprang på det mesta längst fram. Ett inspel i boxen kunde resulterat men uppoffrande spelare blockade avslutet - än bättre läge fick Johannesson med huvudet efter en genial passning från Sälgeback men bollen gick på fel sida målet den gången. 

Men. Vi saknade, och har saknat i vårsäsongens avslutning, den där cyniska förmågan att skapa mycket på lite. Jag har tragglat om vår brist på anfallsspelare i tidigare matcher men det handlar snarare om att vi behöver bli bättre på att spela efter våra styrkor. Och på motståndarnas svagheter.

De flera fysiskt starka spelare vi har skall spelas i situationer där fysik spelar roll, snabba lirar skall spelas och springa till lägen där snabbhet är av betydelse. Men alltför ofta blev situationerna det motsatta och vi var idag stundtals alldeles för naiva i vår anfallsfotboll. Det ser trevligt ut men det kräver väldigt mycket för att leda till någonting.

Stärkta av en ändå spelmässigt bra första halvlek såg vi stora möjligheter inför den andra halvleken och byggde upp god energi i halvtidssnacket. Energi och inspiration som rycktes från oss ganska tidigt i ett oerhört opsykologiskt mål i upptakten av den andra halvleken där ett mål nickades in från ingenstans.

Forshaga gav oss en stilstudie i  ställa om från försvar till anfall - rakt, fyndigt, snabbt och enkelt. Mot ett sådant lag är det av största vikt att inte tappa bollen på fel ställen men istället spelade vi motståndarna rakt i händerna där de kunde utnyttja sina styrkor. Istället för ett snabbare omställningsspel blev det bromsklossar. Istället för att spela boll höll vi i den felvända för att till slut tappa den. Det är otacksamt och svårt för en backlinje att lyfta för att sedan illa kvickt falla eller för offensiva spelare att vara på väg framåt i bra lägen för att sedan tvingas vända.

Ett vänskapligt "derby" i en bollvårdande första halvlek halvlek blev mer lösryckt i den andra halvleken där Forshaga IF slog längre och rakare mot ett frustrerat Kils AIK som oftare höll tacklingar än huvuden höga med nya gula kort som påföljd.

Vi gjorde vad vi kunde från sidan och introducerade Danny Gilbert och Karzan Azizi men precis när vi tänkte satsa helhjärtat på en trebackslinje slogs benen undan på oss igen med ännu en vass omställning och 0-3. Fredrik Johannesson slet länge men tvingades utgå i plågor för Johan Rosenberg. En fin bild där jag tror alla aktörer var deltagande i att ta hand om vår anfallare.

En stor eloge till de många spelare som hederfullt slet sista kvarten. Men det borde varit alla elva även om det var mental motvind. Forshaga var nära till fler mål där ett dundrande stolpskott och ett friläge var närmast.

Vi fortsätter träna två veckor till innan uppehåll mellan sista dagarna i juni fram till den 18 juli väntar. Nästa match i fyran är den 4 augusti. Det är en lång tid att bära revanschlusta...

12 matcher blev fem segrar, en oavgjord och sex förluster. Med 16 poäng är vårsäsongen ingen succé men klart godkänd vilket vi har att tacka en fin period i mitten av vårsäsongen. När de andra lagen har spelat klart vårsäsongen (vilket sker först i början av juli) tror jag dock inte att 16 poäng räcker för att hålla oss på rätt sida strecket i en knallhård division 4.

Vi går alltså ännu en utmanade höst till mötes. Det är vad det är och då är det lika bra att älska utmaningen. Tillsammans ska vi göra allt för att Kils AIK (än en gång) ska spela sin bästa fotboll på hösten - men ännu hellre ta än fler poäng.

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info