Hoppa till sidans innehåll

Viktor Hultman tackar för sig

06 APR 2018 11:49
Viktor Hultman lämnar Kils AIK efter 11 säsonger. Ny klubbadress blir IFK Skoghall.
  • Uppdaterad: 06 APR 2018 11:54

Att Viktor Hultman tackar för sig efter 11 säsonger i Kils AIK är en mening som känns tung att skriva - men också en mening som jag sedan förra säsongen räknat  med att skriva. 

En del spelare är mer än spelare för en förening. Andra är mer än så. Att försöka beskriva Viktor Hultmans betydelse för Kils AIK från den dag han klev in i föreningen i slutet av 2004 är svårt. Men att bara läsa hans eget avskedsbrev (bifogas nedan) och läsa kommentarerna från hans nuvarande lagkamrater säger en hel del om vilken uppskattad människa dalslänningen varit. 

Och han har faktiskt lämnat föreningen en gång tidigare. Som 17-åring bytte han i slutet av 2004 Eds FF mot Kils AIK i samband med gymnasiestudier i Karlstad men den sejouren blev bara ettårig i klubben innan han skrev på för IF Viken och senare FBK Karlstad.

I slutet av februari 2008 skrev han på för sin andra sejour i föreningen och jag har ett levande minne av comeback-matchen - en fin träningsmatch mot just FBK Karlstad. Peter Hansson-Böe gjorde sin första säsong som tränare i Kil och med sig från FBK hade Hultman en annan nyckelspelare under de följande åren i Johan Jansson. Bilden som togs då smickrade dock ingen av dem.

Viktor Hultman och Johan Jansson. (Foto: Krister Nilsson)

Redan från dag ett bidrog Viktor med många av de goda egenskaper som hans nuvarande lagkamrater känner igen. På planen var han den löpande och tacklande krigaren i mittens rike men också ett nav i våra uppspel på samma gång som han också var en ledare. En ledare som ibland förlorade humöret mot domarna - en egenskap han delade med många av oss lirare under de här formativa åren i våra (fotbolls)liv...

Men framför allt var han rolig att vara i närheten av. Alltid positiv, om inte skrattande så åtminstone leende samtidigt som det alltid var något upptåg i närheten. Jag vill minnas att jag och Viktor inte alltid såg fotboll på samma sätt de här första säsongerna men med ett decennium i backspegeln så var det nog en som oftare hade fel och det var inte Viktor...

Från 2008 och framåt kryllar det av profilstarka Kils-kamrater men någonstans är det omöjligt att säga Hultman och Kils AIK utan att tänka på hans själsfrände (förlåt Cecilia...) Olle Härdelin. Ingen är mer lämpad att skriva om Hultman än Olle och hans brev (se nedan) säger mer än mina. Olle och Viktor var ett radarpar på planen men minst lika starka utanför. En duo som har gett oss lagkamrater många skratt - men också en hel del suckar...

Olle Härdelin och Viktor i Kilivision Song Contest 2009. (Foto: Krister Nilsson)


Efter serieseger och uppflytt till division 4 var Viktor en av de mest instrumentala spelarna de nästkommande säsongerna. Säsonger som såg Kils AIK gå från ett lag på undre halvan av tabellen till att 2013 snubblande nära kliva upp i division 3. Det är ödets ironi att det var just nummer sex som egentligen var avstängd men spelade i vår 8-1 seger mot Rottneros IK, en seger som därmed blev förlust och missat avancemang.

Där och då var vi alla besvikna även om det var tuffast för Hultman själv. Såhär i efterhand är vi dock rörande överens om att detta var till det bättre och jag tror i ärlighetens namn inte att vi hade spelat i varken division 3 eller division 4 idag om vi hade gått upp 2013...

Kapten Viktor Hultman firar mål med Eric Frick, Erik Sälgeback och Soran Eliassi. Immetorp 2012.

Viktor Hultman, Olle Härdelin och Björn Persson 2013. (Foto: Krister Nilsson)

Om vi spolar bandet fram till slutet av 2015 är Viktor Hultman också en av de största anledningarna till att Edin Mesic och undertecknad fick förmånen att vara tränare för Kils AIK. I ett brev till styrelsen insisterade Hultman på att chansa med oss som tränare - och någon vecka senare stod vi som ledare på vår första träning.

Jag hade ingen aning om detta förrän exakt ett år senare då yran från seriesegern lagt sig och Viktor skickade brevet han hade skickat med ett "få gånger jag haft så rätt". Av någon anledning har jag inte tittat på det sedan dess men under en blödig förmiddag har jag läst det flera gånger och inser än en gång att jag är skyldig Hultman mer än tvärsom.

Som ledare under 2016 och 2017 har Viktor varit en av de jag vilat tryggast mot. Med sin rutin, sitt ledarskap och stora förmåga på planen har han varit en nyckelspelare på båda sidor om planen. Viktor har ställt krav på sin omgivning, däribland oss ledare, och har varit en av de första att ta till orda i våra genomgångar.

Förra årets vårsäsong spolierades till stor del av en ljumskskada men han spelade 14 matcher, elva från start, där han framför allt var tongivande under vår lyckosamma höstsäsong. Det blev bara ett mål - men det kanske också var det viktigaste vi gjorde. Vårt andra mål borta mot Ås/Åmotsfors. Målet som gav oss kontakt och möjligjorde det vi har valt att kalla Bragden i Ås

Detta under en säsong som slet hårt på familjefadern med nära 7-8 mil tur och retur för att kunna träna. Det är onekligen fullt förståeligt att Viktor nu kommer spela närmare sitt hem i Skoghall - det är snarare oförståeligt vackert hur han fick till det i så pass stor utsträckning under förra säsongen.

Viktor Hultmans reduceringsmål i Ås. (Foto: Krister Nilsson)

Vi har kommit en lång väg sedan 2004. Tonåringar har blivit vuxna män. Tonåringar som bodde hemma hos mamma och pappa har blivit fäder med egna familjer. Och det är först när man tänker på hur andra har förändrats som man inser hur man själv har gjort det - och hur Kils AIK och personerna man träffar runt föreningen har gjort det möjligt. Få personer förkroppsligar detta mer än Viktor Hultman.

I ett sådant här försök till hyllning bör jag egentligen nämna några av de många fina minnen jag har från vår fina lagkamrat. Det hoppas jag att det har framgått. För det första som dyker upp är de förbannade champagne-flaskorna som Viktor själv nämner i sin egen text.

Scenen är slutet på 2008. Ett ungt Kils AIK går mot en överraskande serieseger i division 5 när det återstod tre matcher av säsongen. På en torsdagsträning dundrade Hultman in med tre stycken champagne-flaskor och orden att "nu är champagnen på kylning". Jag stirrade med tom blick på Andreas Svensson över omklädningsrummet och våra blickar sa att ödet nu kommer vilja annorlunda. Och så blev det. 12-0 i sista seriematchen hjälpte inte efter att vi slarvat ett oavgjort borta mot Älgå IK och sensationellt förlorat hemma mot Fagerås BK. Det blev kval. Ett kval vi inte räckte till i.

Det finns så mycket mer att skriva men här börjar jag runda av. En fråga som däremot måste få sitt svar är vad som händer med den gigantiska tejpboll som Viktor skapat under alla år. Den katolska kyrkan har sina reliker och detta är vår. Vi ska tillsammans hitta på något som hjälper till att vårda minnet av ikonen Viktor Hultman.

Mycket mer än en spelare. Men på samma gång är han inte mer än en spelare och det är alla föreningars verklighet att spelare någon gång lämnar. Men Kils AIK har varit mer bortskämda än andra med att det eldsjälar som Hultman spelat kvar säsong efter säsong. Efter säsong. 

I en snart 100 år gammal förening blir Viktor Hultman långt från den första ikonen att lämna Sannerudsvallen och inte heller den sista. Jag leker med tanken att om ett decennium eller så skriver någon annan en hyllning till någon ung kille som lirar, (eller snart lirar) i Kils AIK. Kanske får denna kille i inledningen av sin tid i Kils AIK höra talas om just Viktor Hultman och hans champagneflaskor och tejpboll. Livet går vidare och Kils AIK med det...  

Som självutnämnd talman från föreningens sida men också tidigare lagkamrat, tränare och framför allt vän - tack för allt Viktor!

Viktor Hultmans egna ord;

Det säg att man behöver göra något i 10 000 timmar för att bli proffs på det. Jag har 11 år spelat/tränat med Kils AIK och det senaste decenniet har jag bara tillhört Kaik så jag skulle vilja påstå att jag har blivit proffs på Kaik. Man skulle kunna säga att jag har varvat Kaik. 

Jag har vart med och startat bra traditioner som alltid kavaj på borta premiären, lagfest efter varje vinst, startat Kaik COD lag, Kaiks golf killar, HHMK, jag har vunnit serier, kvalat uppåt och neråt, åkt ner serie och själv vänt en 8-1 vinst i Rottneros till en 3-0 förlust som ändrade om hela serien att vi blev tvåa Rottneros hängde kvar Skattkärr åkte ner en serie och Torsby fick kvala. Jag har köpt champagne med 3 matcher kvar av serie och sen gjort det största individuella misstag som gjorde att vi fick kvala istället för att vinna serien. Bragden i ÅS och försökt lära Irene att passa en bredsida med mindre lyckat resultat. Och en herrans massa fler minnen. En del önskar jag att jag kunde glömma. 

Jag har alltid känt mig hemma på Vallen alltid fått glädje, kärlek och energi från alla omkring och i föreningen. Efter att byggt en tejpboll som knappt får plats i korgen längre är det dags att någon annan ska få springa in med nr 6 på ryggen och höra publikens jubel när nätet rasslar och överstigsfinterna står som spö i backen. Familjen och ett arbetet som tar för mycket tid för att jag ska kunna göra klubben och mig själv rättvisa. Och med det centrala mittfältet Kaik har idag så är jag övertygad om att det kommer lyft spelmässig med snabba fötter och pigga kroppar.

Kils AIK är mer än bara en förening det är plats där alla är välkomna oavsett hur bra man är på fotboll eller var man kommer ifrån eller hur man ser ut. Det är verkligen så att Kaik är ens andra familj och för mig har den även vart min första familj många gånger. Jag har fått mina finaste vänner via Kaik, Noah har fått sin gudfar via Kaik, jag har upplevt mina roligaste minnen med Kaik. Det här ska inte var något ledsamt och detta är inte hejdå utan mer vi ses snart igen. Ta hand om varandra 
FORZA KAIK. Amala!! Ses på vallen i sommar!

Olle Härdelins ord om Viktor Hultman;

När Adam Modén började bli varm i den röda dräkten kom han fram under en av våra många samkvämstillställningar. ”Vad är det här jävla lag? det är ju en sekt!” Jag tyckte det lät lite hårt, har ju inte varit i nåt annat lag- eller sekt heller för den delen. Men sedan dess har jag funderat lite på det här med sekt-KAIK. Vi har varit ett tajt gäng i ungefär samma ålder som haft vårt fotbollsintresse gemensamt och samtidigt umgåtts på fritiden. Vi är ju bra skeva, de flesta av oss, och vi har sjungit våra Nationalteaternlåtar på bord och soffkanter och dansat Nellie the Elephant, oftast hemma hos Viktor Baren Hultman på Bergslagsgatan. Vi har fnissat lite när de andra lagen spelar Boten Anna och dunkadunka i omklädningsrummen runtom i Värmland. Dom är inte som oss.

Jag tror att du Viktor varit regissören till vårt Kils AIK. Tillsammans med många andra eldsjälar har vi haft det otroligt roligt ihop. Vi har upplevt motgångar och framgångar ihop och tillsammans kommit ut starkare. Din fantastiska energi som du obönhörligt spridit, både på planen men framförallt utanför har under vår tid i laget varit fundamental för mig och många andra. Det har varit vårt lag.

När jag kom upp i seniorfotbollen så petade vi undan de ”gamla” väldigt snabbt. Vi fick skapa våra egna traditioner. Vi var naiva och blåögda, jag vet inte om du eller jag hade några direkta mål då. Nu är vi nästan vuxna, med jobb, ansvar, familj, du har ju till och med barn, den vackra Noah. Det finns ingen jag hellre gjort den här resan med. Tack!

Och det här med sekten. Vissa kallar det för KAIK-familjen. Att man som 30-åring gömmer sig på jobbet och skriver ett sånt här.. Kärleksbrev. Som Amanda kommer att bli svartsjuk över kanske tyder mer på ett sektbeteende.

PS. Du är en bra fotbollsspelare. Hälsa Jörgen!

Skribent: Ola Andrésen
Epost: Adressen Gömd


Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium

 

Beställning fotbollsutrustning

 

Beställning skademateriel

 

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: This is a mailto link

Se all info