Hoppa till sidans innehåll

Fotbollen i Kil, spelåret 1977


Fotbollen i Kil – spelåret 1977

 

Historik

Fotboll – detta ädla och innehållsrika spel, med inslag av långa djuppassningar, hårda crossbollar, fina genomspringningar, fräna och ibland t o m ojusta tacklingar, befriande sparkar, tunnlar, klackningar, kroppsfinter, glidtacklingar, målskott, målvaktsparader, hårda ord m m.

 

Fotboll – det är emellertid i än högre grad personerna bakom prestationerna. Vi kan väl starta en vandring bland fotbollsprofiler i Kil någon på 1950-talet, och sakta gå framåt. Håll tillgodo!

 

På 1950-talet sparkades bollen enligt det s k VM-systemet innebärande två ytterbackar, två halvbackar och fem forwards, alltså ett mycket offensivt spelsystem. Det var därför väsentligt att ha en säker sista utpost. Kils AIK hade Bio-Nilsson, som var dominanten längst bak i många år och som väl hade allt det en målvakt ska vara utrustad med. För mig finns det ingen bättre målvakt från mitten av 1950-talet fram till dags dato.

 

Bland utespelarna är det en rad namn som bör nämnas. Vem minns väl inte Ebe Karlsson som, i sina enorma kortbyxor spelade skjortan av folk och som med sitt positiva sätt gjorde ett starkt intryck, inte bara som fotbollsspelare utan kanske framför allt som ishockeyspelare.

 

Ebbes kompis från hockeyrinken, Kjell Olsson, var också duktig i fotboll om än inte lika framgångsrik där som i hockey. Kjell skrämde många motståndare med ett egendomligt stönande varje gång han försökte ta tag i bollen. Det berättas också att Kjell plötsligt försvann under en fotbollsmatch för många år sedan; Kjell var nämligen ute och botaniserade i omgivningarna och passade då på att uträtta sina behov! Sån var Kjell och är fortfarande.

 

Lars Fernqvist, förr ytterhalvback, numera ivrig tennismotionär, påminde mycket om en stor spelare på den här tiden i svenska landslaget. Sven-Ove Svensson från Helsingborg.

 

För 20 år sedan fanns det gott om duktiga ytterspringare och då ytterspringare i ordets rätta bemärkelse. Exempel på sådana är Kjell Olssons brorsa Sven-Erik Olsson och den något yngre bolltrollaren Pelle Åhs. Tyvärr medger inte de moderna spelsystemen ytterspel av gammalt märke.

 

Att behandla ämnet fotboll i Kil utan att nämna kusinerna Bengt och Erik Lööv vore nästan åtalbart. Frågan är väl om inte Erik är Kils bästa fotbollsspelare genom tiderna. Hans centerbacksspel var i det närmaste förstklassigt och de diskussioner han förde med domarna är oförglömliga.


Bengt Lööv var en arbetsmyra med kapacitet och en drömspelare för en tränare. Bengt spelade oftast vänsterinner och gjorde det på det rätta sättet, upp och ner och ständigt i rörelse. Bengt håller igång än, endera på Frykstahöjden eller också efter vägarna. Tänk om dagens fotbollsspelare var lika tända på att ta ett extra träningspass för att bättre på konditionen och styrkan! Det kanske kommer med åren.

 

Det finns naturligtvis oerhört många fler namn som borde nämnas i ett sånt här sammanhang, men av utrymmesskäl måste det blir ett urval. Det går i alla fall inte att gå förbi Blinka eller Sven Ahlqvist som det står på hans visitkort. Han har tyvärr ännu inte fått uppleva KAIK i div 3 även om det varit nära flera gånger. Som spelare fyra år i rad i början på 1960-talet och som ledare ett par gnger 1970-tlaetsförstahälft var det ytterst nära serieseger i fyran. Blinka finns fortfarande kvar i ledararbetet inom klubben, nu som ungdomsledare.

 

Följande gossar spelade i juniorlaget 1963 och flera av dom fick den svåra uppgiften att ersätta Erik och Bengt Lööv, Blinka, Kjell-Åke Johansson m fl i A-laget: Sören Jansson, målvakt och målvakt även i ishockey i många matcher under 1960-talet.

 

Jan ”Kröös” Johansson, back och i dag intresserad ledare i såväl ishockey- som fotbollssammanhang.

 

Lennart Åhslund, då back, nu bagare med egen firma. Edsbjörn Olovsson, ytterhalv som höll bollen medan vi andra gick hem och drack kaffe.

 

Mats Kvarnström, ytterhalv som också spelade ishockey, där han med sina aviga stil lurade motståndarna långt upp på läktarna.

 

Lennart Jansson, centerhalv och även duktig i ishockey, i dag tränare för ishockeyns A-lag. Kjel-Åke ”Tjolla” Jonsson, en ytterspringare av bästa sort.

 

Jan-Erik ”Körven” Johansson, högerinner, som det hette på den tiden, med ett härligt skott och bra speluppfattning. En knäskada satte stopp, i förtid, för hans karriär. Per-Olof  ”Perra” Karlsson, center och målspottare på den tiden, sedermera centerbackspelare med cirka 280 matcher i A-lagssammanhang. Undertecknad spelade vänsterinner.

 

Lennart Olsson, vänsterytter och framfusig sån. Spelar fortfarande och har snabbheten kvar i allra högsta grad.

 

Ledare för detta lag, som gick till kvartsfinal i junior-DM 1963, var Blinka, tidigare presenterad.

 

Jubileumsåret 1964, KAIK fyllde då 40 år, fick A-laget ta steget ner till division 5. Anledningen; generationsväxlingen hade misslyckats. De yngre förmågorna orkade inte ta över traditionen från 60-talets första år. Det blev t o m respass ur division 5 och Kil hade tvivelaktiga nöjet att dväljas i division 6 några år innan vändningen kom i slutet av 1960-tlaet.

 

Vilka fanns då i representationslaget på den här tiden?

 

Från en match mot IFK Skoghall (1-1) i september 1965 känner vi igen följande spelare:

 

Målvakten Ingemar Gustavsson, Alf Frick, Mats Adolfsson, Perra Karlsson, Bruno Törnqvist, Körven Johannson, Torbjörn Lindkvist, trogen i biljettluckan sedan många år – nätade i den här matchen. Esko thorell, Lennart Åhslund, Ulf Frick och Lennart Jansson. Ingen av dessa är aktiva i dag, men så sent som förra säsongen (1976) fanns såväl Perra som Lennart Jansson i A-laget.

 

Andra namn från den här tiden (1966); Per-Åke Fredriksson, Lars Mellberg, som alltid roade med sina upptåg såväl på som utanför banan. Hans Junghage, i dag pojklagsledare, Hans Lindblom, i dag uppskattad tränare för juniorlaget. Malte Persson, då som utespelare och senare som placeringssäker målvakt, Ove Lööv, Bo Nilsson m f.

 

1969 vanns division 6 med det här laget, från sista matchen mot Frykåsen:

 

Malte Persson, Kjell-Åke Nordqvist, Kennet Lööv, Rolf Karlsson, Kennet Henriksson, Göran Andersson, Leif Abrahamsson, Perra Karlsson, undertecknad (Björn Olestig), Gunnar Olsson, Ove Åhslund och ledarna Alexander Jovancic, tränare, Erik Lööv och Blinka.

 

Året därpå, 1970, förstärktes laget med en stor spelare, Karl-Johan Sundvist. Karl-Johans mittfältsspel banade vägen för spjutspetsarna Leif Abrahamsson och Gunnar Olsson som tillsammans svarade för 34 seriemål den här säsongen. Det räckte till serieseger och från detta år spelar alltså KAIK i fyran med blandad framgång.

 

Alexander Jovancic hör till de ledare/tränare som måste nämnas i ett sådant här sammanhang tillsammans med Sivert Sandberg, Blinka och Erik Lööv. Dessa har skapat en stabil grund och med Karl-Axel Wallmans uppoffrande arbete på ungdomssidan bör möjligheterna vara goda för division 4-spel även framgent. Erik Skoglunds önskemål i samband med jubileumsfestligheterna 1974 om ett division2-laget på sikt är kanske ouppnåeliga, men varför inte sikta på månen så kanske Kils AIK når division 3. Vad säger Göran Larsson, Anders Hulthén, Jan Sälgeback, Jan Wallman, Lars Rahm, Rolf Frick, Mikael Johansson, Göran Lennemyr m fl kilspojkar som får ta över ansvaret för A-lagets förehavanden?

 

Det här var ett försök att teckna en bild av A-lagets med- och motgångar sedan mitten av 1950-tlaet. Det finns många fler namn att räkna upp som bidragit till att hålla skutan flytande. Vi får inte glömma Elving Lööv, ordförande i fotbollssektionen i många år och en hejare på att lura lotteripengar av folk, Bo Karlsson, den städnidigt positive som också basar för föreningen ”Gamla fotbollsvänner”, Roland Wallagren, inte ständigt men dock sekreterare och slutligen Göte Finnebråth, sektionens nuvarande ordförande.

 

Slutligen en blygsam förhoppning inför framtiden – måtte generationsväxlingen slå väl ut den här gången!

Björn Olestig

 

 

Året som gått

 

De, som följt fotbollen i Kil under de senaste säsongerna vet att representationslaget , som under några år knackat på i division 3, höll på att få ta hissen ner ifjol. Vad berodde det på? Ja, till en del på att vi började en generationsväxling som fullföljts i år. Många av de spelarprofiler som fört upp klubben från ”sexan” till ”fyran”, har lämnat laget av ett eller annat skäl. Ingvar Karlsson, vå duktige och träningsvillige målvakt, har återvänt till Säffle-regionen och lyckliggör Häljebol numera. Kämpen Lennart Jansson som slet sig genom förra säsongen trots skador och gjorde mycket nytta i avgörande matcher, har ”lagt upp”. Till Sunne har Rolf Åström, en verklig rese och prima grabb, gått för att pröva lyckan i en högre division. Vi önskar honom lycka till och inte minst välkommen åter, när han så önskar. ”Perra”och ”Svarten” med efternamnet Karlsson, kanske också har slutet – det här skrivs när snön ligger meterdjup utanför fönstret, därför ordet kanske... Båda stora talanger, det vet vi.

 

Som jag ser det, så var det en god lagmoral, förutom en hel del kunnande, som klarade av den svåra sits som laget hamnade i efter en vårsäsong, där det mesta gått snett. Inte en poäng under hela maj månad. Efter ett par matcher, då man sett tendenser kom den definitiva vändningen mot Torsby med fyra poäng, många mål och massor med själförtroendeinför hösten. Den startade med nödvändiga dubbelpoäng mot Sifhälla och sen spelades det fotboll av ”killingarna”. Trots att turen inte precis följde laget i hasorna, så blev Kil något av höstens lag i serien och kontraktet klarades av egen kraft. Denna höst visade att spelarmaterialet har stor bredd och det lovar gott, trots att vi som nämnts tappat goda spelare.

 

Året som gått, bör innebära att intresset kittlas av hur många av våra duktiga fjolårsjuniorer bär sej åt efter ytterligare en julgröt. Där finns mycken talang och om de som är några år äldre, ser till att inte platserna precis står tomma och väntar på dem, då kan vad som helst inträffa. Vi har fått nya spelare i våra led, som naturligtvis är välkomna i klubben och i kampen om platserna i laget.

 

Året som gått bör ha gett många spelare självförtroende. Men nu skall de upp till bevis. Många spelare måste nu ”ta för sej” på ett helt annat sätt än i fjol. Nya profiler måste till och bli att lita på när det ”blåser” – för det kommer det att göra.

 

Vi vet att vår trupp innehåller mycket fotbollskunnande, fullt tillräckligt för spel i en högre serie så småningom. Inget fås dock gratis. Bjuder alla till och starten -77 inte påminner om den 1976, så kan vad som helst hända…

Karl-Axel Wallman

 

 

Inför stundande säsong

 

Vad nytt är att förtälja inför stundande säsong i division 4 Värmland?

 

Jo, A-laget tappar cirka 1 500 matchers erfarenhet i och med följande negativa besked från spelarfronten:

 

Per-Olof Carlsson, 279 matcher, slutar

Rolf Carlsson, 255 matcher, slutar

Kenneth Henriksson, 220 matcher, varvar ner

Ove Åhslund, 211 matcher, varvar ner

Lennart Jonsson, 210 matcher, slutar

Ingvar Karlsson, 208 matcher, till Häljebol

Rolf Åström, 133 matcher, till IFK Sunne

 

Vi tackar grabbarna för deras insatser under årens lopp. Vi hoppas ckså att de sm har möjligheter även i fortsättningen stöder sektionens arbete på annat sätt. Ingvar Karlsson och Rolf Åström önskas lycka till i nyklubbdress. 

 

Lyckligtvis kan klubben räkna in ett antal nyförvärv, som får ten svår uppgift att fylla luckan efter de sju som lämnar seniortuppen. Följande spelare hälsas välkomna:

 

Kjell Skansen, 27, målvakt från Takene

Bengt Åström, 21, försvarare från Sommaro (bror till Rolf Åström)

Roger Bengtsson, 23, försvarare från Norra Råda

Håkan Lanäs, 23, försvarare från Fensbol. Har tidigare spelat i Kils AIK

Peter Björkman, 21, mittfältare som återkommer efter några säsonger i KBK och Sommaro

 

Ovan uppräknade nyförvärv är träningsflitiga spelare som gått direkt in i truppen. Tillsammans med öviga utgör de en garanti för att målsättningen för året skall uppfyllas, nämligen - nytt kontrakt.

 

Björn Olestig

 

 

Målsättningar inför framtiden

 

Den framtidstro och målsättning vi har inom fotbollen i Kil och som jag skall försöka analysera och informera om, måste för min del bygga på den inblick och den erfarenhet jag fått under 1976 - det år jag haft glädjen att lära känna alla dem som under många år arbetat för och med fotbollens utveckling i Kil.

 

Vi är alla överens om att grundförutsättningarna för en positiv utveckling finns. Jag tänker bland annat på det ökade befolkningsunderlaget och därmed den ökade tillströmning av ungdomar till oss inom fotbollen liksom till övriga föreningar. Vår främsta målsättning måste därför vara att ytterligare utveckla vårt redan nu framgångsrika ungdomsarbete, så att vi kan erbjuda alla intresserade ett attraktivt program med möjlighet till meningsfull och fostrande fritid..

 

För att lyckas med målsättningen – att ta hand om 2-300 ungdomar krävs det mycket arbete och det kommer att ställs stora krav på våra ungdomsledare och lagledare.

 

Den optimism vi känner grundar sig på att vi, förutom entusiastiska och fina ungdomar, har ett ledarteam i Bo Carlsson, Karl-Axel Wallman och Sven ”Blinka” Ahlqvist, vilkas kunnande och organisationsförmåga kommer alla våra fotbollsungdomar till del.

 

Vi glädjs också åt alla lagledare varav flera nya för året, som lovat att helhjärtat ta hand om sina lag och dela med sig av sitt kunnande.

 

Med dessa förutsättningar som grund och med kännedom om att ett brett och effektivt ungdomsarbete på sikt också ger en bättre standard i sin helhet, vågar man vara optimistisk beträffande Kils AIKs framtidsmöjligheter.

 

En realistisk målsättning bör enligt min uppfattning vara att vårt nuvarande lag i division 4 kan utvecklas och få en stadigvarande spelarkapacitet motsvarande division 3-klass. Som jag nämnde är förutsättningarna  goda, jag tänker då bland annat på vårt duktiga juniorlag, där hans Lindblom genom sin entusiasm har fått alla att verkligen få in för sin uppgift. Redan nu är flera av pojjkarna A-lagsmässiga och ännu flera är utvecklingsbara.

 

Alla fotbollsvänner gläds åt att Björn Olestig har återvänt efter ett år i KBK. Vi vet att han som spelare, tränare och organisatör har mycket att ge vår förening. Björn får under 1977 som medhjälpare Hans ”Tigern” Bergqvist och Leif Abrahamsson så att de har förutsättningarna att få ut det mesta och det bästa ur alla spelare.

 

Nästan samtliga spelare i Kils AIK är kilspojkar och egna produkter. Detta faktum kanske också är förklaringen till den fina kamratkänsla som finns i föreningen. Alla är fina idrottsungdomar både på och utanför planen och detta ger oss alla stimulans och förhoppningar inför framtiden.

 

Att spekulera framåt utan att nämna de ekonomiska problemen, som vi liksom de flesta andra föreningar har, vore fel och dessutom orättvist mot alla dem som osjälviskt arbetar för fotbollens bästa genom att engagera sig i vår försäljningssektor.

 

…Deras betydelse kan inte nog betonas, det gäller även dem som är medlemmar i föreningen ”Gamla Fotbollsvänner” liksom ortens företag som genom annonsbidrag, reklam och skänkta matchbollar bidrar till de ekonomiska förutsättningar som måste finnas för att uppnå vår målsättning.

 

Till sist också ett tack till Kils kommun, som genom sin positiva inställning till verksamheten, styrker oss i vår tro att vårt föreningsarbete med bred satsning på ungdomen också gagnar samhället i sin helhet.

 

Göthe Finnebråth

 

 

Vår ungdomsverksamhet

 

Att tillhöra något av Kils AIKs ungdomslag kan man vara stolt över antingen som spelare eller ledare. Fotbollens ungdomssektion i Kil tillhör de mest aktiva i Värmland och har erövrat många priser. Ett av priserna ”Pris för bästa uppträdande” tillerkändes vårt 16-årslag i Eldsfestcupen 1974. Detta pris är vi stolta över. Det visar att vi utöver fotboll också lär oss laganda, kamratskap och hänsyn till varandra. Aktiva, ja vad sägs om att t ex över 200 ungdomar ett par tre gånger i veckan tränar och spelar matcher från januari tilloktober månad.

 

Det som korkigt skall bli … Det börjar i fotbollsskolan på sommaren. Alla intresserade flickor och pojkar i ålder upp till 10 år anmäler sig i juni vid en samling i centralskolans aula där vi informerar, visar film, dricker saft och äter bullar. Allvaret börjar när den riktiga skolan slutar. Då blir det teknikträning och spel två gånger i veckan hela sommaren med ett semesteruppehåll i juli. Sommarn 1976 samlade fotbollsskolan 120 ungdomar. Ledare var mats Corneliusson och Claes Wallman.

 

”Kvartersfotboll”. Delokala serierna kallar vi dessa kvartslag för. Anmälan till dessa serier brukar vi ta emot samtidigt som anmälan till fotbollssklan. En vädjan till dej som är vuxen – ställ upp som lagledare till ”ditt gäng”! Det blir en upplevelse som du aldrig glömmer!

 

Nytt för i år blir vårt 10-årslag, som vi anmält till Värmlandsserien. Att vi har kunnat öka ut verksamheten med ytterligare ett lag kan vi tillskriva Carl-Gösta Vidström, som blir lagledare och tränare. I 10-årslaget läggs grunden för vårt röd-vita lag som skall föra kilsfotbollen vidare ut över gränserna.

 

Hans Junghage – namnet är bekant för många och kommer att bli ännu mera bekant – är lagledare och tränare för vårt 12-årslag. Den stora tillströmningen av pojkar, cirka 25 st, talar för en god nyrekrytering.

 

Kils AIKs 14-årslag nämner man med respekt i Värmland. Många segrar i olika cuper har givit et grundmurat namn. Karl-Eric Svensson är vår nya lagledare och tränare. Han och grabbarna har kört hårt med träningen sedan januari månad.

 

Lagledare och tränare för 16-årslaget är Karl-Axel Wallman. Som tränare och lagledare tillhör han de mest populära ledarna i Värmland. Han har bland annat följt en kull röd-vita rån 12-årslag till A-lag. Årets 16-årslag blir ett nytt kombinerat lag där allt kan hända.

 

När man inte spelar aktivt, ja, då blir man ledare. Så resonerar vår juniorledare Hans Lindblom. Att vårt juniorlag tillhör eliten i Värmland vet vi genom de fina insatser som gjorts i serier och cuper. I år får vi kanske se Kils AIKs juniolag som bäst i Värmland. Kom ner och se dem spela, det är en fröjd.

 

Bo Carlsson

 

Gamla Fotbollsvänner

 

Många frågar sig: Hur skall jag kunna stödja ungdomsverksamhet i Kils AIKs fotbollssektion?

 

Ett sätt är att gå med som passiv medlem i föreningen ”Gamla Fotbollsvänner” som är en stödförening och bildades för fem år sedan. Överskottet på medlemsavgifterna går oavkortat till ungdomsverksamheten.

 

Medlemsavgiften är 10 kronor i månaden och då går du in gratis på alla hemmamatcher. Dessutom har vi en utlottning varje månad. I december ordnar föreningen en medlemsträff då vi dessutom har en ”stor dragning”.

 

Är du intresserad eller vill veta mer – ring då någon av oss – Ove Lööv, 113 0, Bertil Pettersson, 11 302 eller Bo Carlsson, 119 36.

 

Barometern

 

Var med och stöd fotbollen i Kils AIK genom att satsa på Barometern. Kontakta Ove Lööv, tel 113 90, känd från hockey och fotboll i KAIK, så talar han om hur det går till.

 

 

 

 

 

 

 

Det finns inget album kopplat till denna sida.Kontakta kansliet 
Ring eller skriv. 
Vi vill ha kontakt med dig!
Tel: 072-450 05 95,
Mejl: This is a mailto link

Vi säljer Serla toa- och hushållspapper
Toabal 4x6 rullar 195 kr
Hushållsbal 2x6 rullar 180 kr 
Tack för ditt viktiga stöd!

Ingen kontanthantering, använd pg-konto 590168-1

eller Swishnummer 1235 399 217

Märk inbetalningen med "Papper PXX Förnamn Efternamn"

Hemkörning kan ordnas

 

 

 

 

 

 

195x300-banner-stadium 
Köp KAIK-kläder hos Stadium.

I våra utbildningar samverkar vi med:

 

SISU-idrottsutbildarna-webl

 

 

 

   Toa och Hushåll

Postadress:
Kils AIK FK - Fotboll
Box 61
66522 Kil

Kontakt:
Tel: 0724500595
E-post: kansli@kaikfotboll.s...

Se all info