Hoppa till sidans innehåll

Vad är bågskytte?

 

Bågen är en av de äldsta vapnen i människans historia. Det användes redan under stenåldern för att på ett enklare sätt fälla djur för föda, och för att kunna ha ett bra försvar mot inkräktare och faror.

Bågskytte har gamla anor även som sport, men först 1931 genomfördes ett VM. Under 1940-talet tog det internationella bågskyttet ordentlig fart. Tavelskyttet är sedan 1972 en olympisk gren. Skyttet finns också i andra former, idag har vi även fältskytte, jaktskytte och 3D-skytte.

Välkommen in och läsa mer om de olika bågarna och tävlingsformerna.

 

 

 

 

 

 

Långbåge

Klassisk medeltida båge. Används aldrig med sikte, vilket gör att det krävs mycket träning innan man behärskar tekniken. Denna typ av båge har blivit populär framförallt i skogskyttet.

Till långbåge används liksom till Recurve en tab för att hålla strängen. Det är vanligt att man till denna båge använder sig av träpilar med naturfenor. En långbåge får inte väga mer än 1 kg.

 
 
 
Långbåge

Olympisk båge

Recurvebågen som den också kallas har nog alla sett. Som framgår av namnet är det denna båge som används vid de olympiska spelen. Det är en enkel båge med ett fåtal delar. Ändarna på lemmarna är svängda i pilriktningen vilket skiljer den från både långbåge och compound. De flesta recurvebågar är isärtagbara, och därför lätta att transportera. När man börjar skjuta båge skall man välja en lättare, detta för att på ett smidigare sätt lära sig en bra grundstil från början samt för att undvika onödiga skador.

Bågen kan användas för olika skjutstilar dvs man har mer eller mindre hjälpmedel/utrustning på bågen.

När man har alla tillåtna hjälpmedel, som sikte, stabilisatorer m.m kallas det att man skjuter Fristil. Använder man sig inte av sikte eller andra hjälpmedel kallas det att man skjuter Klassiskt. Strängen håller man med en s.k tab gjord i läder.

 
 
 
 
Recurv

Compoundbåge

Compoundbågen är en ganska ny typ av båge som finns i olika varianter, men som alla bygger på samma princip.

Bågens sträng är upphängd i hjul. Dessa hjul är konstruerade på ett sånt sätt att när bågen är fullt uppdragen, minskar motståndet i dragarmen. När man spänner bågen är den alltså tyngst första biten och ganska lätt att hålla fullt uppspänd, till skillnad från andra bågar som blir tyngre ju mer du drar. Bågens hjul kan ha lite olika utseende men mest vanligt är hjul som är mer eller mindre ovala. De sikten som används på denna båge är ofta försedda med en lins. Till siktet hör en mindre plast eller metalldel, som sitter fast i strängen. Denna kallas för Peep.

För att skjuta med compoundbågen används även en s.k releaser. Detta är en typ av mekanisk avtryckare som fästs i strängen och avfyras med tumme, pekfinger eller lillfinger.

Även compoundbågen kan skjutas i klassisk stil, d.v.s utan sikte. Skjuter man klassiskt använder man en s.k tab, samma som till den olympiska bågen.

Compoundbågen är inte ett bra förstaval om du skall börja skjuta båge. Du blir en bättre compoundskytt om du har en bra grundstil från den olympiska bågen i botten.

 
 
 
 
Compound

Tavelskytte

 

Tavelskytte är en året-runt-sport. Det finns alltså tavelskytte både för ute och inomhusskytte, men dom ser lite olika ut.

För tavelskytte  utomhus finns flera olika tävlingsronder, den vanligaste är dock den olympiska ronden där man skjuter på upp till 4 olika avstånd. Dessa varierar mellan klasserna beroende av skyttens ålder och kön, från 20m upptill 90 m.

Tavlorna som används är av den vanligaste sorten, se bilden intill, den finns i 2 olika storlekar, 122cm som används på längre avstånd och 80cm som används på kortare avstånd.

Knattar dvs barn tom 13 år skjuter på ett avstånd, 20m på stor tavla.

Vid tavelskytte inomhus är också den olympiska ronden den vanligaste. Det finns 2 olika tävlingsronder, en på 25m mot 60 cm tavla och en på 18m mot 40 cm tavla. Ungdomar och knattar upp tom 13 år skjuter normalt på 12m mot 40 eller 60cm tavla.

Poängräkningen på tavlan är sådan att skalan går inifrån och ut, där 10 poäng fås om man träffar den inre gula ringen, och därefter i sjunkande poängtal ut till yttersta vita som ger 1 poäng. Compoundskytten har ett lite högre krav på sig att träffa en inritad mindre ring i den gula inre cirkeln för att erhålla 10:an.

 
 
 
 
Tapet

Fältskytte

Vid fältskytte går man en bana, oftast förlagd till kuperad skog. Hälften av målen är placerade på okänt avstånd, man måste alltså själv klara av att både bedöma och anpassa avståndet. Man skjuter tre pilar vid varje mål, under en maximal tidsrymd. Tavlan som används, och som du ser bild på härintill, ser lite annorlunda ut än den vanliga. Den är fem-ringad.

Du kan alltså få fem poäng för en lyckad träff. Det finns två olika tavlor, fältavla med ett centrum används på längre avstånd. Dessa kan variera mellan 80cm, 60cm och 40cm. På kortare håll används s.k 3spot, som är 20cm. Här skall man skjuta en pil på varje liten tavla.

 
 
 
 
Fälttapet

Jaktskytte

Jaktskytte är en gren som bedrivs på bana i skog. Man går banan två gånger, där utseendet på banan ändras efter 1:a omgången. Man skjuter på mål som är tryckta djurfigurer. Det finns fyra olika storleksgrupper av djur. Den enda kunskapen du har vid tävlingens start är i vilken grupp respektive djur ingår , dvs du vet inom vilket avståndsintervall djuret får stå.

Varje djurkropp har olika träffzoner. Hjärtträff ger högre poäng än kroppsträff etc.

Du får skjuta tre pilar per mål, pilarna skall vara märkta på ett sådant sätt att det framgår om det är pil 1, 2 eller 3. Du måste skjuta pilarna i rätt ordning, poäng räknas från 1;a pil du får i träffzon. Träff i hjärtzon med pil nr 1 ger 20p, kroppsträff ger 15p. Missar du med 1:a pilen och träffar med pil 2, så minskar värdet med några poäng osv.

Vid jaktskytte sätts både skyttens avståndsbedömning och skjutskicklighet på prov.

 
 
 
Jaktmal

3D-skytte

Detta är en ung gren i Sverige. 3-D innebär att djurfigurerna görs i naturlig storlek, färg och form. Man skjuter bara en pil per mål. Även i denna gren gäller det för skytten att kunna bedöma avstånd och skjuta träffsäkert.
 
3D mal

Träningstider inne som ute.

För ungdomar och nybörjare

Tisdagar och Torsdagar

18:00 - 19:30


 Kiruna Bågskytteklubb

  • Peter Vestling                 tel:0703335946
  • Arne Lundström             tel:0706641108
  • Juha Orajärvi                  tel:0705841223
  • Maila Klubben

 

 Kiruna industrilego AB

 

       assistanskåren

Bd Bärgarn i Kiruna AB

 

verktygshuset

 

LKAB

  

bravida.se


Postadress:
Kiruna BSK - Bågskytte
Ulla-May Rönnebro, Krykogatan 12B
98138 Kiruna

Kontakt:
Tel: 0703760547
E-post: This is a mailto link

Se all info