Hoppa till sidans innehåll

Skjutställningar


Gevär 6,5 mm
Med gevär 6,5 mm kan man skjuta i tre olika ställningar, liggande, knästående och stående, beroende på ålder och klasstillhörighet.  I vissa program skjuter man alla tre ställningarna i en och samma skjutning. Som junior och nybörjare skjuter man liggande. Först när skytten har vanan inne och känner sig trygg i liggande kan de övriga ställningarna introduceras.

Liggande
Liggande är i den ställningen som gevärspipan och kroppen har de minsta rörelserna och stillahållningen är därför god. Det betyder att skyttens kontinuitet i utförandet kräver stor disciplin så att den förblir densamma under hela skjutningen. Den liggande skjutställningen skjuts på två sätt beroende på klasstillhörighet.

Liggande med stöd
Skyttar upp till 15 år skjuter liggande med stöd. Precis som det låter få skytten vila geväret på ett stöd, vanligtvis av skumgummi.

Liggande utan stöd
För skyttar över 15 år skjuter man med en rem som stöd.


 Liggande

Knästående
Man kan säga att knästående är en blandning av sittande och liggande utan stöd. Skytten sitter på hälen på sin högra fot som vilar på en så kallad knäkudde. Vänsterarmen stödjer mot vänsterknät i stället för mot marken som i liggande.

 

 

Knästående

Stående
Från 13-årsålder är det många som börjar skjuta luftgevär stående och detta är en bra träning och förberedelse för 6,5 mm. Stående är den största utmaningen för en gevärsskytt, oavsett vapentyp. Ställningen är instabil och kräver god balans och kroppskännedom. Eftersom pipan och ställningen inte kan uppnå en total stillahållning behöver skytten träna upp en god timing för att kunna avlossa skottet i rätt ögonblick.

Stående
Uppdaterad: 02 APR 2010 11:15 Skribent: Per-Åke Olsson

SPONSORER:

Gunnar Elghs Åkeri

Älgestad

Postadress:
Köla SkF - Skyttesport
Per-Åke Olsson, Ekvägen 17
67041 Koppom

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info