Hoppa till sidans innehåll

Skötselråd för konståkningsskridskor och andra värdefulla tips


 

Skridskor

Det är nödvändigt att du har stabila och bra konståkningsskridskor.

Tala gärna med din tränare om val av skridskor och var du kan köpa skridskor innan du köper skridskor.

Nya skridskor behöver slipas innan du börjar åka på dem. Skridskorna behöver dessutom slipas några gånger per säsong, ca var sjätte vecka.

Vilka som kan slipa dina konståkningsskridskor finner du under Skridskoslipare, riktiga konståkningsskridskor kan inte slipas i vanlig sportaffär.....

 

Skötselråd skridskor

Även skridskorna behöver utrustning om man ska kunna sköta om dem på rätt sätt...

 •  Mjuka och hårda skenskydd, de hårda skenskydden har man alltid på skenorna när man går med dem utanför isen. De mjuka sätter man på skenorna efter man har torkat av dem ordentligt med en trasa/handduk efter träningen. Detta för att skydda skenorna genom att absorbera upp fukt som blivit kvar på skenorna, allt för att skenorna inte ska rosta!
 • Skölj av de hårda skydden då och då med ljummet vatten och diskmedel, en gammal tandborste kan användas för att komma i skåran så smutsen inuti den lossar.
 • Tygpåsar 
  Bästa sättet att förvara skridskorna är i en tygpåse, t.ex. gjord utav frotté eller fleece. Där i lägger man skridskorna med de mjuka skenskydden på när man transporterar dem till och från träningen så skyddar man även kängan och absorberar upp ev. kvarbliven fukt.
 • Glöm inte tvätta påsarna och de mjuka skenskydden då och då...

Hur knyter man? 

En lös snörning längst fram ger en bättre blodcirkulation i tårna och unviker att du får kramp i tårna, fortsätt med en tät snörning mitt på det gör att hälen är "fast" i kängan, och avsluta med en lösare snörning överst som säkrar till en behaglig passform. Snörning vid hakarna på en skridsko skall ske från ovansidan hakarna och ner under hakarna.

 

Förslag på klädsel på isen:

Tänk på att träningskläderna skall vara taghta och varma.

Detta för att tränarna skall kunna se armar, ben och vrister tydligt. Vida byxor utgör en säkerhetsrisk eftersom de lätt kan fastna med skridskoskenan i byxbenet.

Hårer skall vara ordentligt uppsatt, hårslingor kan vara en säkerhetsrisk eftersom det blir svårt att se. Hårspännen mm skall sitta fast ordentligt så de inte hamnar på isen.

¤  undertröja och långkalsonger/strumpbyxor

¤  långärmad tröja

¤  Tights/kjol/klänning och fleecejacka, gärna åtsittande och ej luvjacka.

¤  fingervantar

¤  hjälm (hjälm är obligatorisk till dess att åkaren har klarat test eller när tränaren tycker det är ok att hjälm tas av i samtycke med föräldrarna förstås.

 

Man kan ha Tossor/kängöverdrag eller tejpa skridskon det skyddar också kängan på is mot dina egna eller andras vassa skenor och taggar som kan göra rispor i kängorna.
Tejp som används på skridskon finns att köpa hos återförsäljare av skridskor, se på vår hemsida under länkar.

 

Träning:

För att träningen skall fungera så bra som möjligt finns det några viktiga saker att tänka på:

 • Kom i tid och var gärna uppvärmd innan du kliver på isen, detta för att minska skaderisken och effektivisera träningen.
 • Omklädning sker i våra omklädningsrum, I omklädningsrummet vill vi helst att det skall vara föräldrafritt, dels för att de stora ungdomarna skall kunna byta om ifred och dels är det viktigt för sammanhållningen. Det är före och efter som våra åkare lär känna varandra.
 • Meddela alltid din tränare när du inte kan komma till träningen, telefonnummer till din tränare finns på hemsidan.
 • Tränningen sker gruppvis, men är också individuellt inriktad. Individuella åkarsamtal erbjuds till åkaren när det är dags att utföra tester och vid tävlingar, har du eller dina föräldrar frågor kring träningen ta gärna upp dessa med tränaren. Försök att avtala en tid för detta i förväg.
 • Inga föräldrar eller kompisar vid sargen, det är mycket svårare att koncentrera sig för både åkare och tränare om anhöriga finns vid sargen. På läktare är de mycket välkomna att vara.
Uppdaterad: 07 AUG 2012 19:04 Skribent: Marlene Nilsson

 KLICKA HÄR OCH VAR MED OCH SPONSRA KONSTÅKARNA BORÅS

 

 

 

SISU 

 

Idrottslyftet

 

 

Klicka här och Stöd Konståkarna Borås när du handlar på nätet:

logga_alone_150x56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

Postadress:
Konståkarna Borås - Konståkning
Armbågavägen 6
50630 Borås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info