Hoppa till sidans innehåll

Kubb-SM regler 2018


SPELREGLER FÖR KUBB

VARJE MATCH SPELAS BÄST AV TRE SET.MAN BÖRJAR MATCHEN MED ATT KASTA MOT KUNGEN SAMTIDIGT.DET LAG SOM KOMMER NÄRMAST UTAN ATT TRÄFFA KUNGEN BÖRJAR.LAG A BÖRJAR MED TVÅ KASTPINNAR.LAG B MED FYRA PINNAR OCH SEDAN LAG A MED SEX PINNAR.I NÄSTA SET ÄR DET LAG B:S TUR ATT BÖRJA MED TVÅ PINNAR OCH VID ETT EVENTUELLT TREDJE SET SÅ BÖRJAR ÅTERIGEN LAG A MED TVÅ PINNAR.

DE SEX KASTPINNARNA FÖRDELAS JÄMNT ÖVER LAGET.LAG A SOM VANN ”KAST MOT KUNGEN” BÖRJAR MED ATT KASTA SINA PINNAR MOT LAG B:S BASKUBBAR.OMKULLSLAGNA KUBB PLOCKAS UPP AV LAG B OCH FÖRDELAS JÄMNT ÖVER LAGET.LAG B KASTAR FRÅN BASLINJEN DE FÄLLDA KUBBARNA IN PÅ MOTSTÅNDARENS PLANHALVA.MAN HAR TVÅ FÖRSÖK PER KUBB ATT TRÄFFA MOTSTÅNDARENS PLANHALVA.MAN KASTAR SAMTLIGA KUBBAR.DE SOM EJ VID FÖRSÖK ETT ÄR GODKÄNDA PLOCKAS DÅ BORT,OCH KASTAS DÅ OM SOM SOM FÖRSÖK TVÅ.SKULLE FÖRSÖK TVÅ MISSLYCKAS SÅ PLOCKAS DEN BORT OMEDELBART.DÄREFTER ÄR DET LAGSPELARENS TUR ATT KASTA SINA KUBB OCH DÅ ÄR DET SAMMA PROCEDUR SOM GÄLLER.MOTSTÅNDAREN FÅR PLACERA DEN MISSLYCKADE STRAFFKUBBEN VAR SOM HELST.DOCK EJ NÄRMARE KUNGEN ÄN EN PINNLÄNGD EJ HELLER DIREKT PÅ BASLINJEN.EFTERSOM VI HAR LINJERADE BANOR SÅ SKA HELA KUBBEN VARA INNANFÖR LINJERNA.KUBBEN RÄKNAS SOM SPELBAR OM DEN KAN RESAS INÅT OCH HELA BOTTENPLATTAN HAMNAR INNANFÖR PLANLINJEN.LAG B MÅSTE FÖRST FÄLLA DE KUBBAR MAN SJÄLV KASTAT ÖVER TILL LAG A:S PLANHALVA(DE BASKUBBAR SOM LAG A FÄLLT).DESSA KUBBAR KALLAS NU PLANKUBBAR DÅ DE EJ LÄNGRE STÅR PÅ BASLINJEN UTAN ÄR UTE PÅ SPELPLANEN.LAG B LYCKAS FÄLLA TVÅ AV DE TRE PLANKUBBAR SOM MAN KASTAT ÖVER TILL LAG A:S PLANHALVA.LAG A PLOCKAR UPP DE TVÅ FÄLLDA PLANKUBBARNA,ÅTERVÄNDER TILL SIN BASLINJE OCH KASTAR ÖVER DE TVÅ KUBBARNA PÅ LAG B:S PLANHALVA,DÄR LAG B RESER DESSA TVÅ.KUBBARNA MÅSTE RESAS LODRÄTT,DE FÅR EJ PÅ NÅGOT SÄTT FÖRFLYTTAS I SIDLED ELLER VRIDAS.LAG A HAR NU RÄTT ATT ANVÄNDA DEN AV LAG B:S MISSADE PLANKUBBEN SOM STRAFFLINJE NÄR MAN SKA KASTA SINA SEX PINNAR.LAG A FÄLLER NU MED SIN FÖRSTA PINNE DEN ENA AV PLANKUBBARNA,OCH MED NÄSTA PINNE FÄLLER MAN  BÅDE PLANKUBB NR.TVÅ OCH EN AV BASKUBBARNA.DETTA ÄR TILLÅTET FÖRUTSATT ATT ATT PLANKUBBEN FÖLL FÖRST.TRÄFFAS OCH FÄLLS BASKUBB INNAN SAMTLIGA PLANKUBBAR ÄR FÄLLDA SÅ RESES BASKUBBEN IGEN.SÅ HÅLLER MAN PÅ TILLS NÅGON AV LAGEN LYCKAS FÄLLA ALLA PLANKUBBAR OCH HAR MINST EN PINNE KVAR ATT KASTA.DÅ FÅR LAGET FRÅN BASLINJEN FÖRSÖKA SKJUTA NER KUNGEN.TRÄFFAR MAN OCH KUNGEN RAMLAR SÅ ÄR SETET SLUT,MISSAR MAN SÅ FORTSÄTTER MATCHEN.

         VIKTIGT ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!

*EFTERSOM MATCHERNA ÄR PÅ TID SÅ KOM IHÅG ATT STÄLLA KLOCKA/MOBIL.NÄR DEN RINGER SÅ FÅR DET LAG SOM DÅ KASTAR SPELA KLART SINA PINNAR.BRYT SEDAN OCH KASTA SUDDEN.

*FÄLLS KUNGEN AV MISSTAG UNDER MATCHEN MED KUBB ELLER KASTPINNE HAR DET LAGET FÖRLORAT PÅGÅENDE SET.ENBART TRÄFF INNEBÄR INGET ANNAT ÄN HJÄRTKLAPPNING.DETTA GÄLLER EJ INNAN MATCHEN DÅ LAGEN KASTAR SINA PINNAR MOT KUNGEN.OMKULLKASTAD KUNG INNEBÄR ENDAST FÖRLORAD LOTTNING OM DÅ INTE MOTSTÅNDAREN GÖR DETSAMMA.

*OM KUBB TRILLAR MER ÄN FEM SEKUNDER EFTER TRÄFF SÅ RESES DEN UPP IGEN.

*KUBBARNA KASTAS ALLTID FRÅN BASLINJEN.DESSA FÅR KASTAS PÅ TVÄREN MEN DÅ MED PENDELRÖRELSE OCH KÄRRINGKAST.

*LAGET SOM EJ VINNER KAST MOT KUNGEN FÅR ISTÄLLET FÖRDELEN ATT VÄLJA SIDA.

*VID NÄRSPEL FÅR EJ KASTPINNE LÄGGAS PÅ PLANKUBB UTAN PENDELRÖRELSE MÅSTE SKE.ÖVERTRAMP EJ TILLÅTET.

*OM UTKASTAD KUBB TRÄFFAR OCH STÖTER UT EN ANNAN PLANKUBB FRÅN SPELPLANEN SÅ RÄKNAS PLANKUBBEN SOM DÖD OCH SKALL KASTAS OM,OCH DÅ SOM ANDRA FÖRSÖK.KASTARE ÄR DEN SOM STÖTTE UT KUBBEN.

*OM UTKASTAD KUBB SLÅR OMKULL UTPLACERAD PLANKUBB OCH FÄLLER DENNA SKALL DEN RESAS PÅ DEN PLATS DÄR DEN HAMNAR,EJ PÅ URSPRUNGSPLATSEN.

*KUBB RÄKNAS SOM FÄLLD OM DEN VID TRÄFF FALLER OMKULL MEN  STÄLLER SIG UPP IGEN.DEN RÄKNAS ÄVEN SOM FÄLLD OM DEN ÄR TRÄFFAD/RUBBAD UR LÄGE MEN EJ KAN RAMLA PGA.INTILLIGGANDE KUBB ELLER KASTPINNE.

*PLANKUBBAR FÅR EJ PLACERAS OVANPÅ VARANDRA.KUBB SOM FALLER PGA.YTTRE PÅVERKAN SOM UNDERLAG,VIND ETC.SKALL RESAS OM DEN BEVISLIGEN EJ TRÄFFATS AV KASTPINNE.

*FÄLLD PLANKUBB SKA RESAS VINKELRÄTT.EJ TILLÅTET ATT VRIDA DEN RUNT SITT EGET HÖRN.KUBBEN FÅR EJ HELLER SKRUVAS NER ELLER SLÅS NED MED FOT ELLER KNYTNÄVE.KLOSSA IHOP VID RESNING ÄR TILLÅTET.

*KASTPINNAR KASTAS ALLTID MED PENDELRÖRELSE UTEFTER KROPPEN(KÄRRINGKAST).PINNEN SKA HÅLLAS LODRÄTT MOT MARKEN.HELIKOPTERKAST ÄR FÖRBJUDNA.VID UNDERKÄNT SNEDKAST RESER MOTSTÅNDARLAGET  EVENTUELLT FÄLLDA KUBBAR DÄR DE FALLIT.

*BE SPELARNA OBSERVERA DOM NYA REGLERNA.HJÄLP VARANDRA VID OKLARHETER!!!

KUBB SOM KASTAS ÖVER PÅ MOTSTÅNDARENS SIDA OCH RULLAR UT FRÅN BANAN OCH IN IGEN RÄKNAS SOM DÖD.VI HAR LINJERADE BANOR FÖR ATT LÄTTARE AVGÖRA SÅDANA SITUATIONER.

OBS!OCH VI SPELAR JU INTE UTANFÖR SPELPLANEN.

*MINST EN KASTPINNE KRÄVS FÖR ATT FÅ CHANSEN ATT FÄLLA KUNGEN FRÅN BASLINJEN.

*OM FLER LAG I GRUPPEN HAMNAR PÅ SAMMA SLUTRESULTAT SÅ AVGÖRS DET HELA MED ”SUDDEN KAST” VILKET INNEBÄR ATT VARJE LAG FÅR 6 PINNAR ATT KASTA MOT UPPSTÄLLDA KUBBAR PÅ BASLINJEN.FLEST TRÄFFAR VINNER.LEDER NÅGON AV LAGET MED ETT SET SÅ RÄKNAS DET SOM EN EXTRA POÄNG.MEN ENDAST EN GÅNG.VID LIKA BÖRJAR MAN FRÅN NOLL BÅDA LAGEN.

*LAGEN BÖRJAR VARTANNAT SET.SIDBYTE SKER EFTER VARJE SET.BÄST AV 3 SET VINNER MATCHEN.EN MATCH KAN ALLTSÅ SLUTA 2-0,0-2,2-1,1-2.

*KUBB SOM KASTAS UTANFÖR SPELPLANEN ÄR DÖD OCH PLOCKAS BORT.KUBB SOM LIGGER PÅ LINJEN LIGGER KVAR TILL SAMTLIGA KUBB ÄR KASTADE AV AKTUELL KASTARE.EFTER AVSLUTAD KASTOMGÅNG KASTAS SAMTLIGA EJ GODKÄNDA KUBBAR OM.INGEN SPELARE FÅR BEFINNA SIG PÅ BANAN FÖR ATT HJÄLPA MEDSPELARE VID UTKAST ELLER STÖRA MOTSPELARE UNDER MATCH.SPELARE SKA BEFINNA SIG BAKOM EGEN BASLINJE  UNDER PÅGÅENDE MATCH.

*MAN FÅR INTE KOLLA OLIKA ALTERNATIV ATT RESA DE UTKASTADE PLANKUBBEN PÅ.HAR MAN VÄL REST EN KUBB SÅ SKA DEN STÅ SÅ.

*SLUTRESULTATET I GRUPPEN AVGÖRS EFTER FÖLJANDE:VINSTER,SETKVOT,VUNNA SET.

*RÖKNING OCH ALKOHOL UNDANBEDES UNDER MATCHERNA.

*I GRUPPSPELET PÅ LÖRDAGEN ÄR MATCHERNAS LÄNGD MAX 1.0 TIMME,DÄREFTER SUDDEN KAST=FLEST NEDSKJUTNA KUBBAR PÅ BASEN VINNER.

*VI KOMMER  ATT HA EN ROTERANDE FUNKTIONÄRSKÅR,SÅ ATT MAN NÄR SOM HELST KAN PÅKALLA HJÄLP.

                                     OBS!

HUVUDDOMARE ÄR SOM VANLIGT TOMMY”TOTT” KARLSSON.

 OBS!NYTT FÖR 2018 ÄR ATT VI SPELAR MED VM-MÅTT PÅ SPELEN OCH ATT MATERIALET NUMERA ÄR I BJÖRK.OCH ENDAST KUBBAR OCH KUNG KOMMER VARA RÖD/VIT MÅLADE OCH KASTPINNARNA ÄR OMÅLADE.

 

 

 

 

Uppdaterad: 26 APR 2018 00:16 Skribent: Towe Danielsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Korpförening Nybro - Korpen
Korp Centrum, Kungshallsvägen 33
38243 Nybro

Kontakt:
Tel: 048115156
E-post: korpen.nybro@telia.c...

Se all info