Hoppa till sidans innehåll

Kubb-sm reportage 2005


 •  
 • Gutar vann tyst mästerskap

  Nybro 2005-08-15 | Uppdaterad 2007-10-05

  Mummel och klonk. Slutspelet i kubb-SM inleddes under tystnad på söndagen

  Tobias Hansson och Joakim Ekelöf, flerfaldiga världsmästare från Gotland, vann även dagens kubb-SM.
  Foto: Annika Hellner

  Nybro
  För nionde året i rad arrangerade Korpen Nybro i helgen kubb-SM i Badhusparken. Knappt 50 lag tävlade om titeln och prispengarna. På söndag förmiddag spelades matcherna om att ta sig vidare till åttondelsfinal, och varken publik eller tävlande gjorde särskilt mycket väsen av sig.
  Klonk, klonk, klonk, låter det genom Badhusparken, trots att långt över 100 människor står och spelar eller tittar på matcherna. Klonkandet bryts av plötsliga men dova "jaa" eller "äh". Kubb-SM låter som Sveriges tystaste mästerskap.
  - Folk är laddade, i dag är det viktiga matcher. Och så är det för tidigt, alla är trötta. Det är ju inte som på Gotland på VM, där folk kan komma dyngraka till matcherna på morgonen, säger Pär Danielsson.

  PRO står för publiken
  Inger Andersson och Rut Eriksson är lag Pantertanterna, som utmanar Trendafil Talevski och Risto Maljanovski i lag Munkarna. Matchen har klart störst publik av alla som pågår, och det är till stor del vännerna från PRO som sammanbitet hejar fram tjejerna. En åttondelsfinal står på spel och första set blir en plågsamt jämn och utdragen kamp.
  Munkarna tar god tid på sig att resa de överkastade kubbarna så att inte motståndarna får en potentiell dominorad att slå ned. När det är deras tur att kasta över missar Trendafil Talevski några gånger.
  - Har du inte ätit gröt i dag, undrar Rut Eriksson och ställer den missade kubben längst ned i hörnet som straff.
  Det muttras och pekas instämmande i publiksamlingen, övertaget böljar fram och tillbaka och efter en och en halv timme är det Pantertanterna som tar hem första set av tre.
  - Vi är med varje år, men vi har aldrig tagit oss till final eller så. Det här blev en intressant och spännande match, säger Inger Andersson.
  Fem Stockholmslag är på plats, och sent på lördagseftermiddagen anlände även Team Ekeby, flerfaldiga världsmästare från Gotland: Tobias Hansson och Joakim Ekelöf, båda 25 år. Lagnamnet har bestått i många år medan medlemmarna har skiftat lite inom kompisgänget, men tillsammans har de under Team Ekeby vunnit VM sju år av elva möjliga. Inför SM har 60 personer tippat dem som vinnare, vilket resulterar i de lägsta oddsen någonsin.

  Spelat i 15 år
  - Än så länge har motståndet varit lite svagt, men vi räknar med svårare motstånd här än
  i VM. Här är det bara två spelare i varje lag och det måste vara lättare att hitta två riktigt bra spelare än sex, säger Joakim Ekelöf.
  Det är ungefär 15 år sedan de började spela kubb. Joakim Ekelöf sågade ut pinnarna i en gammal stege och kastade på riktiga vedklabbar. Med åren har kubben blivit ett sätt att träffa kompisar.
  - Folk är utflyttade så det är kul att komma tillbaka till VM, och det är en kul avslutning på sommaren. Sen har det gått lite bra och då är det extra roligt, säger Joakim Ekelöf.
  Segrare i kubb-SM blev till slut Tobias Hansson och Joakim Ekelöf i Team Ekeby som besegrade Lena Axelsson och Monika Johansson från Kubbs 2 i finalen.


  Uppdaterad: 09 MAJ 2017 17:33 Skribent: Towe Danielsson

  Postadress:
  Korpförening Nybro - Korpen
  Korp Centrum, Kungshallsvägen 33
  38243 Nybro

  Kontakt:
  Tel: 048115156
  E-post: korpen.nybro@telia.c...

  Se all info