Hoppa till sidans innehåll

Fotbollsregler


Fotbollsregler

Vi är alla med i Korpens fotboll av samma orsak- vi vill spela och ha kul. Ni är inte världsmästare, jag är inte världsmästare, men vi hjälps åt och har skoj!

Har du inget lag eller letar efter en ersättare? Klicka här för att komma till spelarbanken

Det är lagledarens ansvar att se till att samtliga spelare i laget kan reglerna innan första matchen!

Speltid

7-mannafotboll 2x25 min + 3 min paus.

Är något av lagen försenade ska domaren förkorta speltiden.

Efter 10 minuter har domaren rätt att tilldöma det lag som finns på plats som vinnare med 5-0 på walk-over.

Om domare inte finns på plats till matchstart ska matchen spelas ändå.

Om ni ej kan få någon utomstående att döma matchen ska en domare från något av lagen utses, ett tips är att döma en halvlek var. Om domaren anländer efter matchstart får lagen själva bestämma om de vill slutföra matchen utan domare eller låta domaren ta över.

Resultatet registreras in av lagledaren i vinnande lag.

Spelare

Obegränsat antal spelare får användas dock bara sju på plan samtidigt

Nya spelare

Spelare får tas in under hela säsongen. Förutsättning är att de registreras, kan göras direkt på plats i telefon.

Laguppställning

Laguppställning ska fyllas i och lämnas till domaren innan matchstart. Underskriven av lagledare.

Försäkring

Samtliga registrerade spelare och lagledare är medlemmar i Korpen Växjö och därigenom försäkrade. Läs mer om försäkringen på www.korpenvaxjo.se

Avspark

Innan avspark ska lagkaptenerna hälsa på varandra och på domaren. Slantsingling, det lag som vinner väljer sida, det andra laget får bollen. Avsparken får spelas i valfri riktning.

Sidbyte

Lagen byter sida i halvtid, om de inte själva kommer överens om att stå kvar.

Tröjfärg

Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ). Målvaktens tröjfärg ska vara avvikande från både medspelare och motståndare.

Tröjnummer

Tröjnummer är önskvärt.

Boll

Hemmalaget ansvarar för att matchbollar finns.

Benskydd

Godkända benskydd samt strumpor som täcker benskydden är obligatoriskt. Domaren SKALL avvisa spelare som ej har benskydd. Kommer spelaren in på planen igen utan benskydd ska gult kort delas ut och spelaren får lämna planen.

Lagkapten

En lagkapten ska utses i varje lag. För lagkaptenen gäller att:

• hen ska bära en armbindel placerad på valfri överarm

• hen är ansvarig för sitt lags uppträdande

• hen ska hälsa på domaren och andra lagets kapten inför matchen

• om hen lämnar planen ska en ny lagkapten utses bland de spelare som finns kvar på planen (gäller endast vid rött kort eller skada)

• hen har inte några särskilda rättigheter. Däremot är lagkaptenen skyldig att bistå domaren med stöd och uppgifter som domaren ev. behöver. Domaren kan tillkalla lagkaptenen om hen vill få ut någon information till laget samt att lagkaptenen har ansvar för sitt lags uppförande

Fotbollsskor

Det är ej tillåtet att spela med fotbollsskor med skruvdobb.

Smycken

Man får ej spela med smycken såsom halsband, örhängen eller ringar. Domaren SKALL avvisa spelare som har något av detta på sig. Kommer spelaren in på planen igen utan att ha tagit av smyckena ska gult kort delas ut.

Avstånd

Avstånd på frisparkar/insparkar ska vara 7 meter i 7-fotboll. Står en spelare närmare i avsikt att hindra bollens framfart ska gult kort tilldömas (avsikten avgör domaren).

Maskning

Spelare som medvetet fördröjer spelet för att få tiden att gå ska bestraffas med gult kort.

 

Målchansutvisning

Om försvarande spelare försöker träffa bollen i straffområdet men misslyckas och samtidigt fäller motståndaren blir det straff och varning.

Målvaktsinspark

När bollen passerat kortlinjen måste målvakten (eller annan spelare i laget) sparka på liggande boll (inspark), hen får ej kasta ut den. Bollen får placeras fritt inom eget straffområde.

 

Målvakt

När hen tagit bollen har hen 6 sek på sig att sätta bollen i spel.

Lägger hen ner den på marken får hen inte ta upp den med händerna igen. Gör hen blir det indirekt frispark från straffområdeslinjen.

Tillbakaspel

Vid avsiktligt/medvetet tillbakaspel med fötterna får målvakten ej ta bollen med händerna. Gör hen det döms indirekt frispark från straffområdeslinjen.

Inkast

Inkast sker från sidlinje.

Straffspark

Straffspark döms om en bestraffningsbar förseelse begås av en spelare inne i sitt eget straffområde, oavsett bollens position, om den är i spel. Straffsparken ska vara 7,5 m från mållinjen.

Hands

Alla hands är inte bestraffningsbara vilket många tror. Följande hands ska bestraffas med frispark alt. straff:

• Avsiktlig hands. Avsiktlig hands ska även rendera i gult kort.

Det ska inte blåsas frispark när en spelare har armarna intill kroppen och får bollen på handen/armen. Gör hen sig större genom att använda armarna utanför kroppen blåses för hands.

Fair Play

Korpen Växjö jobbar aktivt med Fair Play. Vi är en idrottsförening för motion och välbefinnande och detta ska genomsyra all vår verksamhet – från träningar till seriespel och cuper.

Vi har nolltolerans mot svordomar, könsord, hot etc. Följande bestraffas med rött kort:

• Att skrika ut könsord

• Att använda kränkande ord mot spelare, ledare, domare eller publik

• Att skrika ut svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik

• Att använda smädelser eller hot riktade mot spelare, ledare, domare eller publik

Domaren har rätt att visa ut spelare som använder svordomar, könsord och hot på andra språk än svenska.

Straffpåföljder

Två gula kort = lindrig utvisning (rött kort). Spelaren utvisas för resten av matchen.

Direkt rött kort = Spelaren utvisas för resten av matchen samt nästföljande match.

OBS! Bedöms den direkta utvisningen dessutom som grov skickar domaren in en anmälan till bestraffning och spelaren är avstängd i väntan på beslut. Laget ska spela med en spelare mindre på planen även om det röda kortet tilldelas en spelare på bänken.

Vid grova utvisningar måste ledaren eller lagkaptenen kunna uppge den utvisade spelarens namn och personnummer. Om så ej sker ska domaren bryta matchen och laget förlorar med 0-5. Laget är dessutom avstängt från vidare spel till dess att spelarens namn kommer fram.

Vid rött kort (lindrig utvisning) får laget spela med en man mindre i 10 min. Den utvisade får ej vistas vid planen utan måste lämna spelplatsen.

Vid grov utvisning får laget spela med en man mindre resten av matchen. Den utvisade får ej vistas vid planen utan måste lämna spelplanen.

OBS! Kommer det till Korpen Växjös kännedom att en person spelar match med ett lag som hen inte är registrerad för förlorar laget matchen med 0-5. Detsamma gäller om en avstängd spelare spelar. Undantaget är lag lånar registrerade spelare (i Korpen) för att kunna genomföra en match.

Ett lag kan drabbas av röda kort såväl före som efter matchen. Domaren har med andra ord rätt att anmäla händelser som inträffar från det att laget anländer till arenan tills dess att de lämnar densamma. Allt för att stävja dåligt uppförande och t.ex. hot mot domare eller motståndare.

Om ett lag drar på sig upprepade grova utvisningar kan laget bestraffas med uteslutning ur serien. Ett lag kan även uteslutas om det betett sig på ett sätt som är till skada för föreningen. Lagavgiften kommer inte att återbetalas vid ev. uteslutning.

Byten

Domaren markerar ett bytesområde, här får bara lagens spelare och ledare befinna sig. Publik ska vara på motsatt sida. Båda lagens byten ska ske på samma sida, vid respektive bytesområde. Den inbytte spelaren får inte gå in på planen förrän den utbytte hunnit ut. Undantaget är givetvis om den utbytte spelaren är skadad och inte kan ta sig till långsidan.

Målvaktsbyte

Målvaktsbyte får ske när som helst under matchen under förutsättning att bollen är ur spel, dock måste domaren alltid informeras innan bytet sker.

Minsta antal spelare på plan

Ett lag får ej starta en match med mindre än fem spelare på plan. Om laget ej uppfyller det kravet förlorar man matchen på walkover (0-5). En match ska avbrytas om ett lag blir färre än fyra spelare på plan. Laget med för få spelare förlorar då med 0-5 på walk-over.

Låna spelare från annat lag

Man får endast låna in spelare så att man blir max sju spelare i 7-fotboll. Det är alltså inte tillåtet att låna in spelare så att man får avbytare. Detta gör att om ett lag lånar in t.ex. två spelare för att få fullt lag och det sedan tillkommer ordinarie spelare under matchens gång, så får de inlånade spelarna återgå till sitt egna lag.

Vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att lämna den inlånade spelarens namn och personnummer till domaren. 

Ovanstående gäller under förutsättning att lagen är överens och att domaren informeras samt att spelaren är registrerad i Korpen. Annars får ingen inlåning ske.  

Mix

Tjejer får delta i herrlag men ej tvärtom.

Domaren

Domaren skall uppträda i Korpen Växjös domartröja. Domarens beslut i fakta som rör spelet är slutgiltiga. Om domaren inser att ett beslut är felaktigt kan hen endast ändra detta om spelet inte redan återupptagits.

 

Föreskrifter Korpen Växjö -Så här går du tillväga

Anmälan är bindande

Vilket innebär att anmälningsavgiften inte kommer att betalas tillbaka om ni drar laget ur serien.

Inför varje match

Lagledaren måste boka på spelare till respektive match och även närvaroregistrera efteråt. Se manual här http://www.korpen.se/globalassets/korpen-svenska-motionsidrottforbundet/dokument-2018/kit/manualer/lagadministration.pdf

Spelarregistrering

Spelarregistrering görs på www.korpenvaxjo.se genom att lagledaren loggar in under Logga in och sen bjuder in spelare till sitt lag. Man kan ha upp till 27 spelare registrerade samtidigt (lagledare och vice lagledare inräknade). Ändringar/tillägg av spelare får ske när som helst under pågående säsong men en ny spelare måste vara registrerad med ett medlemskap innan hen får delta i match.

Nytt sätt för matchflytt - “Match mot match”

Korpen Växjö kan inte hjälpa till med matchflytt under säsongen.

Matchflytt kommer ske på så sätt att du som lagkapten ringer till motståndarlag för att kontrollera om det är ok med dem att flytta speldag. Om det är ok för motståndarlaget kommer ni gemensamt överens om ett datum för spel. Laget som vill flytta kollar upp i matchprogrammet sin division om vilka lag som kan byta. Ring de båda lagkaptenerna om ev. byte. Är det ok för alla tre lagen kan ett byte göras. Meddela kansliet.

Korpen Växjö kommer administrera detta byte i systemet och meddela domarna att en matchflytt har skett.

Viktigt att ni meddelar Korpen direkt via mail när ni har gjort en matchflytt! Senast 1 vecka innan flytten!

WO

Lag som uteblir från en match eller ställer in en match döms som förlorare och motståndarna erhåller 5-0 och 3 poäng.

Det är viktigt att lag som tvingas lämna WO meddelar motståndare och Korpen Växjö´s kansli. Kansliet meddelar domaren. En WO-avgift på 300 kr kommer tas ut.

Vid lämnad WO samma dag tas en straffavgift ut på 500 kr.

Protest

Protest ska mailas till This is a mailto link senast tre dagar efter spelad match. Protesten ska innehålla datum, vilka lag som spelade och innehålla tydliga skäl om vad den grundar sig på. Alla inkomna protester behandlas av Korpen Växjös Fotbollssektion, Domarsektion och ev. Vidare till Styrelsen i Korpen Växjö. Vid inlämnad protest betalar laget en avgift på 100 kr, dessa pengar återbetalas om protesten godkännes.

Utesluta lag/person

Korpen Växjö har rätt att neka ett lag/en person fortsatt deltagande i Korpen Växjö. Detta kan ske om laget/personen ifråga betett sig illa under tidigare säsong/säsonger eller ej betalat i tid och inte ställer upp på Korpen Växjös värdegrund. Korpen Växjö har rätt att neka ett personligt medlemskap om personen uppför sig på ett sätt som är till skada för föreningen.

Ni når kansliet på telefon 0470-275 27 eller mail This is a mailto link

OBS! Kansliet är inte alltid bemannat då vi alla har olika uppdrag i vår verksamhet. Vi har flera linjer in till kansliet så försök igen – Har ni inte fått svar per telefon eller mail betyder det att ni inte har nått oss.

 

 

Uppdaterad: 23 APR 2019 16:31 Skribent: Annelie Dahl
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpförening Växjö - Korpen
Box 3098
35033 Växjö

Besöksadress:
Tipshallen, Hejaregatan 7
35246 Växjö

Kontakt:
Tel: 047027527
E-post: This is a mailto link