Hoppa till sidans innehåll
Pontus Duerlund

Roadracing


Inom Kortedala motorklubb har Road Racing funnits i många år. Vi kan stoltsera med en världsmästare Kent Andersson 1974 samt en europamästare Peter Lindén 1989. Vi har även många andra förare som kört för oss och vunnit framgång i bl a Nordiska och Svenska Mästerskap,när det gäller nutid har Pontus Duerlund blivit Svensk Mästare i SST 600 2014 samt Nordisk Mästare 2015.

I Bott, Junior Cup samt Super Mono Cup, t ex Kent Andersson, Peter Lindén,Kurt-Ivan Carlsson, Johnny Simonsson, Ronny Christiansson, Benny Ljungren, P-O Ogerborn, Lars Bosson, Johnny ”trial” Andersson, Johan Karmholt, Niklas Hedlund, Björn "Nalle" Kilander, Jan Corneliusson, Emanuel "Manne" Broström, Michael Lorentzon, Jonas Fosser, Magnus "Brazze"Sjögren, Andreas Danielsson, Robin Ericsson, Kenneth Gihlemoen, Jörgen Eriksson, Hans Karlsson, Jan Werner samt Daniel Mattsson för att nämna några genom åren.

Vad är då Roadracing?

Ja, man kan säga att det är hastighetstävlingar på permanenta asfalterade banor. Förr i tiden körde man på vanlig landsväg men numera är det uteslutande på banor som är byggda för Racing, både för mc och bilar.
Fördelen med detta är att alla (förhoppningsvis) kör åt samma håll. Säkerheten för förare, funktionärer och publiken, blir mycket bra. En vanlig längd på banorna är mellan 1,8 till 4,0 km samt 10-12 meter bred, förutom en del raksträckor finns det ett antal kurvor åt vänster och höger, därigenom skapar man olika svårighetsgrader på banan.
Kortedala MK är även ansluten till Svemo (Svenska Motor Cykel och snöskoterförbundet) och vi har sedan 1977 arrangerat Svenska Mästerskap inom Road Racing.

För att tävla inom Road Racing

Du kan vara kille eller tjej, och måste ha fyllt 12år samt fylla 13 år under den säsong man kommer att börja tävla. Det du behöver är en s k nybörjarlicens (ungdom, junior eller seniorlicens, beronde på din ålder), som klubben hjälper dig med. Det går till som så att man läser en teoridel om regler och säkerhet. Nästa steg blir att köra upp praktiskt på en bana. Detta sker med en föråkare som visar lite hur det går till, övar startprocedur, visar spårval m m.

Personlig utrustning

Hjälm, i glasfiber, är naturligtvis en självklarhet, men inom tävlingssammanghang också heltäckande skinnställ, stövlar, handskar och ryggskydd. Allt för din personliga säkerhet.

Specialreglemente för Road Racing

Oavsett vilken klass man kommer att tävla inom ställs det ett antal krav på föraren och hans motorcykel. I detta reglemente står allt vad som gäller inom sporten, vad man får byta eller trimma, vilket bränsle man får använda, och vilka säkerhetsföreskrifter föraren måste göra på sin mc för att få tävla på våra banor i Sverige. Det innehåller också regler för hur en tävling skall utföras, och även vilka rättigheter och skyldigheter föraren har.

Klasser 2022

Svenskt Mästerskap (SM)

Moto3/125gp, Super Stock 600, Superbike

Open

600 och 1000

R6 Cup

SSP 300

junior och senior

Träning från 12 år och tävling från 13 år

Svenska Endurancecupen

Kör på egna arrangemang inte ihop med SM tävlingarna, på dessa tävlingar körs även klassen Aprilia RS 660.

 

Tävlingsdags

När du kommer till tävlingen börjar man att skriva in sig i sekretariatet, glöm inte tidschemat. Kör in i depån och packa upp, ta med dig mc:n och utrustningen till besiktningen. (vanligtvis på fredag kväll eller lördag morgon). På lördagen börjar det med tidskval, efter lunch så körs det race, kan skilja mellan arrangörer.

Den som får bästa tid under tidsträningen, får starta i pole position, vilket är den bästa startpositionen på gridden. Racen brukar köras mellan 12 till 20 varv lite beroende vilken längd det är på banan. Den som har kört dessa varv fortast blir avflagad med målflaggan och har därmed vunnit racet. De förare som ligger på poängplats (1–15 i SM) blir invisade i parc ferme vilket är en sluten plats i bandepån för efterkontroll samt om någon har protesterat mot resultatlistan. I parc ferme står mc:n i 30 minuter, max 60 minuter om inte teknikerpersonalen kollar din hoj. Efter målgång blir det prisutdelning till dom tre bästa i varje heat.

Vad gäller för uppklassning?

Uppklassning från annan licens till Elit licens görs till  Svemo Roadracing. Maila till This is a mailto link  Numera är det 8 poäng i genomsnitt  x antalet tävlingar som ingår i Rookie ger uppklassningspoäng i SM för att klassa upp er. 

 
Man kan få dispens att köra Open en säsong extra. Detta för att inte samma förare skall vinna Rookie-tävlingar år efter år. Skulle man nu sakna några poäng kan man skicka en ansökan till (Svemo Roadracing) så tittar de på vart fall. Det finns en del andra omständigheter också som gör att Elit-licens kan erhållas.

Organisationskommitté

När man arrangerar en tävling, skall man välja en organisationskommitté som fungerar som ett hjärta dit alla trådar knyts samman. Denna organisation har till uppgift att, planera arrangemanget, se till att skriva kontrakt med banägare, att det finns en fungerande tidtagning, göra program, trycka biljetter, söka tillstånd hos olika myndigheter m m. Det behöver även utses funktionärer, som ansvarar för tävlingens genomförande.

Uppdaterad: 06 DEC 2017 11:30 Skribent: Fredrik Hansson

Samarbetspartners

klicka på bilderna för att

komma till deras hemsida.

Bergmans Motor

 

CrossEnduroKompaniet

 

 

svedea2

 

 

 

 

 

ströms

Postadress:
Kortedala MK - Motorcykel och Snöskoter
Fredrik Hansson, Gräsåsvägen 25
42470 Olofstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@kortedalamotork...

Se all info