Hoppa till sidans innehåll

Håcan Mellander i våra minnen

14 JUL 2020 18:35
Många inom fotbollen i Kramfors har sina egna minnen av Håcan Mellander. Här är Anders Månssons berättelse om en av KA-fotbolls största eldsjälar.
  • Skapad: 14 JUL 2020 18:35

För en månad sedan kom det sorgliga beskedet att Håcan Mellander, en av Kramfors-Alliansens fotbolls största eldsjälar och supportrar, gått bort. Håcan satt bland annat i styrelsen i perioder, skrev i matchprogrammet och var mycket involverad. Många uttryckte sina känslor på klubbens facebooksida och vittnade om hans varma, godhjärtade person och stora bidrag. Många kände Håcan mycket bättre än mig men jag önskar här ge en personlig berättelse. Då han var en mycket erfaren skribent är det också passande att han själv blir ämnet i en text.

 Som pojklagsspelare för K-A såg man ofta Håcan på IP. Det dröjde emellertid några år innan jag insåg att det var densamme Håcan Mellander som stod som signatur till mycket av den fotbollslitteratur jag som väldigt fotbollsintresserad läste. Ett tidigt minne är ett reportage i Buster om Liverpool FC, skrivet av Håcan 1983, som jag studerade om och om igen och som bidrog till att de röda blev ett favoritlag. Tidsskriften Svensk Fotboll plöjde jag också inbitet och där var Håcan skribent. Tidningen producerades på Cewe-förlaget i Bjästa, där Håcan arbetade, bland annat även som redaktör för Svenska Handbollsförbundets officiella tidning Handboll. Den sporten var en annan passion för Håcan och han var på plats när Sverige tog sitt bragdartade VM-guld i Tjeckoslovakien 1990. Han erhöll senare förtjänsttecken från såväl Svenska fotbollsförbundet som Ångermanlands fotbollsförbund, vilket visar hur uppskattat hans arbete var.

 

När vårt framstående pojklag i början av 90-talet började träna med A-laget fick vi kontakt och det var spännande att prata med Håcan som för Svensk Fotbolls räkning bevakat flertalet VM och EM, landskamper och mycket annat. Jag lånade ut mina egna fotbollstexter, som jag hängivet sysslat med sedan tidig ålder, och Håcan berömde dem samt föreslog att jag kunde följa med till Cewe-förlaget någon gång. Det blev tyvärr inte av, säkert främst på grund av bristande framåtanda från min sida. Utöver något matchreportage för Nya Norrland tog jag aldrig chansen att bli fotbollsskribent, något jag kan ångra. Det blev senare åtminstone skrivande i musikens värld och att skrivande alltid känts givande bidrog nog tidigt Håcans texter till.

 

Jag nämnde för Håcan att jag hade en förkärlek för Brasiliens landslag, något också han hade, och han var generös nog att skänka mig flera fina matchprogram, med mera. Man imponeras av programmet för England-Brasilien på Wembley 1987, i vilket Håcan plitat dit tröjnummer på de deltagande profilerna. Många år senare frågade jag om stora fotbollsupplevelser han haft vilket gled in på möten med spelare, och han sken upp när han valde en händelse: att träffa Diego Maradona. Oerhört stort, liksom att på plats under Mexico-VM 1986 bevittna argentinarens magi på planen. Det är inte många som fått uppleva det Håcan gjorde.

 

Internationella superstjärnor i all ära, men det som låg Håcan närmast hjärtat var tveklöst den lokala fotbollen och i synnerhet Kramfors-Alliansen. Efter en korsbandsskada återupptog jag spelandet i Wäija/Dynäs, men träffade Håcan då och då. Han var ständigt närvarande när Kramfors hade match och var mycket engagerad, utöver uppdragen som nämndes i inledningen. Ett gammalt dokument gällande åtaganden inför hemmamatch finns kvar på herrlagets materialrumsdörr och förkunnar att matchklockan (den klassiska som stod vid hörnet mot Skarpåkern) sköts av Håcan Mellander. En mindre men väsentlig uppgift och jag ska se till att dokumentet hänger kvar.

 

På senare år syntes Håcan inte lika ofta på IP men han följde garanterat resultaten i K-A:s matcher. När herrlaget 2017 säkrade seriesegern i division III på IP mötte jag honom efter matchen då jag var på väg till Strike. Att även damlaget bärgat seriesegern i division II möjliggjorde ett storslaget firande av en mycket minnesvärd säsong för föreningen. Håcan hade satt sig vid Ådalshallen för att vila men han lyste av glädje med sitt breda, varma leende.

 

Vid hemmamatchen mot Friska Viljor i DM bar K-A:s spelare och ledare en svart sorgbindel och under den tysta minuten inför avspark försökte jag visualisera Håcan mot staketet längs planen där han stått otaliga gånger. Inom föreningen brukar det pratas om och eftersträvas Blå Kärlek samt Kramforshjärta. Håcan personifierade båda. Detta var uppenbart till slutet, bokstavligen. I dödsannonsen i Tidningen Ångermanland uppmuntras den som vill hedra Håcans minne att tänka på Kramfors-alliansen fotboll, med bifogat bankgironummer. Vila i frid, Håcan, och tack för din gärning för Kramfors-Alliansen, idrotten och dess supportrar.

 

Skribent: Anders Månsson
E-post: Adressen Gömd

 

Våra samarbetspartners:
ådalens tr folksam
nordhydraulic elpress
Icalogo2 Bybergnordin tr
sundströms adalens tv
SKANSKA Sportringen
nmv
lennart eriksson

Br. Thorins

kempes el caverion
bluecom-logo2 vtg
handelsbanken bollsta skrot2
logodynas BNs
SOCIELDEMOKRATERNA Swedbank_logo
alartalarmlogo Kramforsbladet logo (2)
allteknik_logo  
hotell kramm2 jakten

provab

Mediateknik

tank om

 

Postadress:
Kramfors-Alliansen - Fotboll
Krongatan 1
87234 Kramfors

Kontakt:
Tel: 061212700
E-post: fotboll@kramforsalli...

Se all info