Hoppa till sidans innehåll

Historisk tillbakablick med Månsson

28 MAJ 2020 11:13
Anders Månsson, sedan länge en KA-supporter, numera även materialare i herrlaget, skriver här om några stora händelser i fotbollshistorien i Kramfors. I väntan på seriestart - här kommer lite spännande läsning.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2020 11:13

Sedan dess gräsmatta fick klartecken för premiär i början av mars har Kramfors IP varit fylld med tränande fotbollsspelare, men när vi nu närmar oss juni är det fortfarande endast träning som äger rum på planen och inga seriematcher.

Anledningen känner alla till och människors hälsa är självfallet det som måste prioriteras. Under tiden har entusiasmen och intensiteten hos spelarna bibehållits på ett imponerande vis. Detta är uppenbart inte bara när det gäller herrlaget, utan även när man beskådar Kramfors-Alliansens övriga lag samt andra föreningars trupper som tränar på IP. Med detta sagt börjar dock suget efter tävlingsmatcher, med spänningen och inramningen de medför, bli påtagligt.

Längtan efter ligastart – eller i många fall fortsättningen av ligan – är stor bland spelare, ledare och supportrar fotbollsvärlden över och exempelvis engelska högstaligan Premier League hindras från spel precis som oss. Då livefotboll inte existerar är det lätt hänt att man tittar bakåt, och även historiskt finns en gemensam nämnare mellan lag från nämnda liga, då betitlad First Division, och Kramfors-Alliansen. Det är till och med så att de har mött varandra i matcher på IP. Något som ni äldre säkerligen kommer ihåg men för de flesta ynglingar ter sig nog detta som struntprat och fantasier.

Till skillnad från idag då klubbarna i Premier League gärna arrangerar träningsmatcher i andra världsdelar för att expandera sina varumärken, var det förr om åren tradition att lägga flera av sommarens träningsmatcher i Norden. Många orter i Sverige, stora som små, besöktes av klubbar som blivit mycket populära här tack vare TV:s Tipsextra, som varje lördag sände en match från engelska ligan. För den fotbollsintresserade var programmet veckans absoluta höjdpunkt, och jag minns själv med värme lördagarna hos mormor och morfar, med stryktipssystemet jag och morfar komponerat.

Tack vare ihärdigt arbete av K-A, med legendariske eldsjälen Gert Nilsson i spetsen, kom alltså även Kramfors att gästas av engelska lag. Jag och kompisarna Jens, Jörgen och Krister, även lagkamrater i vårt eminenta, flerfaldigt seriesegrande pojklag, var alltid på plats när A-laget hade hemmamatch och att se de engelska lagen var stora upplevelser. En särskilt minnesvärd match är den 1988 mot Wimbledon, som försmädligt nog hade skrällbesegrat mitt kära Liverpool i FA-cupfinalen ett par månader tidigare. I matchprogrammet fångar Håcan Mellander innebörden av händelsen: ”Tanken är ju fantastisk: Wimbledon FC, de regerande FA-cupmästarna, spelar på Kramfors IP mot vårt eget Alliansen. Otroligt!”

Storpubliken på IP (1428 personer, enligt lokaltidningen) fick se en underhållande tillställning. Hemmalaget, tränat av Anders Nordlander och innehållande spelare som Glenn Juhlin, Dan Selander, Jan Hellström, Lars Andrén och Tomas Gustafsson, bjöd upp till kamp och tog faktiskt ledningen. Till slut kunde emellertid Wimbledon, vars omtalat fysiska och direkta spelstil demonstrerades, vinna med 3-2. I K-A var Kent Kristiansson briljant och på den efterföljande banketten på Hotell Kramm uttryckte Wimbledons ledning intresse för den finurlige och spelskicklige svensken, som alltid var skoj att titta på som åskådare på IP. Hans ålder (29) ansågs dock för hög. Jag har senare flera gånger själv hört Kent berätta om denna episod som fått kultstatus.

 

Autografer var populärt att införskaffa av de engelska profilerna och mitt block innehåller flertalet signaturer från olika lag. Jag glömmer aldrig synen av den väldige Wimbledonanfallaren John Fashanu lunkande från den klassiska kiosken vid IP:s entre, belåtet smaskande på en korv med bröd. Vi grabbar frågade om autograf varpå han leende plitade dit ”FASH” , i mitt fall i matchprogrammet. Fashanu gjorde kommande säsong ett par landskamper för England.

 

Jag hittar just nu inte uppgifter om alla som välkomnats till IP, men i programmet för K-A mot Leicester 1989, där hemmatränaren Mikael Berggren säger att ”det är lite extra att få möta engelska proffs”, står det att Leicester är det tionde engelska laget på IP, och de var inte det sista. En vägg i herrlagets omklädningsrum pryds av gamla tidningsklipp vilka ger information om att även Coventry, Milwall, Luton, Crystal Palace, Ipswich, Queens Park Rangers och Sheffield United spelat på Kramfors IP. Själv är jag tämligen säker på att bland andra även Stoke och Norwich varit här. När jag nu bläddrar i programmet upptäcks dessutom att en ung Gary McAllister ingick i Leicesters trupp. När jag och Jörgen många år senare för första gången såg Liverpool på Anfield var det McAllister som på straff placerade in Liverpools segermål mot Barcelona i en UEFA-cupsemifinal med elektrisk stämning. Ett kul sammanträffande.

 

I skrivande stund finns hopp om att seriespel ganska snart ska kunna startas i Sverige, England och andra länder. På grund av den alltjämt mycket allvarliga situationen blir det utan publik. För spelare och ledare skulle matcher vara ett glädjeämne, och när till sist också åskådare får tillträde lär atmosfären på IP och andra arenor nå nya höjder. I nuvarande läge är fotbollen som sagt underordnad långt viktigare saker, men glädjen och gemenskapen den genererar bland människor, var de än kommer ifrån, är ovärderlig och verkar som stark förenande kraft i samhället.

 

Skribent: Anders Månsson
E-post: Adressen Gömd

 

Våra samarbetspartners:
ådalens tr folksam
nordhydraulic elpress
Icalogo2 Bybergnordin tr
sundströms adalens tv
SKANSKA Sportringen
nmv
lennart eriksson

Br. Thorins

kempes el caverion
bluecom-logo2 vtg
handelsbanken bollsta skrot2
logodynas BNs
SOCIELDEMOKRATERNA Swedbank_logo
alartalarmlogo Kramforsbladet logo (2)
allteknik_logo  
hotell kramm2 jakten

provab

Mediateknik

tank om

 

Postadress:
Kramfors-Alliansen - Fotboll
Krongatan 1
87234 Kramfors

Kontakt:
Tel: 061212700
E-post: fotboll@kramforsalli...

Se all info