Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Johansson

Damernas mäktiga insats fick Kramfors IP att explodera

27 SEP 2017 09:24
Kramfors/Frånös sista match för säsongen blev något alldeles extra. Elitettan-laget IK Uppsala Fotboll stod för motståndet under tisdagskvällen när Svenska Cupens omgång 3 skulle avgöras - och vilket oförglömligt drama det blev!
  • Uppdaterad: 27 SEP 2017 12:07

Man anade att något speciellt var på väg att hända redan före matchen börjat. Redan en halvtimme före match ringlade sig köer utanför entrén till Kramfors IP. Det fanns spänd förväntan hos publiken. Något låg liksom i luften.

Snacket på läktaren före avspark var att man hoppades Kramfors/FSK skulle kunna reda ut inledningen på matchen, som många nog anade skulle kunna domineras kraftigt av Uppsala. Dock blev matchens inledning jämn. Man kan inte säga att gästerna från Elitettan hade något större övertag. Bästa läget som skapades i matchens inledning fick istället hemmalagets Tuva Stattin. Hon fick skottläge från 16 meter men Uppsalas målvakt kunde rädda.
Allt eftersom halvleken gick tog Uppsala över allt mer. Dom visade upp ett skickligt passningsspel och utnyttjade hela planens bredd. Hemmaspelarna såg en aning stressade ut och hade svårt att hålla bollen inom laget. Istället fick man jobba stenhårt för att vinna tillbaka bollen och försvara sig. Uppsala hittade instick på sidan om Kramfors backlinje och det var flera gånger riktigt nära att resultera i mål. En av matchens giganter återfanns dock i Kramfors/Frånös mål. Angelica Åhlin växte ut till ett spöke för bortalaget. Hon fick även hjälp av ribban och stolpen vid något tillfälle. Men till slut var hon tvungen att kapitulera för bortalagets och kanske planens bästa spelare, Ariam-Berhane Gebreyohannes. Hon fick skottläge en bit in i Kramfors straffområde och kunde kontrollerat placera in bollen otagbart vid stolpen. Tungt, inte minst eftersom det då bara återstod två minuter av första halvlek.

0-1 underläge i halvtid och ganska kraftig Uppsaladominans innebar att man var en smula orolig att andra halvlek skulle bli riktigt jobbig. Men såna farhågor kom på skam. Uppsala kanske hade spelövertag även i andra halvlek men matchen jämnade ändå ut sig. Simone Edefall skapade oreda på Uppsalas högerkant flera gånger. Med bara några få minuter kvar gick Kramfors/Frånö ner på trebacklinje och chansade med att flytta upp spelare för att få till en kvittering. Det var en chansning som lyckades. Efter ett inkast damp bollen ner i Uppsalas straffområde och en hel hop Kramforsspelare kastade sig över den som hade de varit pirayor som attackerar en välgödd vattenbuffel. Bollen skulle bara in i Uppsalas mål och den förpassades också dit av just Simone Edefall. Nyligen har Kramfors kommun bytt trasiga glödlampor på IP med hjälp av kranbil, sannolikt gick ytterligare en eller annan lampa sönder av de starka glädjevrål som hemmapubliken framkallade i det läget. Obekräftade rykten gör också gällande att Statens Seismologiska Institut registrerade aktivitet som vid ett smärre jordskalv i Kramforsregionen just i det ögonblicket. 


Fotograf Erik Johansson fångade ögonblicket då 1-1-bollen gick i nät.

I slutminuterna får Kramfors/Frånö in bollen i Uppsalas straffområde några fler gånger och faktiskt ser då motståndarna smått panikslagna ut. 2-1 är inte alls långt borta. Simone Edefall och Johanna Byström når sånär fram på nån boll. Men efter ordinarie matchtid är ställningen 1-1 och det blir 2*15 minuter förlängning.

Redan efter 35 minuter såg man de första tecknen på kramp hos vissa spelare i hemmalaget. När vi går in i övertid har många problem. Tuva Stattin, som måste ha sprungit närmare ett maratonlopp under matchen, är en av dom som drabbas. Lina Vestin tvingas byta av samma skäl. Även Uppsalaspelare grinar illa och stretchar vaderna. I det här läget är det många som går på ren vilja. Första förlängningskvarten slutar oavgjort. När klockan tickar mot full tid börjar man ana att något riktigt stort kan vara på gång. Straffläggning ser ut att vänta. Hockeyprofilen Fredrik Nordvall, som hela kvällen förkunnat att vi ikväll kommer få uppleva en riktig saga med lyckligt Kramfors-slut, dunkar alla i sin omgivning så entusiastiskt i ryggen att det börjar googlas efter ryggplattor av samma typ man använder inom motorcrossen för att undvika kotförskjutningar. Men det var ju förstås Ariam-Berhane Gebreyohannes. Med tre minuter kvar får hon skottläge och gör inget misstag. För säkerhets skull gör hon också ett till mål och matchen slutar 1-3. Inget orättvist resultat, sett till matchbilden. Men det var ju nära, så nära! Man måste verkligen imponeras av hemmalaget som strider som tigrinnor, varenda en. När dom till slut ändå faller så gör dom det som ett lag, med flaggan i topp. Många spelare gör bland sina bästa prestationer för året när det gäller som mest. För oss på läktaren är det bara att tacka för underhållningen och boka in seriepremiären i division 1 nästa säsong i våra kalendrar.

Publiksiffran stannade så småningom på 412 personer. En högst respektabel siffra. Inget lag i Elitettan har till exempel ett publiksnitt som kan mäta sig med det och det är mer än dubbelt så många som gästande Uppsala IK normalt spelar inför.

Skribent: Thomas Karolin

 

Våra samarbetspartners:
ådalens tr folksam
nordhydraulic elpress
Icalogo2 Bybergnordin tr
sundströms adalens tv
SKANSKA Sportringen
nmv
lennart eriksson

Br. Thorins

kempes el caverion
bluecom-logo2 vtg
handelsbanken bollsta skrot2
logodynas BNs
SOCIELDEMOKRATERNA Swedbank_logo
alartalarmlogo Kramforsbladet logo (2)
allteknik_logo  
hotell kramm2 jakten

provab

Mediateknik

tank om

 

Postadress:
Kramfors-Alliansen - Fotboll
Fotbollsektionen, Krongatan 1
87234 Kramfors

Kontakt:
Tel: 061212700
E-post: [saknas] Information

Se all info