Hoppa till sidans innehåll

Ridgrupper på olika nivåer


Alla vardagkvällar i veckan består av ett antal ridgrupper på olika nivåer. De flesta som rider i en ridgrupp rider samma dag, samma tid varje vecka (lektionsrider = fakturabetalning), andra rider strögånger p.g.a. arbetstider m.m. Vid ströridning (betalning/gång) har man ingen bokad plats i ridgruppen utan bokar in sig gång för gång om det finns plats. De som lektionsrider har företräde till platserna.

Vid lektionsridning skickas faktura ut för terminen och den kan du då betala med 1-2 inbetalningar till vårt bankgiro 980-0640, då har du en bokad plats i ridgruppen. Gäller även när du rider varannan vecka.

I vanliga ridgrupper rider upp till 10 st elever och i specialgrupper 6 st. Ridskolan följer i stort sett skolterminerna, bortsett från att vi inte har sport-, påsk- och novemberlov. Röda dagar är det dock ingen lektionsridning. Höstterminen blir ca 18 veckor (ca v. 34-51) och vårterminen ca 22 veckor (ca v. 2-24) beroende på hur de röda dagarna ligger.

De vanliga ridgrupperna har dressyr, markarbete, hoppning och teori, vilken vecka det är vad ser du på vår Verksamhetsplanering som finns bl.a. här på hemsidan.
Specialgrupper i dressyr och hoppning är inriktade mot träning och tävling i en viss disciplin, och har då bara dressyr och teori eller hoppning och teori. 
På verkasmhetsplaneringen finns även inbokade träningar och tävlingar med.


Teori

Det är viktigt med hästkunskap. Alla ridgrupper har 3 teoritillfällen/termin, då ni har teoretisk undervisning istället för uppsutten ridning (gäller ej Lek & Lär + CR grupperna). Ibland händer det att teorin för din grupp blir flyttad och att ni istället kommer ha ett längre teoritillfälle (ex. clinic, föreläsning) gemensamt med andra grupper en annan dag. Sedan våren 2020 har vi p.g.a coronapandemin enbart digital teori - våra Teorifilmer vill vi att du ser, vi lägger ut fler filmer m.m. lite då och då på lite olika "nivåer".

 

Medlemskap

Alla som rider lektion ska vara medlemmar i klubben, det gäller även om du rider strögånger, medlemskapet innefattar Svenska Ridsportförbundets olycksfallsförsäkring som alla ridande måste ha, medlemsavgiften ska vara betald innan ridning så att försäkringen gäller. Även ryttare som tävlar/löser licens för klubben, och de som har anläggningskort ska vara medlemmar.

I medlemskapet ingår:

En gång varje termin ska du som rider lektion baka till ridskolans cafeteria (anslag kommer upp när det är dags).

Bemanning av vår cafeteria ingår i medlemskapet, ca 1 gång per läsår sätts man upp på vår cafélista för att hålla öppet i vårt lilla café på vardagkvällar mellan ca 17-19.30 (varierar lite från dag till dag). Listan läggs ut på hemsidan och finns även uppsatt på dörren till köket.

Tävlingsfuktionärer. Klubbens medlemmar sätts även upp att hjälpa till i cafeterian, grillen, tävlingsbanan, parkeringen, som städpatrull m.m. vid våra större tävlingar i hoppning och dressyr (lokal och regional tävling) som vi har ca 2 helger per år. Mer om detta kan du läsa i Tävling-menyn - Funktionärer. Det är ca 1-2 pass/år på ca 2-4 h/gång.

 

 

Regler för ridning i ridhus är viktiga att känna till och följa vid all ridning, oavsett om du rider lektion, privat, tränar eller tävlar.

 


Utrustning för dig som ryttare

Hjälm och säkerhetsväst kan du låna av ridskolan, de finns i sadelkammaren i stallet. Det du ska tänka på inför lektionen är att ha en rejäl sko/stövel med liten klack, så inte foten kan glida igenom stigbygeln, du kan då fastna med foten. Långt hår ska vara uppsatt i stallet och på hästryggen för att inte fasta eller skymma sikten. Långa halsdukar och tuggummi får inte användas när du rider. Har du inte ridbyxor så ta bekväma byxor, t.ex. tights eller liknande, jeans brukar inte vara någon höjdare då de har kraftiga sömmar på insidan av benen som kan ge skav. Handskar/vantar är att rekommendera för att förhindra skav i händerna från tyglarna. Klä dig varmt vid kyla. Tygskor och "foppatofflor" är väldigt dåliga stallskor, var rädd om dina fötter, hästarna är tunga.

Hos oss ska alla ryttare upp till 18 år ska ha säkerhetsväst vid all ridning.
 

Bokstäver på Verksamhetsplaneringen:

H = Hoppning
(Olika hoppövningar med hinder och bommar beroende på gruppens utbildningsnivå)


M = Markarbete
(Övningar med bommar på marken, lättare hoppövningar, konbanor och liknande, ibland uteritter)


D = Dressyr
(Ridvägar, skänkelvikning och andra dressyrövningar beroende på utbildningsnivå för gruppen)


T = Teori
(Teoretisk undervisning i stallet eller i teorisalen, ibland väljer ridinstruktören att lägga teorin före eller efter din ridning de veckor det är uppsutten undervisning och du är då helt ledig de gånger det står Teori på planeringen, din instruktör berättar i så fall detta. Ibland samkörs teori för flera grupper på en clinic/föreläsning, detta meddelas via hemsida/facebook/smsgrupper. På anslagen till clinicen står det vilka grupper som är inbjudna, då motsvarar detta 1 av din ridgrupps 3 teoritillfällen under terminen. Håll koll på hemsidan där finns alltid info om vad som är på gång. Under våren 2020 när vi inte kunnat samlas för teori lades en del tid på att fixa teorifilmer med olika ämnen, se dem gärna så att du har koll på läget! Fler filmer läggs ut efter som.

 

Vid kyla

Under vinterhalvåret kan det hända att ridningen blir inställd p.g.a. kyla, och flyttas till ett annat datum eller ersätts med teori; köldgränsen är ca -15 för barn och ca -18 för vuxna. Vårt (gamla) ridhus är inte uppvärmt och det blir därför väldigt kallt där inne; speciellt för ridläraren. Om ridningen blir inställd meddelas detta via hemsidan (senast samma eftermiddag), och ofta även via vår Facebook och till berörda smsgrupper, inställda ridlektioner tas i första hand igen ett annat datum under terminen; din instruktör meddelar när.

 

Hemsidan och Facebook gruppen

Vi kommunicerar all information och förändringar i verksamheten via vår hemsida och vår Facebooksida Kramfors Ridklubb (@KramforsRK) i första hand (t.ex. vid sjukdom, kyla, teori osv.), håll koll här lite då och då.

 

Återbud

Om du inte kan komma till din lektion vill vi att du meddelar detta så snart som möjligt, helst innan kl. 14 så att vi kan planera hästarnas arbete för kvällen. Om du överlåter din ridplats till en annan person så måste även detta meddelas i förväg. Ring ridskolekontoret 0612-30106 eller maila This is a mailto link 
Vet du i långt i förväg att du ska vara bortrest så meddela oss i god tid (minst en vecka i förväg) så finns möjlighet att kunna ta igen passet om plats finns i lämplig grupp innan terminen är slut. Många av ridlärarna har sms-grupper till sina ridgrupper, där man också kan meddela om man inte kan komma.

 

Vid avfallning

Inte ofta men ibland händer det att någon ramlar av, av olika anledningar. Hästar är flock- och flyktdjur, vilket kan summeras med, gör en – gör alla, i vissa fall.
T.ex. om en häst blir rädd för något och springer iväg eller om någon häst är lite busig kan det smitta av sig på de andra hästarna då kan det hända att någon elev gör en ofrivillig avsittning.
Publik/föräldrar på läktaren och i café, håll dig lugn, sitt kvar, barn och hästar blir mer rädda om du gör plötsliga rörelser, skriker, springer på läktaren eller plötsligt kommer in på ridbanan. Vänta tills alla hästar stannat och fråga ridläraren om du kan hjälpa till med något INNAN du kommer in på ridbanan.
Vid avfallning stannar alla sina hästar och står stilla tills ridläraren säger att det är okej att fortsätta. Försök inte att fånga en lös häst från hästryggen.

 

Publik på läktaren

Sitt stilla och ha en låg samtalston, inget viftande med sittunderlag och inget spring eller stampande, vissa hästar är lättskrämda. Det är lyhört från cafeterian in till gamla ridhuset så försök att inte skramla med stolar och annat precis intill fösnsterdelen.
Låt bli att ge instruktioner till ditt barn/ungdom från läktarplats, det sköter ridläraren, det skapar ofta bara onödig förvirring och irritation samt stör undervisningen.

 

Information om ströridning m.m.

 

Måndag

16:45-17:30 Carola Wallin, Barn/ungdom, 10 platser, full
17:30-18:30 Carola Wallin, Barn/ungdom, 10 platser, full
18:30-19:30 Sara Nilsson, Ungdom/vuxna, 10 platser
19:30-20:30 Sara Nilsson, Dressyrspecial, 6 platser, full
20:30-21:30 Sara Nilsson, Dressyrspecial, 6 platser, full

 

Tisdag

16:00-16:45 Carola Wallin, Barn nybörjare, 10 platser, full
16:45-17:30 Carola Wallin, Barn nybörjare, 10 platser, full
17:30-18:30 Susanne Juto-Nordenfors, Dressyrspecial, 6 platser, full
18:30-19:30 Linnea Nilsson, Ungdom/vuxna, 10 platser
19:30-20:30 Linnea Nilsson, Ungdom/vuxna, 10 platser
20:30-21:30 Linnea Nilsson, Ungdom/vuxna nybörjare forts., 10 platser, full

 

Onsdag

08:30-09:15 Susanne Juto-Nordenfors, Vuxna motionsridning, 10 platser
16:30-17:30 Carola Wallin, Barn/ungdom, 10 platser
17:30-18:15 Carola Wallin, Barn/ungdom nyb. forts, 10 platser, full
18:15-19:15 Sara Nilsson, Hoppspecial, 6 platser, full
19:15-20:15 Sara Nilsson, Hoppspecial, ponny, 6 platser, full
20:15-21:15 Sara Nilsson, Hoppspecial, 6 platser, full

 

Torsdag

15:45-16:45 Carola Wallin, Hoppspecial, 6 platser, full
16:45-17:45 Carola Wallin, Hoppspecial, 6 platser, full
17:45-18:45 Carola Wallin, Hoppspecial, 6 platser, full
18:45-19:30 Carola Wallin, HK fritidsridning, 10 platser, full
19:30-20:30 Susanne Juto-Nordenfors, Vuxna, 10 platser
20:30-21:30 Susanne Juto-Nordenfors, Dressyrspecial, 6 platser, full

 

Fredag

14:45-15:45 Sara Nilsson, Dressyrspecial, 6 platser
15:45-16:45 Sara Nilsson, Barn/ungdom, 10 platser
17:00-18:00 Beatrice Berggren, Hoppspecial, 6 platser, full
18:00-19:00 Beatrice Berggren, Ungdom/vuxna, 10 platser

 

Lördag/Söndag

Lektionsgrupper i centrerad ridning vissa lördag och/eller söndagar
09:00-10:00
10:00-11:00, full
11:00-12:00, full

 

Lek & Lär grupper 8 ggr/termin på vissa vardagkvällar

Uppdaterad: 03 SEP 2020 14:48 Skribent: Susanne JutoNordenfors

Postadress:
Kramfors RK
Björknäsvägen 26
87232 Kramfors

Besöksadress:
Björknäsvägen 26
87232 Kramfors

Kontakt:
Tel: 061230106, 061213190
E-post: info@kramforsridklub...

Se all info