Hoppa till sidans innehåll

Vill du börja skjuta IPSC?


För att skjuta IPSC måste du gå en IPSC kurs.

- - -

Nedan följer kortfattat vad kursen går ut på. Detta är samma för hela landet.

Kursen består av teori om reglerna och utrustning. Reglerna läses in själva med instuderingsfrågor. Ni får sedan ett teoriprov.

Utrustningen och reglerna för denna gås igenom gemensamt i klassen.

*

Kursen består även av praktiska övningar:

IPSC:ens grund är att vi, på ett säkert sätt, under stress (tiden som går) ska kunna hantera vårt vapen.

Drag från hölster, magasinsbyten stillatående och under rörelse (framåt, åt höger, åt vänster och bakåt).

Förflyttning åt "alla" håll.

Skytte med två händer och med en hand (både vänster och höger).

Start med laddat eller tomt vapen på ett bord. Kunna ta upp laddat vapen med "fel" hand från ett bord.  på ett säkert sätt.

-

Det ovanstående ser säkert ut som Massor! och... Ja, det är det. Därför så är detta något som tränas med tomt vapen först och i sakta Lugn takt.

Grundkursen består av minst 2.5 heldagar (0900-1600) där ovanstående tränas och blandas med teori och rena skytteövningar.

När instruktörerna anser er klara så får ni skjuta upp för en Examinator som kommer till klubben.

Denne tar sedan med er en och en till en av banorna (A. B, C eller baksidan) och kör olika övningar för att se att ni klarar minimum kraven.

OBS. Det är inte alla som får gå upp till examination om instruktörern anser de behövs mer träning, det är inte heller säkert ni klarar examinationen.

Det som händer då är att vi tränar mer och hittar en tid för ny exa.

Vi instruktörer har flera gånger fått höra att exan var lättare än själva kursen - vilket ÄR vårt mål. Eleven ska gå in med känslan att jag klarar detta men Utan att vara kaxig. Självförtroende är bra, till en viss gräns.

Det enda vi inte kan träna fram är er eventuella nervositet vid exan. Dock så ser vi till att ni går in med bästa möjliga förutsättningar!

 

*

Krav på förkunskaper för att gå kursen.

Det finns inget krav på Pistolskyttekortet eller några som helst serier från Banskyttet.

OBS. Det är inte säkert din klubb har möjlighet att hålla med lånevapen, organiserad träning etc. Så det betyder inte att du kan kräva att få gå kursen!

Inom IPSC (på KPK) så gör vi tvärtom mot Banskyttet - vi börjar på ca 3meter och jobbar oss bakåt. Redan på 3meter så ser du om du gör ett avfyrningsfel eller dylikt.

En övning som flera IPSC skyttar tränats i på KPK är att skjuta 3 skott från ca 3, 7, 10, 15, 20 och 23 meter. Skytten ska sikta på samma ställe hela tiden och målet är att alla skotten ska sitta inom 10cm. Att uppnå dessa 10cm ÄR svårt och tar sin tid men det märks på tävling sen!

Jag har använt detta både för nybörjare inom luftpistol och banskyttet, med framgång.

Det är Inte en IPSC Övning - det är en Skytteövning! 

I motsats till populär tro, så ramlar inte en 9mm kula märkbart mellan 0 - 40meter. Oavsett om du skjuter med 6.5 grams kula (100grains)  eller 9.7 grams kula (150grains).

För en "normal" 9mm pistol med 4.5" pipa (Glock 17, SiG 226 etc) så gör en 1mm justering på siktet/byte av korn, att träffen flyttar sig ca 100mm framme på 25meter. Håller du 1mm stilla mellan varje skott? ;-)

-

Det kan vara en fördel att man skjutit innan men samtidigt så är det ett helt annat skytte.

Likheten är: Bra avtryck och siktena ska ligga rätt.

En likhet som ändå skiljer sig - stå rätt. Som IPSC skytt måste du vara redo att direkt efter skott röra på dig - vilket ger andra förutsättningar. Du skjuter även flera skott i snabb takt, vilket även det kräver andra ställningar för kroppen.

-

Det handlar mer om inställningen än tidigare erfarenhet.

Uppdaterad: 28 JUN 2018 02:22 Skribent: Håkan Söderholm
E-post: Adressen Gömd

SPONSORER:

ABKlogo_cmyk

Postadress:
Kristianstads PK - Skyttesport
Barbro Arvidsson, Snårarpsvägen 46
29165 Kristianstad

Kontakt:
Tel: 044245597
E-post: arvidsson.barbro@tel...

Se all info