Hoppa till sidans innehåll

Klädsel och utrustning på klubbtävlingar


Ryttarens klädsel vid klubbtävling

Vid klubbtävling skall ryttarens klädsel vara hel, ren och för ridsporten ändamålsenlig. Vita ridbyxor och kavaj är inte nödvändigt på våra klubbtävlingar, däremot givetvis godkänd hjälm och skor/stövlar med klack. Skyddsväst rekommenderas i hoppning.

Tröja eller jacka med kapuschong är av säkerhetsskäl inte tillåtet på några hopptävlingar (TR III moment 370 fr o m 2004). Detta rekommenderas således heller inte vid träning/lektionsridning.

Om du har långt hår ger det ett prydligare intryck om du sätter upp det i flätor, hästsvans eller använder hårnät än om det hänger löst.

Spö och sporrar

Spö får inte användas på dressyrtävlingar med undantag för program för Ryttarmärke I och II. Vid övriga klubbtävlingar i dressyr är det tillåtet med spö på framridningen enligt TR:s bestämmelser. Observera att det fr o m 2006 inte är tillåtet att medföra spö vid ridning runtom eller inne på tävlingsbanan i samband med förestående start. Detta medför uteslutning enligt TR. Detta gäller om inget annat angetts i propositionen även på våra klubbtävlingar i dressyr.

I hoppning är det alltid tillåtet att använda spö enligt TR:s bestämmelser. Sporrar får, enligt de bestämmelser som anges i TR, användas vid klubbtävlingar i hoppning och dressyr under förutsättning att din instruktör har godkänt detta. Ta upp frågan med din instruktör i god tid innan tävlingen.

Hästens utrustning

TR:s bestämmelser för hästens/ponnyns utrustning gäller på våra klubbtävlingar.

För klubbtävlingar i dressyr gäller följande undantag vid program för ryttarmärke I och II på lektionshäst/ponny

Inspänningstygel får användas om den tillhör ordinarie utrustning. Bett som tillhör ordinarie utrustning får användas även om det ej är godkänt i dressyr-TR. Benskydd får användas om det tillhör ordinarie utrustning.

Vid övriga klasser gäller TR:s regler, dvs

Inga inspänningstyglar är tillåtna (gäller även på framridningen). Endast de bett som är godkända enligt dressyr-TR får användas (gäller även på framridning). Benskydd/benlindor får endast användas på framridning, ej på tävlingsbanan.

Övrigt

Observera att på klubbtävlingar tävlar man i lektionshästens/ponnyns ordinarie utrustning. Det är alltså inte tillåtet att använda klubbens vita vojlockar och schabrak på klubbtävlingar, men har du en egen får denna givetvis användas under förutsättning att den passar hästen/ponnyn. Övrig egen utrustning, t ex bett eller träns, får användas endast i undantagsfall och efter godkännande av instruktör och tävlingssektion. TR:s regler rörande hästens utrustning gäller i första hand. Observera: Det är den tävlandes skyldighet att känna till TR:s bestämmelser angående häst och ryttares utrustning. Är du osäker på vad som gäller, kontakta tävlingssektionen eller din instruktör i god tid innan tävlingen.
Uppdaterad: 30 MAR 2010 19:13 Skribent: Hanna Johansson

 


 

       


 

  

Postadress:
Kristianstads RK - Ridsport
Hammarspyntsvägen 62
29150 Kristianstad

Kontakt:
Tel: 0727-012707
E-post: This is a mailto link

Se all info