Hoppa till sidans innehåll

Historia


Sällskapets bildande

Det började med följande notis från allmänheten i Nya Kristinehamns Posten fredagen den 27 maj 1921.


UPPROP:
Intresset för ett bad såsom ett medel att höja folkhygienen har i vårt land en längre tid befunnit sig i en vågdal. Så även i vår stad. På senare tid har det emellertid förefallit , som om detsammaåter vore i stigande. Utan tvivel torde så vara fallet även här i staden, ehuru detta intresse saknat möjligheter att taga sig uttryck då då varmbadhuset ju icke på långt när uppfyller kraven på ett modernt sådant och att kallbadhus helt saknas. För att kallbadhusfrågan skall kunna erhålla en lycklig och snar lösning fordras att en samhällelig opinion kräver denna lösning, men kan framkallandet av en sådan opinion endast ske om allmänhetens intresse stimuleras. Detta åter torde bäst kunna ske genom ett simsällskap, som på sitt programm upställer: Simidrottens utövande och befrämjande (simundervisning), Höjandet av intresset för bad och simmning, samt sist och först kallbadhusfrågan. På grund av härav får vi härmed inbjuda intresserade till bildandet av ett simsällskap för Kristinehamn med omnäjd. Konstituerande Sammanträde hålles på tullhuset tisdagen den 31 dennes, kl. 7.em.

E. Bohm
O. Hagelin
O. Mathsson
 E. Brydolf
Fr. Hjelm
Artur Nillsson
 K. Böwing
C. Lidman
A. Pageles
 
Att uppropet inte klingade ohört kan man redan i onsdagens tidning av den 1 juni 1921 utläsa: Kristinehamns Simsällskap bildades vid ett sammanträde med intresserade i går afton. Förslag till stadgar antogs. Sällskapets första uppgift blir att arbeta för iordningställande av provisorisk badplats vid Skymningen.

Till styrelse valdes:
Kammarskrivare Artur Pagels, ordförande
Kontorsskrivare Artur Nilsson, vice ordförande
Folkskollärare John Holmberg, kassör
Apotekare C. Lidman, sekreterare
Ingenjör Einar Bohm, vice sekreterare
F. G. Hjelm, intendent
med ingenjör Thure Larsson och bokhållare E. Larsson som suppleanter.

 

Årsavgiften bestämdes till 3:- med halv avgift för juniorer
Ständig medlem betalade 25 kr.

 

1946 inköptes fabrikör Johanssons sommarstuga för ett pris av 8.000 kr. Ett borgenslån intecknas i Sparbanken. Styrelsen enar sig om en Eld & Vattenfest ute vid skymningens badplats, där efter en enkel supé vid den ny inköpta klubbstugan som döptes till GRYNINGEN.

 

Den 20/12 1964 invigdes det efterlängtade nya varmbadhuset, Broängsbadet i Kristinehamn. I och med detta fick KrSS åter många ungdommar i sin verksamhet, som kunde vara med och slåss om Svenska Ungdomsmästerskapens medaljer.

 

År 1965 gav Svenska Simförbundet Kristinehamns Simsällskap uppdraget att arrangera årets inomhus-SM som avgjordes i Broängsbadet den 27-28 mars och blev en stor succé.

 

1967 bildades en stödförening till KrSS som skulle bistå med transporter av simmare till och från deras tävlingar, namnet blev Simsportens Vänner.

 

Under hösten/vintern 1994 och våren 1995 hölls badhuset stöngt pga renovering och verksamheten har därför gått på sparlåga men vår elit grupp har tränat i Karlskoga och Karlstad några dagar i veckan.

 

1997 arrangerade KrSS Svenska Junior Mästerskapen i simning den 4-7 december, 32 år efter det senaste Svenska Mästerskapet i värmland.

Uppdaterad: 27 FEB 2011 22:16

KrSS sponsorer

bocentrum_small

hsb

Kristinehamns energi

Postadress:
Kristinehamns SS - Simidrott
Sannabadet, Arenavägen 3
68154 Kristinehamn

Besöksadress:
Sannabadet, Arenavägen 3
68154 Kristinehamn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link