Hoppa till sidans innehåll

Hur blir man seglare?


Att bli en duktig seglare är inga konstigheter....

 

Steg 1 är börja i seglarskolan. Där behöver i princip bara ett par gummistövlar ett regnställ och en flytväst. Den vanligaste båten att lära sig segla i är Optimistjollen. En Optimist kan du antingen låna av någon kompis, hyra av klubben eller köpa en billigare begagnad. Man kan hitta en bra nybörjarbåt för mellan 3000-6000:-.

 

Tycker man att segling är roligt och vill fortsätta skall man anmäla sig till fortsättningskursen i seglarskolan. Då lär man sig även grunderna i hur kappsegling går till. Man kan gärna gå fortsättningskurs under samma sommarlov som man går nybörjarkursen.

 

Många som känner att de börjar få lite koll på kryssar, länsar mm tycker det är kul att börja tävla mot sina kompisar. För att lära sig mer om kappsegling börjar man i KKKK:s träningsverksamhet. Nybörjargruppen Optimist Grön tränar samtidigt som övriga optimistgrupper tisdag och torsdag från april till september.

 

KKKK ordnar även kappseglingar varje måndag under våren och hösten. När man är nybörjare tävlar man som C-Optimist. Det innebär att det alltid finns en tränare med som hjälper till där det behövs. Dessutom brukar alla som är med få pris. Det finns en mängd seglingsklubbar runt om i göteborgsområdet, både längs kusten och vid några av insjöarna. De olika klubbarna ordnar kappseglingar under hela såsongen och till vissa av dessa åker vi ifrån Kullavik i gemensam trupp med tränare, så att alla, både föräldrar och seglare skall känna sig trygga och få hjälp.

 

När man passerat C-optimiststadiet börjar man segla B-optimist om man är upp till tolv år och därefter A-optimist. En serie som kallas Liros Cup ordnas utmed Västkusten varje år av de olika klubbarna. I denna serie finns både A- B- och C-klasserna. Dessutom ingår flera andra klasser förutom Optimist. En annan roligt tävling, där KKKK brukar ha riktigt många deltagare är Lilla Tjörn Runt. Här seglar man i olika åldersklasser runt Stenungsön. Denna tävling brukar vara sista fredagen på sommarlovet och lockar runt 250 optimister.

 

Om man fått riktig smak på kappseglandet kan det vara kul att börja segla kvaltävlingar. Sverige är indelat i 5 regioner, varav vår är den största. Varje vår och höst ordnas Regionskval, här kvalificeras sig de ca 40 främsta från Västkusten till rikskval där man möter de som kvalficerat sig från övriga regioner i landet.

 

Resultaten i de tre tävlingar som ingår i rikskvalsserien leder fram till den riksranking som ligger till grund för uttagningen av de som får representera Sverige i internationella mästerskap,

 

VM: De 5 bästa på rankinglistan får åka till VM.
EM : Nästa 7 (minst tre av varje kön)  får åka till EM.
NM : Följande 20 flickor och 20 pojkar, av vilka 5 av varje kön tas ut på JSM (Svenska Mästerskapet),  utgör representationslag till NM. 

 

På EM och NM seglar flickor och pojkar i olika klasser. Däremot seglar man tillsammans på VM. VM har genom åren vunnits av såväl pojkar som flickor.

 

Tycker man att det är roligare att segla flera i båten, finns andra roliga båtat att tävla i. RS Feva är ett exempel på en sådan. En modern 2-mans båt av sk skifftyp där man seglar med gennaker på undanvindarna. KKKK har 4 st RS Fevor som kan lånas för träning och tävling.

 

Det år man fyller 15 är sista året man tillåts segla Optimistjolle. Efter detta är det vanligaste att man antingen fortsätter segla själv i en Zoom 8, eller den något större E-jollen, eller att man tillsammans med en kompis hoppar på en tvåmansbåt såsom 29er, 420 eller liknande.Lycka till!

Uppdaterad: 12 MAR 2020 20:21 Skribent: Marcus Westerlind

KKKK SPONSORER

 Logo Liros_blue

 
PelleP
 

 BMW Logo

 
 

 

facebook kkkk 

Postadress:
Kullaviks KKK - Segling
Box 14
42921 Kullavik

Besöksadress:
Kullaviks Hamn
42933 Kullavik

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info