Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Information träning höst-2021 (Optimist & Feva)


Grupper: Optimist - Grön, Blå och Röd grupp och Feva

Våra barn är i optimist indelade i träningsgrupper: Ljusgrön, Grön, Blå och Röd/Svart.


LjusGrön grupp är den naturliga fortsättningen efter seglarskolan. Du får lära dig att segla i olika vindar och seglingssätt och kryssa. När du kan hantera seglingssätten går du över till Görön grupp.


Grön grupp där du fortsätter träna alla seglingssätten och lär dig även de olika momenten på kappseglingsbanan. Fokus är att bygga kamratskap och känna sig trygg på sjön. Grön seglar endast under den varma säsongen, när vattnet är under 14 grader är det krav på torrdräkt. Ljusgrön/Grön tränar tisdagar och torsdagar riggade och klara kl 17:30, klara kl 19:30.

Utöver träning i Kullavik åker vi gemensamt på några lokala regattor tillsammans som är särskilt anpassade för nybörjare, bla i Billdal och på Rådasjön. Under vinterhalvåret har vi Segla i Kullavik 2021 fysträning tillsammans med de andra grupperna.

Blå grupp lägger ett större fokus på kappsegling. Träningen är upplagd för att utveckla barnens färdigheter i de olika seglingssätten, vi seglar i vindstyrkor upp till ca 10 m/s och uppmuntrar barnen att deltaga i så många regattor som möjligt, i de flesta har vi medföljande tränare i närområdet. De som tränar i Blå grupp har som målsättning att vara med i Regionskval och andra större lokala tävlingar. Vanligtvis stannar man i blå grupp ett till fyra år. Hur länge man är blå Optimist beror till stor del på hur mycket man tävlar och tränar.

Blå grupp tränar tisdagar: riggade och klara kl 18 då samlingen börjar. Avslut kl 20:30.

Röd/Svart grupp går du när du har kappseglat mycket och vill satsa på din sport. Alla i gruppen har som målsättning att delta i Rikskval på våren och Regionskval på vår/höst. Vi tränar tillsammans för att delta i Rikskvalen, där du det året du fyller 12 år har möjlighet att bli uttagen till de olika representationslag NM, EM och VM. De som inte har åldern “inne” är självklart med på Rikskvalen, tränar för att vara riktigt vassa när det är dax för dem att ev komma bli uttagna till mästerskapen. De mer erfarna seglarna tävlar också någon gång på utländska regattor för att segla mot internationellt motstånd. Träningen börjar när isen försvunnit och pågår fram till nov/dec.

Röd/Svart grupp tränar tisdagar: riggade och klara kl 18 då samlingen börjar. Avslut kl 20:30.


Gruppindelning
Då det inte är åldersindelat som många andra sporter är detta en känslig fråga – kanske framförallt för engagerade föräldrar. Tränare i samråd med träningsansvarig tar beslut om förflyttningar mellan grupper. Vi flyttar aldrig ner en seglare från tex blå till grön och flyttar bara seglare när detta är rätt för seglarens utveckling och trivsel. Både färdigheter och kompisskap tas i beaktande vid gruppindelningen.


Huvudtränaren, i samråd med övriga tränare håller i indelningen av grupperna och har ni föräldrar frågor om gruppindelningen vänd er direkt till tränaransvarig i styrelsen Teresa Enander.


Feva
RS Feva är en rolig tvåmansjolle som kan seglas från unga år men också som äldre ungdom. Att den just är tvåmans passar många bra som gillar lite sällskap på vattnet. Klubben har 4 egna Fevor som man börjar i när man är ny. I Feva har vi ingen indelning i klasser men delar ibland upp gruppen och låter de mer avancerade köra lite själva. I klubben har vi en av de större Fevaregattorna på året i Feva Supercup som körs på våren.

Feva tränar onsdagar och lördagar riggade och klara kl 10 och avslutar kl 12 på lördag samt 18-20 på onsdagar.

Vinterträning
På vintern är det fys-träning i kullaviksskolank l 19-20 på tisdagar. Detta för att uppehålla träning och hålla ihop kamratskap i grupperna.

Poängseglingar på torsdagar

I höst anordnar klubben poängseglingar 5 torsdagar i rad med start den 9:e september. Poängseglingen är en gemensam kappsegling för alla klasser som vill delta. Vi kör en start för varje båttyp – dvs alla optimistgrupper startar samtidigt, Feva för sig och Laser för sig. Detta är en rolig form för att testa på kappsegling i snälla former och lära av varandra i klubben.

  • Rorsmansmöte kl 18 – alla riggade och klara. På rorsmansmötet går vi igenom banan samt hur starten går till
  • 2-4 race beroende på vind och ljus
  • Tränarna lägger bana samt får coacha seglarna på vattnet
  • 1 förälder per gång är välkommen i startbåten för att lära hur kappsegling fungeraroch hjälpa till med målgången
  • Samtliga seglingar räknas ihop till en höstcup med prisutdelning sista torsdagen.
  • Alla som har deltagit på alla seglingar får pris så det lönar sig att komma och vara med och träna och tävla!


I vissa fall kan vi bjuda in vår grannklubb Röss – eller ta oss till dem. Om vi gör det går det ut information om detta i förhand.


Sammantaget under året delas ett vandringspris ut till bästa optimist. Detta sker i samband med ”coctailparty.”

Är ni intresserade av att testa på att segla, eller finjustera er segling så är ni varmt välkomna att maila This is a mailto link 

Efter varje träning/poängsegling på tisdagar och torsdagar bjuder klubben optimistseglare på fika i form av smörgås/saft/varm choklad. Detta är ofta en uppskattad del av träningen för många seglare där man kan lära känna hela gruppen och bygga lagkänsla.


Två föräldrar ansvarar varje träning för fika och städ enligt schemat som kommer att mailas ut samt sättas upp i klubbhuset. Kan man inte den tiden får man byta med en annan förälder.

I ansvaret ingår att:
- Se till att det finns smörgåsar och pålägg i klubbhuset– annars åka och köpa (kvitto redovisas med email till kassör. Kvitto läggs på en A4 och scannas. Ta med kontonummer och namn.)
- Plocka fram fika till kl 19:45
- Servera och bre färdiga smörgåsar så att det går effektivt att få ut dem till seglarna - Plocka undan i köket och torka av borden
- Dammsuga i klubblokalen – kan gärna göras under träningen när barnen är ute
- Städa omklädningsrummen och toaletter 

Avgifter och åtaganden 2021

Följande avgifter gäller för 2021

Medlemskap i klubben 370kr för enskild och 550kr för familj.

LjusGrön Grupp Fortsättning Seglarskola Hösten 2021 - 1.500kr (inkluderar båt)

Grön Grupp 2021 1.500 kr

Båthyra optimist Vår 2021 1.000 kr (Hösten 2021 är båtarna reserverade för nya gröna)

Blå Grupp 2.000 kr

Röd Grupp 3.000 kr

Storjolle (e-jolle, RS Feva, Juniorlaser, 29er) 2.500 kr

I Feva ingår båthyra de första två åren. Därefter anses man kunna köpa båt och kommer nedprioriteras för klubbens båtar så att vi har plats för nya seglare att börja.

I avgiften ingår att tränare också deltar på vissa regattor enligt kalender. Läger och liknande initiativ finansieras separat.

Man får gärna segla i flera klasser och betalar då bara en träningsavgift (den dyrare).

Avgifter skall erläggas före första träningen och det görs via vår webshop, det
kommer ej någon faktura via mail eller post.

I avgiften räknar vi med att alla som tränar alternativt en anhörig ställer upp på minimum:
- Deltar i någon arbetsgrupp
- Deltar på en städdag per år
- Fikaansvar och städning av klubbhus
- Bemanning på en Regatta
- Hjälper till med marknadsföring av Seglarskola

Då tränare oftast saknar möjlighet att frakta rib till regattor delas detta på föräldrar. Team-förälder gör ett schema i början av säsongen.

Förvaring av båt och segel

I träningsavgift Storjolle och Optimist ingår uppställning av båt på hamnplanen under träningssäsongen. Denna skall ske på ytan framför klubbhus. Har man fler båtar betalas dessa separat. Maila This is a mailto link för information.

Då man betalar träningsavgift får man även en uppmärkt plats i mastskjulet (för optimisterna).

Båtar skall märkas tydligt med namn, telefon och segelnummer. Omarkerade båtar polisanmäls löpande som “upphittade” och läggs på berget. “Optimistkyrkogården”.

När Polisen ger oss båtarna går de ut till försäljning till klubbens förmån.
Om man hyr båt av klubben ansvarar man för båten och material – det är viktigt att inte ta ”något” roder och centerbord utan bara de som tillhör båten. Hittar man inte det material som tillhör båten pratar man med sin tränare.


Roller och information 

Varje träningsgrupp har en huvudansvarig tränare och en team-förälder (ej Laser). Team-förälder ansvarar för att planera tider och träningstillfällen tillsammans med ansvarig tränare, kommunicera med gruppens föräldrar och anordna föräldrarmöten, ett på våren och ett på hösten. Om du som förälder har frågor eller synpunkter kring träningen så ta i första hand kontakt med team-förälder i din seglares grupp alternativt träningsansvarig i klubben.

Ansvariga 2021:
Träningsansvarig i Styrelsen – Teresa Enander
Huvudtränare - Theo Hansson
Team-förälder Feva – Sara Sjöblom
Ansvarig tränare Feva – Kettil Leke
Ansvarig tränare Röd/Svart Grupp - Marius Westerlind
Team-förälder Röd/Svart - Staffan Johansson
Ansvarig tränare Blå - Linnea Darin
Team-förälder Blå - Teresa Enander
Ansvarig tränare Grön - Theodor Hansson,
Team-förälder Grön – Niclas och Anna Palmås
Ansvarig tränare Ljusgrön - Lovisa Darin
Teamförälder Ljusgrön - Teresa Enander - tills vi hittar någon i gruppen
Huvudansvarig Laser master - Niklas Pernvik
Ansvarig för material och uthyrda båtar - Matti Ahlkvist/Niklas Pettersson


Information distribueras uppdelat på följande kanaler:
- Kalender för året för din träningsgrupp - hemsida samt mail
- Korta förändringar och småsaker - Whatsup för varje grupp
- Fikalista - anslaget i köket i klubbhuset samt mail
- Allmän information om träning samt detta dokument - hemsida
- Betalning sker via hemsidans webshop
- Resultat på kappseglingar - hemsida samt facebook

Kappsegling

Att komma igång och tävla är en rolig form av segling där man utmanar sig själv och samtidigt åker iväg med sina kompisar till andra platser och seglingsvatten.

Tränare och team-förälder föreslår ett antal regattor som gruppen kan åka på.

På vissa regattor så finns tränare på plats för att coacha. Detta avgörs av varje
träningsgrupp och finns uppmärkt i tränings/tävlingskalender. Gröna optimister tävlar i sk C-Optimist, oftast på separat bana i lugnare vatten.

KKKK regattor. Vi driver 4-5 regattor per år – se hemsida och klubbkalender.
Största regattan är PelleP i slutet av Juni 2021 början Juli) då det finns fina priser att vinna. Se hemsidan för regattor i KKKKs regi. Sailwave.se är en annan bra källa där alla regattor i hela västra Sverige finns schemalagda.

Avslutningen på seglingssäsongen sker i Kullavik med vårt DM. Detta brukar vara början/mitten av oktober.

En gång om året samlas vi i Klubbmästerskap - KM. Priserna från denna delas ut på ett coctailparty i slutet av året.

KKKK aktiviteter. Marstrandsläger är en klubbaktivitet med syfte att knyta kontakter mellan träningsgrupperna, ha roligt och samtidigt få bra träning. Detta hoppas vi kunna genomföra i år första-maj helgen då så många seglar som möjligt (och ett stort antal föräldrar) åker till Marstrand över en helg och seglar och bor på fästningen. Att vara med på Marstrandslägret är ett bra sätt för seglare och föräldrar att lära känna varandra bättre vilket gör allt roligare!

Den 6e Juni är det nationaldag och firande i hamnen. KKKK grillar hamburgare och ordnar provsegling.

Vi avslutar året med en Coctailfest som senaste åren varit en ”afterwork” på fredag i November. Här delar vi ut utmärkelser, priser för KM och umgås.

Föräldrarollen

Detta gäller främst optimist men även till viss del för storjolle.
I början är det bra om man är med lite med då barnen kanske kapsejsar och behöver sina föräldrar men efterhand kommer barnen sköta allt från kläder till båt helt själva.

“Det är kul att vara optimistförälder men inte alltid enkelt. Man ska vara närvarande men inte lägga sig i, man ska hjälpa men inte curla, man ska peppa men inte tvinga osv. Ofta är det fina avvägningar i ord och handling som gör skillnad för barnets upplevelse.

Föräldrar/vårdnadshavare är värdefulla både för barnen och för seglingen. Det är därför viktigt att även du trivs och kan känna ett engagemang efter dina
förutsättningar. Hela klubbens arbete bygger på det ideella ledarskapet och
engagemanget. Om du är intresserad att ställa upp för klubben ideellt är det väldigt uppskattat. Fråga gärna någon i styrelsen vilka möjligheter som finns för dig. Alla insatser är välkomna och du behöver inte kunna något om segling för att hjälpa till.

Samla in pengar - Seglarskola

Vi samlar inte in pengar eller säljer prylar för att finansiera verksamheten. Klubbens ekonomi är dock mycket beroende av att seglarskola blir framgångsrik. Vi förväntar oss att barnen jobbar aktivt med att marknadsföra och sälja in segling bland vänner, grannar, skola och där man kan. Varje år kommer vi att ha marknadsmaterial som skall sättas upp och distribueras.

Seglarskola är också ett utmärkt sommarjobb för våra äldre seglare från året de fyller 11år.


Lagsegling - endast för röda och blå optimister

Lagsegling är en rolig form av segling då man seglar som ett lag och hjälper varandra och aktivt använder regler och taktik för att besegra motståndaren. Varje år anordnas Lag-SM och då tar ansvarig tränare ut Kullaviks lag. Tränaren kommer att skapa ett bästa lag som har chans att vinna Lag-SM och se till så att seglarna inom varje lag har så jämn nivå som möjligt. Om du som förälder och seglare vill vara med och delta i Lag-SM för KKKK så godkänner du att tränaren tar ut lagen och lovar att seglaren seglar för bästa förmåga i det lag seglaren blir tilldelad.

Syns i hamnen!

Theodor Hansson och Seglarskolegruppen

Uppdaterad: 12 MAR 2020 20:17 Skribent: Seglarskola
E-post: This is a mailto link

KKKK SPONSORER

 Logo Liros_blue

 
PelleP
 

 BMW Logo

 
 

 

facebook kkkk 

Postadress:
Kullaviks KKK - Segling
Box 14
42921 Kullavik

Besöksadress:
Kullaviks Hamn
42933 Kullavik

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info