Hoppa till sidans innehåll

Kungälv Open 2020 - Rekord IGEN!

15 SEP 2020 14:23
Kungälv Open 2020 är färdigspelat, och det blev rekord igen i antalet deltagare!
  • Skapad: 15 SEP 2020 14:23

Efter mycket osäkerheter om årets tävling skulle bli av bestämde vi oss till slut för att köra tävlingen. Med blandade förväntningar på deltagare, då flera andra tävlingar ställdes in, började vi gå ut med årets tävling.

Till en början var det lite långsamt på anmälningarna. Första starten blev full, följt av 3 starter som inte fylldes upp. Det var här man kände att årets tävling kanske inte skulle bli den största, men att det nog skulle gå ihop ändå.

Sedan började det. Anmälning efter anmälning kom in och främst de sista 4 starterna fylldes snabbt. Sista early bird starten blev full. Som vanligt blev inte de första ordinarie starterna efter early bird-starterna fyllda, men bara någon start senare började samtliga platser som fanns kvar gå åt. Vi snackar alltså samtliga platser på hela 6 starter!

Siffran på antalet starter steg snabbt över 100...över 150...över 200!
Vi hade slagit rekord igen! Med platser kvar som kunde fyllas!

När det närmade sig de sista starterna (som nu hade blivit fyllda) kollade vi på att lägga in en extra start. Det såg väldigt svårt ut att få in en extra start och den enda tiden som fanns var på en lördag klockan 18.00. Vår första tanke var "vem vill spela en bowlingtävling klockan 18.00 på en lördag?", men vi testade att lägga in starten ändå.

Mot all förväntan började även den starten fyllas på och vi fick till och med sätta en gräns på 14 deltagare i starten då det var annat i bowlinghallen samtidigt.
Nu var alltså då de sista 7 starterna helt fulla, med folk på väntelista på flera starter!

Siffran på antalet deltagare stod nu på 242! Wow!

Från att ha varit osäkra på att köra tävlingen, till att slå rekord i deltagare med råge!

Inte nog med att årets tävling gick så bra, vi fick mycket beröm för en väl genomförd tävling, vi fick mycket exponering av tävlingen via att flera landslagsspelare tog sig in i toppen och delade med sig av detta på sina sociala medier samt att vår livestream av finalen är uppe i över 1000 visningar!


Nu lite om finalen:

I första steget fick vi se mycket fint spel av Team Pergamons Alexander Larsson som spelade in fina 961 på 4 serier och vann första finalsteget. Sista kvalplats för att ta sig förbi första finalsteget hamnade på 812. Oturslotten hamnade på vår egna Philip Björk som spelade sin allra första sanktionerade final. Han hamnade så nära som 2 pinnar från att ta sig vidare! 
Strax under Philip hade vi även Samuel Svensson på 788 och Ludvig Dahlström på 758 som tyvärr då inte heller klarade första steget. Vi säger ändå grattis till att ha tagit er till final!

I finalsteg 2 fortsatte det fina spelet. Det var också mycket jämnt spel för många i toppen som slogs för bäst seeding in i kvartsfinalerna. Första platsen hamnade på 910. Både Niklas Dahlberg och Kim Bolleby, båda från Team Pergamon, hamnade på denna slagning. Sedan var det så lite som 37 pinnar ner till sjunde plats på 873.
Den åttonde och sista kvartsfinal-platsen tog Johnny "Kungen" Magnusson med 829.
Vår Peter Gustafsson som kvalade sig direkt till steg 2 hade inte sin dag denna finaldag och hamnade på 721 och därmed totalt en 16e plats i årets tävling. Grattis!

Så var det dags för kvartsfinalerna. Mönstret med fint spel fortsatte såklart även här och alla matcher utom en gick till den tredje och avgörande serien.
Den enda personen som vann på två serier var Jens Sjöbohm, Team Alingsås, som vann mot Niklas Dahlberg, Team Pergamon. 233 mot 210 och 237 mot 188.
Kim Bolleby vann sin match mot Johnny Magnusson efter att ha vänt 1-0 underläge till 1-2 vinst. Även Martin Larsen, Team Pergamon, vände 1-0 underläge till vinst med 1-2 mot sin lagkamrat Alexander Larsson.
Kvartsfinalen mellan Adam Andersson, Team Pergamon, och Mikael Roos, Team Alingsås, blev en riktig rysare.
Efter att ha vunnit varsin serie skulle det nu avgöras. I den avgörande serien är det ingen som springer iväg med någon rad med strike. Matchen är jämn hela tiden, mycket tack vare att Adam Andersson mycket skickligt spärrar uppställningen 3-6-7 två gånger om. Efter att Mikael Roos satte en trippel i sista rutan för 204 lämnade han över till Adam Andersson som hittills hade en spärr i sista rutan.
En strike för Adam skulle betyda att han går vidare till semifinal.
Det råder ingen tvekan om att Adam är rutinerad och han sätter sin strike så bra man kan göra det.

Semifinalerna skulle då bli Kim Bolleby mot Martin Larsen och Adam Andersson mot Jens Sjöbohm. Om man trodde att det skulle bli mindre jämnt efter alla jämna serier som varit hittills trodde man fel. Det jämna spelet blev bara ännu jämnare.

Matchen mellan Kim Bolleby och Martin Larsen började nämligen med en oavgjord serie, 217 mot 217. Då delas 0,5 poäng åt vardera person och någon måste då vinna 2 serier annars blir det roll-off.
Martin Larsen lägger då i en högre växel och strikear på. Han vinner komfortabelt andra serien med 248 mot 173.
I tredje serien hittar Kim Bolleby tillbaka och sätter en viktig rad med strike som kommer att göra att han håller ledningen hela matchen. Kim Bolleby vinner tredje serien med 221 mot 191 och det skall nu spelas roll-off ruta 9 och 10.

Kim Bolleby som var högre seedad valde att börja på bana 7.
Oturligt nog ställer han 4-6-7-10 och är direkt i trubbel. Martin tar vara på chansen och sätter en strike. Martin behöver då alltså bara täcka i sista rutan för att stänga ute Kim. Han sätter direkt en strike i sista rutan och går då vidare till semifinal.

Samtidigt på andra sidan av semifinalerna spelades en till jämn semifinal.
Adam började med att vinna med 216 mot 199 och Jens kvitterade i andra serien med 219 mot 202. Sista serien var mycket jämn fram till ruta 6. Sedan satte Adam 4 raka strike och sprang iväg från Jens. Adam vinner sista serien med 223 mot 192.

Finalen kom då att bli mellan en tidigare Kungälv Open vinnare (Adam Andersson, 2018) och en av Sveriges främsta bowlare (Martin Larsen)!

Som väntat av dessa spelare fortsatte det fina spelet där Adam Andersson tog ledningen efter att ha slagit 258 mot 213. Martin Larsen kvitterade dock efter att ha slagit 235 mot 211 i andra serien. Nu skall det avgöras. Nu skall årets vinnare koras.

Båda spelarna börjar nog känna av att det är nära och man tänker lite extra inför varje slag. Trots det har båda spelarna lite problem att få loss den sista käglan.
Martin börjar serien med fyra raka 9 spärr och Adam börjar med varannan spärr varannan strike. Sedan kommer det som inte får hända i just finalen.
Martin får 7-10 på fickträff och den lilla publiken som var pustade tungt.
Det jobbiga spelet fortsätter under serien för båda spelarna där många enkelkäglor står kvar. Båda spärrar sig genom serien med någon strike här och där och finalen håller sig jämn. Martin sätter en strike i ruta 9 och lämnar över till Adam som har ledningen med 14 pinnar. Då händer det sjuka. Nu var det Adams tur att ställa 7-10 på fickträff och matchen är vidöppen.
Adam börjar med sin 10e ruta och gör spärr följt av strike för 185. Martin är nu tvungen att sätta en strike för att vinna.
Martin gör sitt kast och det ser bra ut. När träffen skall ske ser Martin nöjd ut med bollens linje. När träffen nu sker står kägla 10 kvar och Martin släpper ut ett utmattat och irriterat ljud då han nu vet att han har förlorat finalen.
Martin sätter strike i sin extra ruta och Adam har då vunnit serien med 185 mot 184 och därmed årets tävling!

Adam Andersson är därmed den första som har vunnit vår tävling 2 gånger!

Vi vill säga stort tack till alla som spelat, till våra sponsorer & till alla som stannade hemma och tittade på finalen hemifrån i dessa tider!

Vill man återuppleva finalen i bildform kan du göra det här: https://www.youtube.com/watch?v=g_EF8tgXIew

 

Skribent: Linus Pettersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Kungälvs BK - Bowling
Bobo Josefsson, Munkegärdesgatan 316
44241 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info