Hoppa till sidans innehåll

Motion


Vi är många i världen som insett att vid sidan av att vara ett fantastiskt bra transportmedel är cykeln också ett av de bästa sätten att motionera din kropp. Det är en motionsform som rekommenderas av de flesta såsom läkare, fysiologer och många andra som jobbar med hälsa. Rörelsen är skonsam mot leder då man i stor grad undviker stötar, som uppstår vid t.ex. löpning, men också för att själva tramprörelsen är mjuk och alltid i linje med ledernas naturliga rörelsemönster.
Detta under förutsättning att man utför rörelsen rätt alltså. Det finns massor av idéer kring hur det går till men de som brukar uttryckas som generella är:
- Knäna skall alltid peka i färdriktningen, eller möjligen lätt "ko-bent". Aldrig á la Boklöv.
- Översträck aldrig knäleden. Benet skall aldrig sträckas så långt att det blir rakt, se alltid till att ha en vinkel på åtminstone 10-20 grader mellan lårben och skenben. Men överdriv inte, att sitta för lågt med för stor vinkel gör att du till slut överbelastar knäna.
- Sträva efter att hålla fötterna parallellt med marken genom hela tramprörelsen.

Utöver dessa enkla råd finns det mängder med småtricks och finlir, men det lämnar vi till en annan dag.

Men tänk dig nu att du sitter ordentligt i sadeln, cykeln är nyservad och i det närmaste knäpptyst. Du sitter och njuter av vår vackra natur. Tyst och lugnt trampar du fram och hör fåglarna kvittrar, känner dofter från skog och mark. Här och var skymtar en spegelblank sjö. Sannolikheten att du ser vilt är stor och man kommer lätt nära inpå och känner sig verkligen nära naturen. Fantastiskt!

Om du sedan ökar farten något och får du samtidigt den motion som vi alla så väl behöver. På köpet ingår det också en stor portion frisk luft.

I maj varje år arrangerar vi ett motionslopp i och runt Kungälv, Kexrundan.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:36 Skribent: Hans Gamborg

KCK:s sponsorer

 

 

 

 

 

Idrottens bingo logga

 

 

 

 

Postadress:
Kungälvs CK - Cykel
Urban Thorsson, Håkonsgata 10
44239 Kungälv

Kontakt:
Tel: 030315492
E-post: This is a mailto link

Se all info