Hoppa till sidans innehåll

Häng med i Kungälvs OKs julkalender

30 NOV 2016 12:00
I morgon är det 1 december och vad passar då bättre än att köra igång Kungälvs OKs julkalender? Kalendern består av en fotoorientering där du varje dag får en ny kontroll att lista ut var den är. Klarar du att klura ut hela banan?
  • Uppdaterad: 25 DEC 2016 10:05

I morgon startar Kungälvs OKs julkalender i form av en fotoorientering bestående av startpunkt, 22 kontroller och en målplats, vilket totalt innebär 24 luckor. Här är förutsättningarna för årets julkalender.

Julkalendern utspelar sig på kartan över Fontinberget som jag förmodar de allra flesta klubbmedlemmar har åtminstone ett exemplar av hemma (hör av dig om du inte har någon karta så skall jag försöka hjälpa dig). Varje dag öppnas en ny lucka bestående av ett foto från terrängen (med en vackert inklippt orienteringsskärm i) som du skall placera rätt på kartan. För att underlätta ditt sökande får du veta i vilken riktning fotot är taget, från vilken riktning föregående lucka var samt mot vilken riktning nästa lucka är.

Rätt svar presenteras i nästa nummer av KOK-Boken. Klarar du alla luckor?

För att vi skall vara på samma bana tankemässigt tänker jag ge dig ett exempel på hur det kommer gå till så du kan nyttja de verktyg du får för att knäcka luckornas nötter.

Exempelkontroll 1

Kontrollpunkt: Stigförgrening. Länk till högupplöst bild.

Exempelkontroll 1

Riktningar

Kompasserna ovan anger riktningarna som gäller. Se kompassnålen som en gradvisare och inte som ett verktyg för att veta åt vilket norr är.

Exempelkontroll 2

Kontrollpunkt: Stigförgrening. Länk till högupplöst bild.

Exempelkontroll 2

Riktningar

Ovan ser du riktningarna för exempelkontroll 2. Hade det funnits en exempelkontroll 3 så hade riktningen till den angivits via mittenkompassen. Notera att riktningen "Föregående kontroll" anger varifrån du kom och inte åt vilket håll föregående kontroll låg. 

Förklaring av exempelkontrollerna

Så vad är det de olika gradtalen visar och hur skall du läsa dem? Vi börjar med att återge facit. Här satt exempelkontrollerna.

Karta

Hur räknade jag ut riktningen till exempelkontroll 2?

Riktning

Värdet för riktningen är avvikelsen från norr medsols. Kompassnålen får visa gradtalet så här.

Kompassriktning

Kameravinklarna räknades ut på samma vis.

Kamerariktningar

Jag hoppas ovanstående genomgång ger dig en klarhet över hur du skall kunna nyttja de ledtrådar du får tillhands för att klura ut banan i sin helhet. Du kommer också få tillgång till fotot från terrängen i högupplöst format för att kunna upptäcka små detaljer.

Lycka till i årets julkalender, i morgon börjar det med att lista ut startpunkten!

Skribent: Olof Björkman
Epost: This is a mailto link

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Dämmevägen 13
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info