Hoppa till sidans innehåll

Åke Hogedal har lämnat oss

24 MAR 2020 21:22
Åke Hogedal gick bort söndagen den 22e mars, efter en tids sjukdom orkade inte kroppen längre. Kungälvs OK och orienteringen har Åke att tacka för oerhört mycket, vilket säkerligen var ömsesidigt. Åke älskade sporten i hela sitt innehållsrika liv.
  • Skapad: 24 MAR 2020 21:22

Åke Hogedal gick bort söndagen den 22e mars, efter en tids sjukdom orkade inte kroppen längre.

Orienteringen har Åke att tacka för mycket och jag är säker på att det var ömsesidigt, Åke älskade sporten i hela sitt långa och innehållsrika liv. Självfallet har han passerat “drömgränsen” 1 000 tävlingar och många är det utmärkelser han fått från KOK, GOF, SOFT och RF, (Riksidrottsförbundet). 

Född i norra Bohuslän, “nolhõtting”, började han sin militära karriär på LV-6 redan som 16-åring. Där jobbade Rolf Aspelin, en stor orienteringsprofil och så var Åkes kompasskurs mot orienteringen redan given. Rolf var även han med i KOK en period fast lite senare. Till Kungälvs OK kom Åke från Majornas IK (före sammanslagningarnas tid hette klubben så) redan på 60-talet och hos oss har han haft i stort sett alla uppdrag som finns. Det första blev som tävlingsledare för P-luffen 1968 och året därpå samma roll när vi arrangerade SM budkavle för damer vid Rannekärr Jörlanda, då även ansvarig som banläggare. Sedan är listan lång över de roller han innehaft, vem minns inte allt jobb med Loppis, tillsammans med Christina höll de i detta äventyr i nästan 30 år!  

Åke Hogedal till vänster

Åke var med i GOFs styrelse 1973-88 och då som ordförande 82-88. En stor aktivitet som planerades under den perioden var 5-dagars som sedan arrangerades 1990, då för första gången i Göteborg. C-orten var förlagd till LV-6 i Kviberg och att Åke tidigare varit officer (och gentleman) på just LV-6 spelade säkert en stor roll vid valet av plats. Om några år är O-ringen förhoppningsvis tillbaka på denna plats, cirkeln är sluten…

Åke spurtar i mål

Som pensionär och fritidsforskare fortsatte Åke med sina intressen och fokuserade bl a på Bohusleden och veteranverksamheten. I Skogskarlarnas klubb Göteborg blev han invald redan 1961 och naturligtvis sedan en av de drivande där, inte minst vad gäller torpet Kolmaden i Skatås. Åke har även hunnit med att vara medförfattare till ett antal böcker t ex Göteborgs Orienteringshistoria, Naturens pärlor i Kungälvs kommun och Svartedalens pärlor.

En annan talang var hans musikalitet och då främst dragspel, på rent gehör trakterade han bälgaspelet med den äran. Många är de KOKare som dansat därtill, inte minst runt granen vid julfesterna på Kvarnkullen.

Slip av dörr i KOK-punkten 2016

Vi minns Åke med många ljusa och glada minnen och tänker på Christina samt barnen Claes, Pär och Annika med familjer.

Tack.

Styrelsen genom Thore Jansson

Skribent: Kungälvs OK
Epost: This is a mailto linkPoängpromenad

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Fontinvägen
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info