Hoppa till sidans innehåll

Kungälvs OK arrangerar SM Lång i september

12 JUL 2020 21:29
Kungälvs OK arrangerar årets SM i långdistans 20 september. Det kommer bli en coronaanpassad tävling där SVT kommer direktsända tävlingen. ”Vi är givetvis hedrade att få förtroendet att arrangera av en så här viktig tävling.” säger Stefan Johansson.
  • Skapad: 12 JUL 2020 21:29

I coronatiderna hade samtliga tidigare planerade SM-tävlingar ställts in och Svenska orienteringsförbundet inledde jakten efter nya arrangörer som kunde skapa tävlingar enligt rådande restriktioner. Tankarna föll för en intensiv helg i Göteborg och Kungälvs OK fick frågan då vi har en nyframtagen karta över Svartedalen i närheten av där SM-stafetten avgjordes 2013, vilket blev ett väldigt uppskattat mästerskap på grund av den utslagsgivande terrängen. Vår klubb har dessutom erfarenhet av att arrangera tävlingar av den här digniteten då man stod som arrangör tillsammans med OK Alehof av Swedish League 2016.

Tove Alexandersson
Tove Alexandersson under stafetten 2013.

I helgen har representanter från Kungälvs OK tillsammans med representant från SOFT haft en genomgång av området där det är tänkt att tävlingen ska genomföras. Hela tävlingen kommer vara anpassad till att det ska bli så bra TV-sändningar som möjligt med rätt kameravinklar och stråk för medlöpande kameramän. För att anpassa tävlingen till rådande restriktioner kommer det inte finnas någon arena med servering eller andra faciliteter och löparna kommer att hållas separerade från det att de anländer till tävlingen är avgjord. Även senior- och juniorklasser kommer hållas isär där banorna går i olika områden.

- Det är helt klart att vi kommer stå som arrangör av detta mästerskap, vilket känns oerhört hedrande för oss som breddförening. Nu kommer vi sätta igång ett arbete tillsammans med SOFT för att reda ut allt vi behöver tänka på för att dels coronaanpassa tävlingen samtidigt som det blir rätt vad gäller TV-sändning som banor. Vi tror vi skulle klara att lägga riktigt bra banor på egen hand, men för att säkerställa att nivån blir rätt så kommer vi ta hjälp av expertis från IFK Göteborg, vilka vi arrangerade stafetten 2013 tillsammans med, säger Stefan Johansson, ordförande i Kungälvs OK.

Gustav Bergman
Gustav Bergman (mitten) stämplar vid sistakontrollen under Swedish League 2016.

I och med att Kungälvs OK accepterad SOFTs förfrågan blir det en riktig orienteringshelg i Göteborg. OK Alehof och Tolered/Utby OL arrangerar varsin medeldistanstävling med kval på fredag och final på lördagen med Kungälvs OKs långdistans som avslutning på söndagen. En helg av den digniteten kommer locka hela sverigeeliten till Göteborg för att kämpa om SM-medaljerna. Enligt beräkningar kommer tävlingarna locka mellan 400 och 800 löpare i klasserna D/H21, D/H20 och D/H18.

- Det är en volym som både SOFT och arrangörerna är trygga med att vi kan hantera under nuvarande restriktioner, men det kommer att krävas flera särskilda åtgärder. Alla detaljer är inte klara, men om dagens restriktioner kvarstår så kommer vi att dela upp varje tävlingsdag så att det blir som tre separata tävlingar där varje tävling har egen start, eget mål och egen utläsning, säger Tomas Stenström, idrottschef på SOFT till svenskorientering.se.

Alla planer som nu skapas görs utifrån rådande coronasituation. Läget gällande smittspridning, regler och rekommendationer kan komma att ändras i båda riktningarna och Kungälvs OK kommer tillsammans med SOFT utarbeta hur tävlingen ska genomföras. Skulle ytterligare restriktioner införas kan det självfallet påverka planeringen.

Karolin Ohlsson
Karolin Ohlsson under 10Mila i Partille 2017.

-  Nu är arbetet igång och det kommer bli två intensiva månader för att få allt på plats, men vi är väldigt entusiastiska att få arrangera en tävling av den här digniteten igen. Vi är helt säkra på att det kommer bli ett riktigt bra mästerskap trots ganska kort förberedelsetid, avslutar Stefan Johansson.

Skribent: Kungälvs OK
Epost: This is a mailto linkMaila HittaUt


Poängpromenad

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Fontinvägen
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info