Hoppa till sidans innehåll

Sabina Aumo sexa på junior-VM

06 NOV 2022 21:42
Junior-VM i Portugal har avgjorts helgen som gick och Kungälvs OKs Sabina Aumo slog till på avslutande långdistansen med en oerhört stark sjätteplats i den tuffa terrängen i Aguiar da Beira.
  • Uppdaterad: 06 NOV 2022 21:42

Tanken var att junior-VM skulle avgjorts redan i somras men den värmebölja som rådde då förhindrade mästerskapet att genomföra skogsdisciplinerna. Istället avgjordes dessa under helgen som gick med medeldistans i fredags, stafett under lördagen och avslutande långdistans under söndagen.

Att Kungälvs OK bidrar med löpare i sådana här fina sammanhang hör inte till vardagligheterna med denna gången återfanns Sabina Aumo i det finska juniorlandslaget. Inför tävlingarna nämndes hon som en av de stora medaljfavoriterna och hon visade snart varför.

Under den inledande medeldistansen hade Sabina något riktigt stort på gång och var med i den absoluta täten långt in i loppet. Tyvärr ställde ett sämre vägväl när vegetationen övergick till tät skog till det och hon tappade dyrbara minuter och sprang till sist in på en 23:e plats.

Betydligt bättre gick det under lördagens stafett. Sabina var uttagen i Finlands andralag för att ta sig an andra sträckan. Silva Kemppi öppnade starkt och växlade ut Aumo som femma, 23 sekunder bakom täten, men bara någon kilometer senare var Sabina ikapp och förbi och låg sedan i spets tillsammans med Sveriges förstalag hela vägen in till växling. Då de båda dessutom ryckt ifrån övriga gjorde att det såg väldigt lovande ut för medalj men avslutande Elli Punto lyckades inte hålla tillräckligt många bakom sig utan sprang i mål som fjärde lag. Tyvärr lyckades även Finlands förstalag tråckla sig förbi, vilket innebar att Sabina Aumos lag ströks ur resultatlistan då blott ett nationslag räknas i slutändan.

På den avslutande långdistansen gjorde Sabina återigen en väldigt stabil insats med säker orientering och bra tempo. Hon var aldrig riktigt nära att knipa en medalj utan kämpade loppet igenom om platserna 4-8 där målet för samtliga inblandade är att komma topp sex så man får stå på podiet under prisceremonin.

Vid varvningen inför ett sista kort varv låg Aumo på just plats sex men bakom henne gick såväl Oda Scheele från Norge och Viktoria Mag från Ungern starkt så det gällde att plocka några placeringar. Sabina gjorde ett starkt slutvarv och tog in tid på samtliga framförvarande i listan, tog sig förbi Lily Graber från Schweiz och var så när förbi även Hilda Holmqvist Johansson och Elsa Sonesson, men sprang in som femma på upploppet. Med två hot bakom i Scheele och Mag såg dagen ut att sluta på en försmädlig sjundeplats. Men turen visade sig vara på Aumos sida då Viktoria Mag började gå krokigt in mot varvningen, så krokigt att hon tappade betänkligt och blev aldrig något hot mot Sabina Aumos sjätteplats. Podieplatsen var ett faktum.

Om man summerar mästerskapen kan man konstatera att Sabina Aumo verkligen har visat att hon hör till de allra främsta i världen i sin åldersklass. Det är bara att buga och tacka för spänningen! Jag vet inte vem som var mest exalterad, jag eller kommentatorn på Youtube.


Bild från stafetten. Foto: Susana Luzir

Utpustning efter växling under stafetten.


Sabina spurtar i mål under långdistansen. Foto: Susana Luzir

Växling under stafetten.

Skribent: Olof Björkman
E-post: Adressen Gömd
 
Banner_Poängpromenad.png

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Eva Nilsson, Arendalsvägen 7
44297 Kode

Besöksadress:
Dämmevägen 13
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: 0702408433
E-post: styrelsen@kungalvsok...

Se all info