Hoppa till sidans innehåll

Sen rapport från årets Tiomila

05 MAJ 2019 10:45
Årets Tiomila förde oss ner till Glimåkra där Kungälvs OK ställde upp med lag i alla tre klasser. Störst glädjeämnen var ungdomarnas förstalag, som slutade på en start femtondeplats, och att damerna lyckades slå herrarna i Tiomilakavlen.
  • Uppdaterad: 05 MAJ 2019 10:45

Ett Tiomila tar på krafterna, därav en sen rapport. Undertecknad är numera anlitad som pressfotograf och bevakar evenemanget från skogen. Det innebär ett långt, vaket, dygn med mycket traskande med tung packning mellan olika positioner för att fotografera tätlagen när de schwishar förbi. Tiomila är årets absoluta höjdpunkt och trots brist på sömn är det inte svårt att hålla sig vaken, man har alltid något att tänka på och det är ju så spännande att följa dramatiken på första parkett därute. Sen att det regnade hela natten komplicerar fotograferandet en del, men är man bara förberedd på det så är det ingen större fara.

Kungälvs OK tog sig ner till Skåne för att ställa fem lag på startlinjen, två i ungdomskavlen, ett i damkavlen och två i Tiomilakavlen – där det ena var ett rent damlag. Ungdomarna inleder helgens äventyr på lördag förmiddag för Kungälvs del försvarade Fritjof Aderstedt Althoff och Disa Rangert de gröngula färgerna. Såväl Fritjof som Disa gör fullt godkända insatser, där exempelvis Fritjof växlar som 96:e lag, fem minuter efter täten.

Fritjof

Andrasträckan för lag 1 tar Lukas Groth och Karl Aderstedt Althoff hand om och för den som inte var där kan Karls väg ut ur stadion närmast liknas vid de tecknade fåglarna vid namn Hjulben som Gråben försöker fånga. Det sa ”MIPP-MIPP” och så var han iväg i ett rökmoln. Och han stannade inte upp förrän han var i mål igen. Hela 72 placeringar plockar han och skickar ut Molly Granäng och Nelly Groth på plats 24.

Oscar Lundborg gjorde en riktigt bra insats han också och klättrade 67 platser för Kungälvs OK lag 2 från 220:e till 153:e plats med Alwin Einarsson inte långt bakom sig.

Molly och Nelly håller ställningarna för lag 1 riktigt bra och tappar bara litegrann mot tätlagen innan Sabina Aumo tar vid som 33:e lag för att avsluta stafetten. Arvid Hermansson och Axel Ekdala gör även de stabila lopp för lag 2 och för upp sitt lag ytterligare 14 placeringar till plats 139.

Sabina gör en riktigt stark avslutning och för Kungälvs OK lag 1 till en mycket fin 15:e plats av 284 lag. Med tanke på att alla lag sätter sitt starkaste kort på sistasträckan är det en enormt stark insats att springa förbi 18 löpare när man är på topp 50. Sofia Rask avslutar för lag 2 och springer in som 143:e lag – även det ett riktigt bra facit för lag 2.

Lagbild på ungdomarna

En kort paus senare är det dags för damkavlen att avgöras. Här har jag sämre koll på hur dramatiken fortlöpte, eftersom jag nu hade gått ut i skogen och var där under hela tävlingen. Men jag ser på resultatet att Kungälvs OKs två första sträckor sprungna av Kristin Ekdala och Ann-Sofi Hermansson avlöpte som förväntat med växlingsplaceringarna 273 och 283. Sen blev inte Cecilia Groth godkänd på sträcka 3 och då valde Sabina Aumo (som skulle ha dubblerat från ungdomskavlen) och Isabella Aumo (som skulle springa Tiomilakavlen lite senare) att avstå sina sträckor. Så damkavlen lämnar vi lite därhän, därmed.

Starten går i Tiomila

Halv nio på kvällen i skymningsljus var det då dags för Tiomilakavlen, denna speciella stafett om tio sträckor som mestadels genomförs i mörker och med sitt kraftprov Långa natten på sträcka fyra – hela 17 km lång. På senare år har Kungälvs OK ställt upp med två lag i Tiomilakavlen, ett herrlag och ett damlag, och den mest intressanta kampen är vilket av lagen som slår vilket.

Hittills har herrarna lyckats hålla undan så i år var det ett extra taggat damlag som stod på startlinjen genom Elsa Aderstedt Althoff. Herrarna inledde med Daniel Hägerstrand och vid växling hade han Elsa elva minuter bakom sig. Men sen började det strula för herrarna genom tappade linser och gud vet vad. Damerna åt sig ikapp och till och med förbi. Det var jämnt hela vägen, men damerna höll undan och när repet drogs på morgonkvisten för att avgöra hur många löpare som skulle gå ut på omstart hade damerna bara tre medan herrarna fyra. Filip Johansson spurtade som en tok, men var någon minut för sen. Och har man färre sträckor än andra på omstarten kan man inte bli slagen av dessa oavsett tider, därmed var damernas seger över herrarna ett faktum, trots att herrarna till slut hade kortare totaltid.

Damerna går i mål

Så gratulerar till en fantastiskt genomförd stafett, alla damer!

Nästa år tar tiomilacirkusen oss till Upplands Bro och jag gissar att det kommer stå revanschsugna herrar på startlinjen då.

Matläger

Skribent: Olof Björkman
Epost: Adressen Gömd

Poängpromenad

Vårserien

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

#kungälvsok
 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Fontinvägen
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info