Hoppa till sidans innehåll

Svettigt och lyckat O-Ringen i Norrköping

01 AUG 2019 11:39
Förra veckan avgjordes årets O-Ringen, denna gång i Norrköping. En lyckad vecka med mestadels väldigt varmt väder kröntes med en etappseger under fjärde etappen signerad Karl Aderstedt Althoff i H13.
  • Skapad: 01 AUG 2019 11:39

Det har gått några dagar sen vi kom hem från O-Ringen i Norrköping och det är dags att summera veckans intryck och upplevelser. Denna gången hade arrangörerna lyckats få till en koncentrerad O-Ringenstad med torget i mitten, alltihop placerad centralt i Norrköping, så det var ett väldigt lyckat boende. Vi hade nära till allt vad gäller affärer, restauranger och annat som man kan tänkas behöva under en veckas campande. Dessutom bodde vi ett stenkast ifrån Himmelstalundsbadet, vilket uppskattades av framförallt ungdomarna, som kunde gå och svalka sig närhelst de ville.

Som alltid avgörs etapperna en bit utanför staden med bussning dit och det kan vara lite si och så med hur smidigt det går att transportera sig vad gäller köer och väntetider, men denna gången tycker jag det fungerade riktigt bra. Det var bara vid något enstaka tillfälle man fick rapporter om att det var långa köer, men de avverkades snabbt. Med upp till 20 000 människor på plats där en hel del har fri starttid kan det vara lurigt att planera busstätheten då man inte vet när det blir peakar, men detta löstes prickfritt.

 

De två första dagarna tog oss till Finspång där vi utsattes för ett relativt lättlöpt område med lite mindre kupering. För egen del gick det väl som förväntat – alldeles för hög fart i början gör att det blir rejält tungt andra halvan av banan. Som förväntat, skriver jag, varför inte ta det lite lugnare då när jag är medveten om problemet? Ja, säg det till min tävlingsinstinkt och brist på självinsikt! Oavsett var det ändå två rätt så behagliga etapper då vädret var rätt milt, det var till och med duggregn under andra etappen. Så även om benen var stumma på slutet av loppen var det ändå helt OK. Värre skulle det bli senare i veckan.

Efter två etapper hade allmänheten vilodag med fria aktiviteter under onsdagen. Eliten hade däremot tävling i form av sprint mitt i centrala Norrköping. Och i samband med detta kom sommaren på riktigt. Efter att haft temperaturer runt 15-20 grader nästintill fördubblades stapeln i termometern denna dag. Efter att ha legat i Himmelstalundsbadet en lång stund tog sig barnen och jag in till stan för att se Tove Alexandersson springa sprint. Bestyckad med några kameror hittade vi ett fint ställe dit hon och resten skulle komma. Det är rätt häftigt att kunna vara så nära de tävlande när de springer genom stan bland alla människor och när det var dags för Tove att komma var det nästan en religiös stämning. Det märks att hon börjar bli stor även hos allmänheten, för jublet följde henne när hon sprang i gränderna. Man kunde nästan höra på ljudet var hon befann sig för tillfället. Så kom hon till slut till vår kontroll och vi fick chansen att ta bilder på henne de få sekunder vi hade till förfogande. Evelina satt bara en meter från sin stora idol och tog en fin bild med sin mobil att ha som bakgrund. Väldigt lyckat. Och påföljande glassen var riktigt god.

Resterande tre etapper avverkades vid foten av en skidbacke vid namn Yxbacken. Ackompanjerad av det heta vädret var den kuperade terrängen riktigt tuff, men banläggarna var snälla och placerade starten på toppen av skidbacken etapp tre och fyra så vi fick springa nerför istället för tvärtom, men det fanns fler stigningar än så att forcera. För egen del har varken värme eller branta uppförsbackar varit någon favorit och om man kombinerar det så står jag mig rätt snabbt helt slätt. Det blev att hanka sig runt så gott det gick under tredje etappen för att sedan ägna sig åt skogsfotografering under den fjärde etappen med medeldistans.

 

På den fjärde dagen kom veckans höjdpunkt när Karl Aderstedt Althoff slog till och tog ännu en etappseger i sin unga karriär. Karl inledde veckan med en förkylning och hade inga möjligheter att visa vad han går för, men när han väl blev frisk så duracell-benen kunde släppas loss var han än en gång snabbast i sin klass. Han har litegrann skämt bort oss med etappsegrar de senaste åren så det är kul att han kunde återupprepa detta även denna gång trots veckans inledning!

Veckan avrundades med den tuffaste etappen denna gång. Efter att ha sprungit i området bakom Yxbacken under två dagar ledde banläggarna löparna åt ett helt annat håll där terrängen var om möjligt ännu mer kuperad. Denna dagen höll jag mig kvar på arenan och fotograferade målspurter så jag kan inte uttala mig om hur det var, men vad jag förstått hade löparna det rejält svettigt.

Kungälvs OK fick här några fina resultat. Bland annat gjorde Sabina Aumo en riktigt bra insats i D16 när hon sprang in två placeringar och placerade sig som nia av drygt 200 deltagare. Jeanette Aumos trettonde plats i D45 kort-2 ska också nämnas. Här ska man komma ihåg att Jeanette vrickade foten bara någon vecka innan start och det var länge otänkbart att det skulle bli någon start överhuvudtaget för hennes del. Att bara kunna stå på startlinjen är det i sig en bedrift, att komma topp-15 i O-Ringen är en enormt bra insats under såna förhållanden.

 

Efter att ha utsatts för brännande sol under flera timmar var det väldigt skönt att återigen lägga sig i Himmelstalundsbadets svalkande vatten. I vanliga fall brukar jag och mitt sällskap åka hem dagen efter sista etappen. Det händer en hel del roligt sista kvällen – disco för barnen, långbord och annat för att fira en lyckad vecka. Men denna gången var inte mina barn så sugna på att gå på något disco och vi kände oss lite trötta så vi tog beslutet att packa ihop och låta husbilen föra oss hem igen. Det blev till att fira med lyxmeny på McDonalds innan vi riktade nosen mot solnedgången och gled hemåt.

Summa summarum var O-Ringenveckan i Norrköping/Kolmården riktigt bra. Det blir ofta lyckat när man bor centralt och nära till allt och denna gången blev det inget undantag.

Nästa år tar O-Ringencirkusen oss till Uppsala. Hoppas vi ses där! Vi är i vilket fall redan anmälda så uppladdningen har redan inletts.

Kungälvs OKs resultat.

Bilder från veckan.

Skribent: Olof Björkman
Epost: Adressen Gömd
 

Poängpromenad

HittaUt i Kungälv

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

#kungälvsok
 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN
Jobbannons

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Fontinvägen
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info