Hoppa till sidans innehåll

IUP - individuella utvecklingsplaner

15 JAN 2021 17:04
..a small step for mankind, but one GIANT LEAP i Kungsholmen Baskets sportsliga utveckling. Individuella utvecklingsplaner för våra spelare. Det här tror vi på!!
  • Uppdaterad: 15 JAN 2021 17:04

Kungsholmen Basket har en längre tid planerat för implementering av individuella utvecklingsplaner, grundtanken var presentation hösten 2021. Situationen med covid har gett oss ”mer tid” och vi kan tidigarelägga starten.

Bakgrunden till vår vilja att införa individuella utvecklingsplaner är att vi vet att många spelare och föräldrar tror på individuell utveckling som en del i en större helhet. Vi delar den åsikten och har längtat till idag som är ett startskott på något stort som vi verkligen tror på och känner är energigivande!

Syftet med att införa individuella utvecklingsplaner för våra spelare är tredelat; 1. Må bra 2. Bli bättre basketspelare 3. Fungerande helhet skola/idrott.

Föreningens målsättning är att ta täten och vara allra bäst i svensk basket i vårt strukturerade arbete med individuella utvecklingsplaner. Ribban är hög och vi gillar utmaningen och de krav som vi därmed ställer på oss själva i föreningen.

 

I sakens natur med individuella utvecklingsplaner är att individen själv sätter mål, samtidigt känner vi att det är en process som tar tid. Vi tror på en progression där processen är att gå från noll till hundra i ansvarstagande för individen.

För att exemplifiera så kan vi framför oss se ett kvarterslag i åttaårsåldern – i princip noll ansvarstagande då lek och deltagande är i fokus. Ser vi på våra sjuttonåringar som kallats till landslag så bedriver de en helt annan träning med stort individuellt ansvarstagande.

 

Våra utvecklingsplaner (nedan förkortat IUP) består av tio nivåer. Spelare börjar på LEVEL 0 och vår sista planerade nivå är LEVEL 10. Att ta sig från en nivå till nästa går relativt fort i början, högre nivåer tar det längre tid. Att nå LEVEL 10 tar ett par år.

När vi har lyckats så har spelare på LEVEL 10 en situation där de mår bra, är duktiga basketspelare och har en fungerande helhet med skola och basket. De är duktiga på att ta ansvar och ser det som både självklart och viktigt.

 

Vi kan inte presentera alla nivåerna här av utrymmesskäl men vill i korta drag beskriva hur det fungerar. De första nivåerna handlar om att visa upp lite ”grit” och en vilja till förändring på generell nivå för att senare hamna i mer individuell feedback.

När spelaren har genomfört alla uppgifter på nivån så låses nästa nivå upp i en kontakt med IUP-ansvarig som ger innehållet för nästa nivå. Vid ett par av nivåerna finns checkpoints som ska godkännas för att låsa upp nästa nivå - t.ex. godkänd skotteknik eller test på begrepp inom mental träning.

LEVEL 1-3 är små uppgifter. En vilja att känna ”jag är basketspelare” istället för ”jag går på basket”. Basketuppgifter som att ha en basketidol eller att besöka extraträningar med Victor. Generella uppgifter för att må bra som att äta en ordentlig(are) frukost för att orka med skoldagen.

Från LEVEL 4 mer personlig återkoppling, tydligare koppling till individen än tidigare generella uppgifter. Basketexempel är goda vanor på träning och titta på basketmatcher. Exempel helhet så skolarbete med planerad tid för läxor och mobil(o)vanor.

Från LEVEL 7 är en situation med helt individualiserad feedback utifrån sin egen helhetssituation. Kort- och långsiktiga målsättningar i samråd med IUP-ansvarig. Individuella diskussioner som ”vilken person vill jag vara?” och ”vilken spelare vill jag bli?” kopplat till egna styrkor/svagheter. Träffa sitt yngre #KLUBBKOMPIS-lag. Rubriker såsom kost, mentalt, fysik m.m.

 

Föreningens individuella utvecklingsplaner riktar sig till spelare i U12-U16, innevarande säsong 20/21 är det spelare födda 2005-2009.

 

15-31 januari är anmälningsperiod för spelare som vill vara med, de som anmäls under denna period är med från start. Spelare som senare under våren vill vara med är välkomna under nästa anmälningsperiod 1-15 september.

 

LEVEL 0 - anmälan

Det allra första steget är att anmäla ett intresse av att vara med. Anmälan per mail till This is a mailto link med För- och Efternamn och Lag.

1 februari får anmälda spelare LEVEL 1 utskickat per mail och påbörjar sin individuella resa mot LEVEL 2.

 

IUP-ansvariga i Kungsholmen Basket är Victor Holmberg och Oskar Kotsalainen. Victor ansvarar för sportsligt innehåll och Oskar mer fokus mot helhet.

 

För frågor eller funderingar hör gärna av er till This is a mailto link

 

 

Skribent: Kansliet
E-post: Adressen Gömd

 

 

2013-KLUBBEN

2013.png

Postadress:
Kungsholmen BBK - Basket
Oskar Kotsalainen, Hornsbergs strand 93
11215 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46735330343
E-post: info@kungsholmenbask...

Se all info