Hoppa till sidans innehåll

Förhållningssätt Coronavirus fredag 13 mars - uppdaterad 14:00.

02 MAR 2020 10:27
Föreningens verksamheten fortsätter men NYA förhållningssätt som gäller all verksamhet utan undantag.
 • Uppdaterad: 02 MAR 2020 10:27

Många har läst att Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms Basketbollförbund (StBDF) har ställt in tävlingsverksamhet under torsdagskvällen.

Hur påverkas Kungsholmen Basket kort- och långsiktigt av dessa beslut?

 

Träningar:

Våra träningar fortsätter enligt schema och tidigare information. Vi avser fortsätta med våra träningar på Kungsholmen så länge myndigheter inte avråder. Det är troligt att vi följer hur skolor agerar.

Vi förstår och respekterar till fullo att olika familjer väljer olika – vi tror att det kan bli lite glesare på träningar framöver. Samtidigt betonar vi att det är positivt att behålla vardagliga rutiner, vara fysiskt aktiv och hålla igång kroppen. Självklart lägger vi inga värderingar i den enskildes val.

 

Matcher (kallas ofta ”Tävlingsverksamhet”):

Inga seriematcher spelas under våren.

Gäller även våra egna Internligor för födda 2010-2012.

 

Turneringar:

Vi vet inte. Vi uppdaterar när vi vet mer.

Eskilstuna Cup 8-10 maj och Göteborgsfestivalen 21-24 maj ligger längre fram i tiden än SBBF´s tävlingsbeslut för turneringsverksamhet. Med stor respekt för turneringarna så ser vi det som ej sannolikt att dessa genomförs.

 

Hur har vi resonerat i föreningen givet SBBF´s och StBDF´s information kring seriespel?

- Vi börjar med det viktigaste först – Folkhälsomyndigheten har inte givit nya rekommendationer. Det finns ingen ny information gällande smittspridningsperspektiv sen de beslut vi tagit torsdag den 12 mars.

- Riksidrottsförbundet (RF) har inte givit nya rekommendationer gällande föreningsverksamhet.

- Skolverksamhet fortsätter som vanligt om än med ändrade förutsättningar till möjligheter till lokala beslut.

- Vi kommer troligen ha en situation med ökad föräldraoro och därmed påverkan.

- Det ska kännas rätt och bra att ha verksamhet.

 

Det finns andra föreningar som pausar sin verksamhet?

Föreningar har olika förutsättningar, informationsflöden och tar olika beslut.

 

Den svåraste frågan vi har resonerat kring är ”om vi ser risk för att tvingas stänga om säg tio dagar – varför inte göra det nu”?

Så transparent som möjligt – vi kan inte ge ett riktigt bra svar på denna fråga. Två perspektiv krockar – vi har inget medicinskt beslutsunderlag som indikerar att det inte är bra att träna vidare samtidigt som vi har en ökad samhällsoro. Vi har landat i att vi tycker att det är positivt varje dag vi är aktiva i föreningen.

 

Särskild repetition

Vi undviker att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma. Självklart STANNA HEMMA med symptom, även lindriga symptom.

Coronaviruset ger ett eller fler av följande symptom: 

- torrhosta, feber, andningsbesvär.

De kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar. Symtomen kan påminna om vanlig förkylning, därför även ”säkra” förkylningar STANNAR HEMMA.

Har man personer i närmsta familjen (dvs bland dom man bor med) som har konstaterat smitta ska man också avstå från träning även om man inte har symptom. Detta för att minimera smittrisk.

 

Kort om ekonomi

Ekonomi har ingen påverkan då vi tar beslut. Likviditet och soliditet är stark.

 

Instagram

Be spelare följa föreningen på vårt Instagram – kungsholmenbasket - där kommer vi framöver försöka ha energigivande direktkommunikation till våra spelare.

 

Återigen - ödmjuka inför att vi kan ändra besluten ovan med kort varsel.

 

Kontakta gärna verksamhetsansvarig för frågor, åsikter, diskussion eller kritik.

Oskar Kotsalainen 0735-330343

 

 

--(nedan tidigare utskick)

Vår prioritering är att värna om en trygg verksamhet. Nu finns en ökad oro i samhället gällande Coronavirus. Vi vill behålla ett lugn gentemot våra spelare.

Vi ska inte vare sig över- eller underskatta vår roll som lokal idrottsförening. Oavsett om vi tar alla beslut helt rätt eller fel så har det marginell påverkan på smittspridning i ett större perspektiv. Samtidigt är vi en trygghetsskapande verksamhet för väldigt många Kungsholmsbor så det finns ett ansvar i att behålla lugn och tydlighet.

 

Informationen nedan gäller all verksamhet i Kungsholmen Basket utan undantag.

Informationen gäller tillsvidare och kan ändras med kort varsel.

 

På varje lags första träning efter att ha tagit emot denna information gäller:

 1. Inled träningen med ett lugnt och informativt samtal om Coronaviruset och idrott. Låt barnen ställa alla frågor och svara så gott du kan.
 2. I samtalet med dina spelare så säkerställer vi att alla barn har hört de nya förhållningssätten kring våra träningar.
 3. Avsluta träningen lite tidigare än vanligt för att kunna prata lite extra med de som önskar.

Att tänka på som ledare:

 1. Visa lugn och trygghet. Barn läser av våra känslor.
 2. Lyssna extra på de som uttrycker eller visar oro. Du är samma viktiga förebild som vanligt.
 3. Ingen har facit. Respektera att olika barn/ungdomar/föräldrar väljer olika.
 4. Hänvisa föräldrar som önskar diskussion eller mer information till verksamhetsansvarig.
 5. Om du personligen är obekväm med att hålla i verksamhet så kontakta kansliet så löser vi ersättare.

 

Förhållningssätt träning:

 1. STANNA HEMMA vid minsta symptom på förkylning, hosta och influensa.
 2. Om du är osäker på om du ska gå till träning – STANNA HEMMA.
 3. Vi tvättar händerna i omklädningsrummet innan och efter träning. Denna åtgärd för att minska potentiell smitta på händer in och ut från träning.
 4. Om ledare ser en spelare som t.ex. hostar eller visar förkylningssymptom så avvisas spelaren från träning. Detta görs varsamt och med stor hänsyn till barnet. 

Förhållningssätt matcher:

 1. Matcher fortsätter enligt spelschema.
 2. Vi tvättar händerna i omklädningsrum innan och efter match. Denna åtgärd för att minska potentiell smitta på händer in och ut från match. 

Utifrån hur vi särskiljer oss från annan idrottsverksamhet tar vi ett lokalt beslut sett till det sportsliga:

 1. Tillsvidare är samtliga övningsval enligt ”en spelare med sin egen boll”. Dribbling, skott och olika typer av teknikträning.
 2. Inga moment på träningar där boll passas sinsemellan.
 3. Våra älskade ”high fives” (handflata till handflata) stryks tillsvidare. Gör det gärna till en kul grej med spelarna att införa nya energipeppande hälsningar.

(Punkterna 1 och 2 kan du med fördel genomföra som tränare utan att informera om dessa då det bland de yngsta barnen nog skapar mer oro än förståelse.)

Dessa lokala beslut kan inte sägas vara helt korrekta men känns rätt i nuläget utifrån att basket särskiljer sig mot andra idrotter med en boll som passas runt mellan händer med syftning mot handhygien.

(Vi har fått en relevant kommentar om att "varför olika i match och på träning" med syftning på att bollen passas i matchsituationer. Medicinsk expertis på Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet ser inte problem med att spela matcher. Det förhåller vi oss till även om vi har en förståelse för att andra kan göra andra bedömningar. Utöver det tar vi ett lokalt beslut och tar lite extra "höjd" med handhygienen. Vi ser inget motsatsförhållande utan att vi tar ett extra steg i föreningen.)

 

Kommande turneringar och läger

Vi återkommer med mer information gällande Eskilstuna Cup, Scania Cup, Riksmästerskapen, Göteborgsfestivalen och KINGS CAMP. 

 

Riksidrottsförbundet

Deras kommande beslut både berör och till viss del styr vår verksamhet.

 

Informationsflöde

Information i beslutsfrågor per mail till alla coacher, Lagledare och Lagadmin. Information läggs även upp på hemsida och klubbens officiella Facebook-sida.

Föreningens ledargrupp på Facebook försöker vara proaktiv och har tätare informationsflöde.

 

Planering framåt

Kungsholmen Basket är för många ett socialt sammanhang och en given ”må bra”-plats. Det ansvaret ska vi svara upp mot även om vi inte träffas inne i baskethallarna. Ni kan vara säkra på att vi ska få till roliga events, individuella uppgifter och skapa energi även om det kan bli i andra former. Det kan bli aktiviteter utomhus, teoretisk kunskap på distans, fysiska utmaningar och tips på basketklipp m.m. m.m.

  

Ödmjuk inför att vi kan ändra besluten ovan med kort varsel.

 

Kontakta gärna verksamhetsansvarig för frågor, åsikter, diskussion eller kritik.

Oskar Kotsalainen 0735-330343

 

 

-- (under finner ni info tisdag 10 mars)

Uppdatering förhållningssätt Coronavirus tisdag 10 mars.

Tidigare beslut gäller även tillsvidare och inga nya förhållningssätt i nuläget.

 

Vi är fortsatt tydliga med att vi inte har kompetens att bedöma eller kommentera den medicinska aspekten kring Coronaviruset. Det handlar inte om att skjuta ansvar mot andra utan är en ödmjukhet inför att vi inte vet och att vi inte bör gissa gällande vilka återgärder som är kloka.

 

När det gäller känslor och oro så är det viktigare att vi bemöter dessa. 

 

Vi har nu enligt mediauppgifter ett bekräftat Coronafall på Rålambshovsskolan. Den exakta statusen saknas information om och skolan är fortsatt öppen som vanligt.

En elev (vi vet ej vem) på Rålambshovsskolan betyder i praktiken att det är ”en av oss på Kungsholmen” och möjligen att det är någon med relationer i Kungsholmen Basket direkt eller indirekt. Det gör att det känslomässigt med största förståelse nu är ”närmare” och för en del skapar berättigad oro.

 

Vi bedriver tillsvidare verksamhet som vanligt men är observanta på information som kan göra att vi tidigt och tydligt ändrar våra val.

Självklart är vi redo att ta till kraftiga åtgärder som att stänga verksamhet även om det i skrivande stund inte är ett alternativ. Om den typen av beslut tas så skickas mail till samtliga medlemmar samt information på hemsida samt Facebook.

 

Känner du oro?

Känn att det absolut är ok att hålla sitt barn hemma från träningar och match. Vi har största förståelse för att familjer tänker och känner olika.

 

Hur kan du diskutera med någon i föreningen?

Ring gärna verksamhetsansvarig Oskar på 0735-330343. Om du inte får svar så skriv ett kort sms så ringer jag upp så fort jag kan!

 

Vårens turneringar?

Fortsatt planering som vanligt. Men vi är medvetna om att ett reellt hot finns att turneringar ställs in senare i vår.

 

På plats på träning

Självklart är du INTE på träning om du känner minsta förkylnings- eller influensasymptom.

Vi dricker inte ur varandras vattenflaskor.

 

Vi uppdaterar löpande om vi har ny information som påverkar nuvarande beslut.

 

--- (under finner ni info 2 mars)

Föreningens verksamhet fortsätter enligt schema. Folkhälsomyndighetens rekommendationer leder oss i val och bedömningar. De flesta barn och ungdomar i vår verksamhet har träffytor med andra barn utanför föreningens verksamhet. 

Utifrån en hänsyn inför andra medlemmars oro så kan en grundrekommendation vara att undvika närvaro på träning första veckan om ni som familj varit utomlands under sportlovet. Det är en liten insats/kostnad för att visa varandra hänsyn som klubbkamrater att stå över ett par träningar.

 

Att tänka på:

Självklart stannar du hemma från träning om du känner förkylnings- eller influensasymptom.

På träningar är vi noga med att vi inte delar vattenflaskor.

 

Vi har förståelse för att ett antal av våra medlemmar hålls hemma då föräldrar kan känna en oro inför en träningsmiljö med okända faktorer såsom var har de andra barnen varit under sportlovet.

Under våren har vi ett flertal turneringar med ett stort deltagande. Vi återkommer med kompletterande information om dessa längre fram. Planering fortsätter som vanligt tillsvidare.

Ansvar och beslut sker från kansli och ligger ej på våra ledare. Text uppdaterad 2 mars 11:45.

 

Ring gärna verksamhetsansvarig Oskar om du har frågor eller vill diskutera – 0735-330343

 

För mer information hos Folkhälsomyndigheten:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyacoronavirus

 

 

Skribent: Kansliet
Epost: Adressen Gömd

 

 

2013-KLUBBEN

2013

Postadress:
Kungsholmen BBK - Basket
Oskar Kotsalainen, Hornsbergs strand 93
11215 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46735330343
E-post: info@kungsholmenbask...

Se all info