Hoppa till sidans innehåll

Kungsholmen Basket anställer Victor Holmberg

02 JUL 2019 16:30
Victor Holmberg är en rekrytering från världsledande spansk basket där han verkat med stor framgång i sex år. Det här är den starkaste coachrekrytering någonsin i Kungsholmen Basket och troligen även i svensk basket inför säsongen 19/20.
  • Uppdaterad: 02 JUL 2019 16:30

Victor Holmberg är en rekrytering från världsledande spansk basket där han verkat med stor framgång i sex år. Det här är den starkaste coachrekrytering någonsin i Kungsholmen Basket och troligen även i svensk basket inför säsongen 19/20.

Den enskilt viktigaste faktorn för spelare med högre ambition är att ha tillgång till den allra högsta tränarkompetensen. Med Victor i föreningen säkerställer vi nu att de av våra spelare med allra högst ambition kan vara kvar i föreningen under hela sin skolgång.

 

Ett efterlängtat och viktigt steg för Kungsholmen Basket då vi våra första fem år låtit de med högst ambition ta ett steg tillbaka i våra prioriteringar. Det har varit ett enkelt val men vi har längtat till den dagen vi har kraft att leva upp till att ta hand om ALLA som vill spela basket oavsett ambitionsnivå. Den dagen är nu här.

 

Det är ingen överdrift att säga att Victor är en av de allra skarpaste coacherna i svensk basket. En given landslagscoach i många år och med en sanslöst hög nivå på basketkunskap som kan få även erfarna coacher att rodna.

Att få ut de orden från Victor själv kommer ingen lyckas med, ödmjuk och lågmäld som sällan tar mer plats i rummet.  basketplanen däremot är det en helt annan sak - då en coach som kan båda spruta energi och hjälpa spelare att lyfta sig till nästa nivå.

 

Vilken enormt rolig nyhet – är inte det här lite för bra för att vara sant?

För min del är det inte det, klubben vuxit mycket på senaste åren och jag känner att det finns mycket utvecklingspotential bland ungdomarna i föreningen vilket för mig var attraktivt.

Om du för de som inte riktigt är insatta i nivån på spansk basket skulle göra några liknelser eller skillnader vilka skulle det bli?

Spelet där nere går mycket fortare och barnen uppmuntras tidigare att spela snabbt och ta beslut i högt tempo. Spelet är mer fysiskt och tävlingsinriktat från tidig ålder.

Du har varit med som assisterande tränare i den näst högsta ligan i spansk basket. I en liga som knappt tar emot utländska tränare alls. Hur gick det till?

Efter två år i Vilagarcia kände jag att jag behövde en ny utmaning så genom kontakter en ny stad som heter Marín med lag i tredje divisionen LEB Plata. Jag blev assisterande tränare för laget och vi vann ligan och gick upp till LEB Oro.

Kan du berätta lite om din bakgrund både som spelare och tränare?

Började spela i Polisen Basket, spelade där tills jag var 16 år, sen började jag på Sanda RIG. Har gjort ett par ungdoms EM med svenska ungdomslandslaget. 

Jag har varit anställd i Polisen Basket, varit med i Regionverksamhet och landslag. Sen till Spanien 2013.

Vi har diskuterat tillsammans i många år och även om du är ny tillbaka i landet känns det nästan som att du ”haft en halv fot” inne i vår resa om än från distans – vilka är dina intryck av Kungsholmen Basket?

Jag har haft ett halvt öga på klubben på avstånd och blivit imponerad av hur mycket klubben växt sedan man blev Kungsholmen Basket. Det känns som en klubb på frammarsch och det är därför det känns bra att få vara med att jobba framåt med klubben sportsligt.

Hur bemöter du den enstaka skeptikern som tänker ”att gå från hög nivå i spansk basket till Kungsholmen Basket” är som att be om en kulturkrock?

Det oväsentligt vad folk tycker om det, jag är nöjd med mitt beslut men vet att det kommer vara stor skillnad på både basket och kultur. Jag är nöjd att få komma hem till Sverige och jobba med basket och utveckla basketen på Kungsholmen.

Kungsholmen Baskets värdegrund är tydlig. Vi säger att ALLA ska ges samma chans om de koncentrerar sig och tar i lika mycket som en spelare som är ”bättre”. Är inte det svårt att leva upp till som tränare?

Klart att det är svårt, skulle ljuga om jag sa att jag aldrig har gått hårdare med dom ”bättre spelarna”. Men tror att det är ett sunt tankesätt om man kan få varje spelare att göra sitt bästa, det är ju trots allt vårt uppdrag som tränare att lyckas få alla att ta i.

Du brukar vara tydlig med att ”alla kan bli bra” – hur menar du när du säger så?

Vi har alla olika förutsättningar men vi alla kan träna (mycket). Vi alla kan vara fokuserade, vi alla kan ta i och jobba hårt. Klyschor men faktum är att man kommer ingen vart om man inte har den biten på plats. Det är något jag hoppas vi kan lyckas få fram till alla ungdomar i det här landet!

Våra yngre spelare undrar säkert vilka dina favoritspelare är i NBA/WNBA och de svenska landslagen?

NBA – Många, WNBA - Diana Taurasi

Svenska Landslagen - Min polare Chris Czerapowicz och Amanda Zahui

Genom Tiderna - Sarunas Jasikevicius

Å en lite mer personlig fråga – vi har hört att du troligen har en av Sveriges största samlingar av matchlinnen från NBA m.m. Hur många matchlinnen har du totalt?

Tror att jag för tillfället ligger på ca 120 st men har inte räknat på ett tag..

Många av våra spelare tar sig nu till släktningar och sommarstugor – medskick inför sommarträning?

Jobba med din teknik, fysik och framförallt - försök spela spontanbasket! Tror att det man gör utanför sina träningar är det som gör skillnaden i slutändan!

Vilka sista ord väljer du att avrunda den här intervjun med Victor?

Jag ser fram emot att få jobba med ungdomarna på Kungsholmen och hoppas att spelarna och tränarna är redo inför kommande säsong. Vi ska tillsammans försöka att höja nivån i klubben!

 

”Det här är en fullständigt otrolig rekrytering för alla ungdomar på Kungsholmen. Jag tar inte i det minsta då jag genuint påstår att Victor Holmberg är den skarpaste tränaren i svensk basket under 45 års ålder. Nu är det upp till spelarna för bättre tränare kan vi aldrig ställa på golvet.”

Oskar Kotsalainen, Verksamhetsansvarig

”Vi lever som vi lär och vi håller vad vi lovar. Vi lovar en trygg och utvecklande idrottsmiljö, oavsett ambitionsnivå. Det är med stor glädje vi nu hälsar Victor välkommen till Kungsholmen Basket. Spelare och föräldrar ser en tydligare röd (grå) tråd i klubbens verksamhet. Den startar där spelaren tar sina första steg in på hallgolvet och för den som vill, så når samma tråd fram till att knacka på en landslagsdörr.”

Charlotta Åkerhielm, Ordförande

 

Arbetsuppgifterna för tidigare Chefstränare Harald Naumann ändrades i samförstånd i februari. Om de sista pusselbitarna faller på plats behåller vi uppskattade Harald med våra äldre tjejer i föreningen, det är föreningens absoluta ambition och även uttalat från Harald.

 

Föreningen och Victor är väl medvetna om att vi behöver ge det ett halvår att finna en lämplig nivå och utvecklingstakt givet att det är stor skillnad på den miljö Victor verkat i de sista sex åren och en svensk basketförening. Vi har en långsiktighet och ett tålamod där vi båda är ödmjuka för att saker får ta den tid som krävs. Vi har inte bråttom.

 

Victor Holmberg - välkommen till Kungsholmen Basket!! 

 

Skribent: Kansliet
Epost: Adressen Gömd

 

 

2013-KLUBBEN

2013

Postadress:
Kungsholmen BBK - Basket
Oskar Kotsalainen, Hornsbergs strand 93
11215 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46735330343
E-post: info@kungsholmenbask...

Se all info