Hoppa till sidans innehåll

Styrelsen och beslutsgångar

13 NOV 2019 10:22
Varje förenings högsta beslutande organ är dess styrelse. Här ser vi Kungsholmen Baskets styrelse.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2019 10:22

Hur ser beslutsgångar ut i svenskt föreningsliv?

Varje förening har en styrelse med minst tre personer, det är ett krav från Riksidrottsförbundet (RF) för att få bilda en förening. De flesta föreningar har fem till nio styrelseledamöter. Ordförande, vice ordförande och kassör är roller som ska vara tillsatta. Vanligt även med en uttalad sekreterare.

Riksidrottsförbundet är det högsta beslutande organet i svensk idrott, kan även specifikt beskrivas som att det är Riksidrottsförbundets årsmöte som är ytterst bestämmande då det är en medlemsorganisation. Under RF verkar de nationella Specialidrottsförbunden (SF) med t.ex. Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Svenska Friidrottsförbundet. De är högsta beslutande organ inom respektive idrott.

Under respektive SF finns Distriktsförbund (DF), i Stockholm blir det Stockholms Basketbolldistriktsförbund (StBDF). Tungvrickning på hög nivå så det kallas i dagligare tal "Stockholm Basket".

Uttryck som "svensk basket", till skillnad från Stockholm Basket, inkluderar ofta oss alla och brukar inte syfta på någon specifik organisationsdel utan basketen i Sverige som helhet.

Kungsholmen Basket är därmed medlemmar i Riksidrottsförbundet, Svenska Basketbollförbundet och Stockholms Basketbolldistriktsförbund. Vi är en del i svensk basket. Hänger ni med? :) 

Styrelsen i Kungsholmen Basket har under våra sex år haft en jämställd styrelse. Här med indirekt syftning till att (minst) 50% varit kvinnor. För oss har det ofta varit en ickefråga om kön då vi inte gör skillnad på folk och folk men vi är tacksamma för att alla som varit med i styrelsen sen vårt bildande tagit sig tid och engagemang utifrån sin livssituation för att bidra till Kungsholmen Basket.

Generellt så tar ordförandeposten och kassörsrollen mer tid i anspråk. Föreningen har haft en rakt igenom angenäm situation genom åren med Zito Vidal som vår första ordförande och Jennifer Samec som vår första kassör. Sedan har Annika Melin och Per-Erik Eneström tagit staffettpinnarna vidare och idag har vi Charlotta Åkerhielm som ordförande och Martin Orehag som kassör.

Det har alltid varit allra högsta integritet och ordning och reda på styrelsearbetet i Kungsholmen Basket, det syns inte alltid utåt i verksamheten vilket gör att det ibland kan glömmas bort som medlem eller förälder till våra spelare. Kungsholmen Basket explosiva tillväxt baserat på en solid värdegrund ska till väldigt stor del tillskrivas nuvarande och tidgare styrelser.

Däremot är det med säkerhet så att då det brister i en styrelse så lider verksamheten. Vi vill flagga för att det är allas vårt ansvar som medlemmar och/eller förälder till spelare i föreningen att vi ibland tänker styrelsearbete. Det kan vara genom att ta en kontakt med kansli eller styrelse och uttrycka intresse för att vara med i kommande styrelser eller genom att ge ett tips på en person som du känner förtroende för som du tror skulle vara passande i vår styrelse.

Valberedningen är de som föreslår en styrelse till årsmötet där årsmötet i normalfallet röstar för de kandidater som valberedningen lagt fram. Ju fler alternativ valberedning erhåller desto bättre styrelse om vi förenklar det lite. Tänk om i princip varje lag lyfter fram en kandidat!

Har du funderingar kring styrelsearbete så hör gärna av dig till ordförande Charlotta på This is a mailto link

På bilder ser vi dagens styrelse med uppifrån till vänster; Zito Vidal, Veronika Beckius, Karolina Larsson, Jonas Arsjö, Charlotta Åkerhielm, Susanne Glickman och Martin Orehag. Frånvarande vid (spontan)fotografering Elsa Dahlmark och Robert Katic.

Styrelen i Kungsholmen Basket är ideell och bygger på varje persons genuina intresse att göra det bra för barn, ungdomar och seniorer i Kungsholmen Basket. Tack alla för att ni gör skillnad!

Skribent: Kansli
Epost: Adressen Gömd

 

 

2013-KLUBBEN

2013

Postadress:
Kungsholmen BBK - Basket
Oskar Kotsalainen, Hornsbergs strand 93
11215 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46735330343
E-post: info@kungsholmenbask...

Se all info